Allergia és életmód

Mákolajban kalcium? A számok beszélnek

Sok helyen lehet kapni olyan mákolajokat, amelyek azt hirdetik magukról, hogy magas kalciumtartalmuknak köszönhetően segítenek a csontritkulás leküzdésében. Emellett internetes cikkek is dicsőítik a mákolajat, mint jelentős kalciumforrást. Szöget ütött a fejünkbe a dolog, hiszen a KALCIUM ÉS VEGYÜLETEI TIPIKUSAN NEM ZSÍRBAN/OLAJBAN OLDÓDÓ ANYAGOK, ezért elképzelni sem tudjuk, miként kerülhetnének a mákmagból a mákolajba. Pedig a kalciumfogyasztás igen fontos az egészséges táplálkozásban. Mivel azt már nagy költőnk is megmondta, hogy nem szabad mindent automatikusan elhinni, amit az interneten írnak, ezért utánajártunk a dolognak.

 

A mákolaj kalciumtartalmával kapcsolatos tévedésről korábban is írtunk már itt: https://allergia.cafeblog.hu/2015/03/26/kalciumpotlas-termeszetesen-a-makolaj-atveres-tevedes .  A cikkben részletesen elmagyaráztuk, hogy a mákolajba sajnos nem kerülnek át azok a kedvező mikro, -makro- és nyomelemek, amelyek a mákban jelen vannak, így a magas kalciumtartalmú mákolaj egyszerűen képtelenség. 

Most újra nekigyürkőztük a nyomozásnak. Hátha azóta fejlődött a tudomány, a növénytermesztés és az analitikai kémia egyaránt, és netántán mégiscsak találhatunk kalciumot a mákolajban…. Nosza, lássuk, mennyi az a reklámozott magas kalciumtartalom!

Mit mondanak a számok?

 

Konkrét mérési adatokat szeretnénk Kedves Olvasóinknak bemutatni. Erre egy kitűnő forrásunk az  USDA (United States Department Of Agriculture – az USA Mezőgazdasági Minisztériuma) adatbázisa. A szervezet sok-sok általuk bevizsgált élelmiszer tápanyagtartalmát feltünteti weblapján. Itt lehet tetszés szerinti élelmiszerekre keresni:

 https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list

Az USDA által vizsgált mákolaj a következő beltartalommal bír:

(forrás: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/683)

Tehát: a vizsgált mákolaj kalciumtartalma: 0 mg/100 g. Foszfor: 0 mg/100 g

Ez a vizsgált mákolaj tehát SEMENNYI kalciumot és foszfort nem tartalmaz!

 

A szintén az USDA által vizsgált mák (mag) ellenben már sokkal táplálóbbnak tűnik, ami az ásványi anyagokat, makro-, mikroelemeket illeti:

(forrás: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/283 )

 

Ennek a máknak a kalciumtartalma 1438 mg/100 g, foszfortartalma pedig 870 mg/100 g. 

Egy másik forrás ( https://www.omicsonline.org/2157-7110/2157-7110_S1.011_020.pdf ) pedig 1145mg/100g kalciumot talált a mákban, ez a fentihez nagyjából közeli érték. Ez tehát a mák kalciumtartalma, nem a mákolajé!!!!

Hmmm! Mivel az amerikai mákolajban egy kanyi kalciumot sem találtunk, most keressünk más forrásokat, hátha másoknak sikerült kimutatniuk ezt  a marketingesek által állított magas kalciumtartalmat!

Ez a gyártó: http://aruhaz.gastrolaj.hu/termek/hidegen-sajtolt-makolaj/ a weblapján azt állítja, már bevizsgáltatta a saját mákolaját. A mérésből világosan kiderül, hogy 100 ml olaj tartalmaz 6,2 mg kalciumot

 

Ezt a ‘gigászi’  kalciummennyiséget hasonlítsuk össze a példa kedvéért két kalciumtartalmú étrendkiegészítővel!

 

A) Egyik készítményünk legyen egy zöldes színű, lenyelnivaló tablettafajta, melyben 500 mg kalcium található. Ha valaki 1 db ilyen tablettát szeretne mákolajjal kiváltani (tehát 500 mg Ca-ot szeretne fogyasztani), akkor 80,64 dl mákolajat kell elfogyasztania. De nem az USDA mákolaját, hanem a fenti forrásban látható 6,2 g/100 ml töménységű mákolajat!!!  Ez pedig naponta 8,64 liter olaj. (500/6,2 = 80,64.) A tabletta gyártója szerint naponta 1-2 tablettát kellene ebből fogyasztani, tehát ezt napi 8-17 liter mákolajjal lehetne kiváltani, feltéve, hogy ez az egyetlen kalciumforrásunk. 

Figyelem: mielőtt valaki megvenné az egy hónapra elegendő 30*17 = 510 liter mákolajat, gondosan járjon utána, hogy vajon egyáltalán tartalmaz-e bármennyi kalciumot. Nehogy az USDA amerikai mákolajából vásároljon!

Egy havi kalciumszükségletünk fedezéséhez kb. ennyi mákolajat kell fogyasztanunk, azaz 4-5 ilyen (120 literes) hordóban lehet eltárolni ezt a mennyiséget – de csakis abból a mákolajból, amelyben 6,2 g/100 ml a kalciumtartalom! (Kép forrása: http://floravita.superwebaruhaz.hu/muanyag-hordo-120-l-es-feher-szinben-bilincses-t217198 )

B) Másik összehasonlítási alapunk egy pezsgőtabletta, amelyben 267 mg kalcium található.

Ha ezt a pezsgőtablettát szeretné valaki kiváltani természetes mákolajjal, akkor 1 tabletta helyett elég 43,06 dl, azaz 4,3 liter mákolajat fogyasztania, hogy a 267 mg kalciumbevitel meglegyen. Ha napi 3 tablettát szeretne kiváltani – ami a pezsgőtabletta csomagolásán a gyártó által ajánlott dózis –, akkor napi 12 liter mákolajat kell lenyomnia a torkán.

 

És ha szimplán csak mákot ennénk…?

 

Ha mákmagot szeretnénk fogyasztani az 500 mg-os tabletta helyett, akkor, ha az 1145 mg/100 g töménységű mákot használjuk, akkor elég 43,66 g mákot megennünk egy tabletta kiváltására. A tabletta gyártója szerint naponta 1-2 tablettát kellene ebből fogyasztani, tehát ezt napi 44-88 g mákkal tudjuk kiváltani. Ez könnyen teljesíthető mennyiség, nem kell hozzá hordókat vásárolni, ennyi mák a spájzban is elfér.

Ha pedig a pezsgőtablettát szeretnénk kiváltani mákkal, akkor 1 tabletta helyett elég 23,32 g mákot fogyasztani naponta, hogy a 267 mg Ca meglegyen. Ha napi 3 tablettát szeretnénk kiváltani – ami a pezsgőtabletta csomagolásán a gyártó által ajánlott dózis -, akkor pedig napi 70 g mákot kell fogyasztanunk. Ez szintén egy teljesíthető mennyiség.

A fenti eszmefuttatás csak a mákolaj kalcium- és foszfortartalmára terjed ki. Nem vitatjuk azt, hogy a mákolaj  segít a változatos táplálkozásban, zsírsavai kedvező hatással lehetnek szervezetünkre, és kellemesen magas az E-vitamintartalma is. Továbbá abba sem szeretnénk most belebonyolódni, hogy az élelmiszer vagy étrendkiegészítő kalciumtartalma milyen mértékben szívódhat fel. 

 

Továbbra is piszkálja a csőrünket, hogy ha mi, mezei bloggerek (igaz, élelmiszer-ipari diplomával) ennyire világosan látjuk, hogy a mákolajban nincs vagy elhanyagolható mennyiségű a kalcium, akkor mások mégis miért feltételezik a magas kalciumtartalmat. 

 

A fent is említett cikkünkben találtunk egy forrást: egy természetgyógyász állítja, hogy a mákolaj gazdag kalciumban és egyéb (olajban tipikusan nem oldódó) anyagokban. Ez a könyv tehát az egyik terjesztője ennek az álhírnek.

Emellett találkoztunk azzal az érdekes jelenséggel is, amikor valaki nem pontosan vesz át információt egy forrásból. Egy, az interneten szabadon elérhető doktori értekezés is például leírja ezt a mondatot: „Az ásványi anyagok és vitaminok révén a mákolaj növeli a szellemi teljesítőképességet, illetve a vázrendszerünk egészséges fenntartásában is fontos szerepet játszik (BERNÁTH és NÉMETH, 2010).” A doktori értekezés egyáltalán nem a mákolaj kalciumtartalmáról szól, hanem egyéb témáról, pusztán mellékesen említik benne az idézett mondatot. Az disszertáció végén a szerzőpáros több könyvét is láthatjuk forrásként felsorolva. Közülük egyetlenegy könyv íródott 2010-ben, mégpedig ez : BERNÁTH J.; NÉMETH É. (2010): A mák. Termesztés és receptek. A könyvet kivettük a könyvtárból és végigrágtuk rajta magunkat, de egyetlen olyan mondatot vagy táblázatot sem találtunk benne, amely szerint a mákolaj kalciumot vagy más ásványi anyagot tartalmazna! Leginkább az értékes zsírsav- és vitaminösszetételt dicsőíti a könyv releváns fejezete. Szerepel benne egy ilyen részlet: “A csontozat kiváló természetes segítője. Gátolja a csontszövetek leépülési folyamatást, elősegíti a csontok újraépülését.”  A szerzők ezt az állításukat nem fejtik ki bővebben. A kiadvány egyébként nagyon érdekes és hasznos olvasmány, jó szívvel ajánljuk a téma irányt érdeklődőknek.

 

A hamis adatokkal való blöffölés adott esetben bocsánatos bűn is lehet, ld. pl. Móra Ferenc remek novelláját A kalcinált szóda címmel, amelyben a vizsgázó kisdiák és tanítója kamuznak a vizsgabiztos előtt. De ha az emberek egészsége múlik a félretájékoztatáson, az már nem ilyen humoros. 

Tisztában vagyunk vele, hogy nem minden Kedves Olvasónknak volt/van lehetősége hosszasan tanulmányozni az élelmiszer-előállítási technológiákat illetve a kémia izgalmas tudományát. Viszont ezek hiányában nagyon nehéz leleplezni a marketingszöveget író csalókat. Reméljük, cikkünkkel kissé hozzájárulhattunk a tudatosabb vásárlási döntésekhez! 

A további cikkekért kövesd Életmódunk – Egészség, diéta, allergia blogok – hitelesen Facebook oldalunkat! 

Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás/-érzékeny sorstársaidon – várjuk a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com címre. Akár meg is jelenhet az oldalunkon az írásod!

Köszönettel:  Noiro, Lin és Tibor

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Noiro says:

    Kedves Gabriella! Köszönöm a hozzászólását. A mákolaj beltartalmi értéke jóval kisebb, mint a máké, de a mák fogyasztása hatásos, sok kalciumot és sok egyéb hasznos anyagot tartalmaz, amint azt a fenti https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/283 forrás is írja. Kérdéses lehet azonban, hogy a magas rosttartalma miatt esetleg ennek kisebb mennyisége tud csak felszívódni a bélcsatornában. A mák termesztésével kapcsolatban ezt a cikket javaslom irányadónak: http://portal.nebih.gov.hu/-/valtoztak-a-mak-termesztesi-es-forgalomba-hozatali-szabalyok Üdvözlettel: Noiro

  2. Szabó Gabriella says:

    Eddig sem ettem mert elég kellemetlen az íze, ha meg négcsak nem is hatásos akkor minek??? De vajon ha mákot termesztek az büntetendő??? Régen, az én gyermekkoromban minden falusi portán ott táncoltak a mákgubók…nekünk is volt az elején, még itt a városban is de most nem tudom mi a helyzet???


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!