Allergia és életmód

Kalciumpótlás természetesen: A mákolaj átverés, tévedés

Tejallergiás gyermekeknél sokkal jobban oda kell figyelni a kalciumpótlásra, hiszen a növekedés fázisában kalciumra van szükség. Ha a pótlás nem megfelelő, a gyermekek magassága elmaradhat a kortársaikétól, fogaik romolhatnak, csontjaik törékennyé válhatnak. (Természetesen csontritkulás megelőzésében is fontos, felnőttek részére is.)

A gasztroenterológusok javasolni szokták a kalciumpótlást. A kalcium a tej mellett az olajos magvakban található meg legnagyobb arányban, ezért érdemes minél több olajos maggal (pl. darált mákkal vagy őrölt szezámmaggal, szezámpehellyel) pótolni. Természetesen a diófélék, mogyoró is viszonylag jó mennyiségben tartalmaznak kalciumot. Süteményekben, töltelékként is finomak és táplálóak.

(Természetesen tej-, dióféle- és mákallergiásoknál nem úszható meg a mesterséges kalciumpótlás. Ez nem biztos, hogy rossz, mert így pontosan kiszámolható a napi bevitt kalcium mennyisége.)

DinnerParty-014

Viszont érdemes nyitott szemmel járni a bioboltokban, mert a termékek tájékoztatóin nem mindig megfelelően szerepelnek a termékek tápanyagainak adatai. De ha azok közel helyesen szerepelnek is (lásd: Bálint cseppek mákolaja például), a marketing, és hozzágondolt dolgok egészen mást sugallnak.

A mákolajat hibás tápanyagtartalommal és marketingszöveggel hirdetik. Az a gyanúm, hogy valaki a mák tápanyagtartalmát lefordította – valamikor, és elindult, önálló életre kelt a szépen megfogalmazott szöveg az internetezők körében. A mákolajra vetítve. Minden oldal – kivétel nélkül – azt magyarázza, hogy a hidegen sajtolt mákolaj ugyanaz, mint a mák. Akkor is, ha a címke teljesen mást ír. A mákolaj forgalmazók kapva kaptak a hamis információ után, és a mákolajak hirdetésekor is hamisan tájékoztatnak, miszerint a mákolajban is rengeteg kalcium található, és egy-egy kanálnyi mákolaj kiválóan pótolja a nevezett ásványi anyagot, még hatékonyabban, mint maga a mák fogyasztása.

Fotó: Freeimages

Fotó: Freeimages

Valójában a mákolaj az alábbiakat tartalmazza:

Tápanyagtartalom 100 g (3.5 oz)
Energia 3,699 kJ (884 kcal)
 
Szénhidrátok
0 g
 
Zsír
100 g
Telített 13.5 g
Egyszeresen telítetlen 19.7 g
Többszörösen telítetlen 62.4 g
 
Fehérje
0 g
 
Vitaminok
E vitamin
(76%)

11.4 mg


Fitoszterinek 276 mg
  • Egységek
  • μg = mikrogram• mg = miligram
  • IU = Nemzetközi Egység
Az Egyesült Államokbeli felnőttek részére kialakított ajánlás alapján

 

 Olvastál te itt kalciumot? Magnéziumot? Vasat? Ugye nem. Miért állítják mégis tévesen, hogy ez UGYANAZ, mint a mák? A mákolaj nem ugyanazokat az anyagokat tartalmazza, akkor sem, ha hidegen sajtolt.

A mákolaj jó bőrápolásra, hajápolásra, és a salátákat finommá teszi. Egészséges, mert van benne E vitamin, sok telítetlen zsírsav, és a növényi szterinek is jótékony hatással lehetnek az egészségre. Ha nem akarnánk hazudni, ennél többet semmiképpen sem lenne szabad állítani.

E helyett szinte MINDEN mákolaj-forgalmazó egy ismert természetgyógyász könyvéből idéz.

(Mellesleg tudatos vásárlóként tudod ugye, hogy mindenki írhat könyveket manapság? Nincs kontroll, bárki mondhat bármit. Nos, egy ISMERT természetgyógyász szava szent, és ha ő mondja, hogy a mákolajban kalcium van, akkor belekerül? Azt hiszem a bácsi félrefordított, és félreértett valamit.)

“Először nézzük meg, mit ír egy elismert természetgyógyász a mákolaj élettani hatásairól:

A mákolaj – a csontritkulás természetes csodaszere. Aminosavakban, többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsavban, foszforsavban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. A mákolajról érdemes tudni, hogy:

– elősegíti a magas vérnyomás csökkenését
– kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és az embólia kialakulása
– normalizálja a vér koleszterinszintjét
– jótékony hatása kimutatott a sebek gyógyulásánál (???)
– növeli a szellemi teljesítőképességet (???)
– idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású (NEM! ???)
a csontozat elsőszámú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt. A mákolaj igen magas foszfortartalma biztosítja a kalcium hatékony beépülését a csontokba.” **
[ Kovács József: Az olajok gyógyító ereje. Bp.:Kinizsi nyomda, 2011, 15p.]”

*, ** Hamis.

Sajnos a magyar oldalak, különösen a termékek forgalmazásával foglalkozóak tele vannak hamis információval. Minden termék esetében szükség lenne, hogy valaki utánanézzen, mit is fogyaszt. A mákolaj fogyasztók nagy része Magyarországon meg van győződve arról, hogy kalciumot is fogyaszt, mely az olajban van meg. A mákolaj egészséges és hasznos, de a mákkal szemben nem tartalmaz kalciumot, sem további ásványi anyagokat. 

 

Ha tetszett amit itt láttál, és érdekelnek az allergiával és egyebekkel kapcsolatos írásaim, kérlek csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, itt: Allergia Blog

Ha van személyes történeted amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!

Köszönettel: Lin

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Ha az Ön mákolaja tartalmaz 6,2 g kalciumot – az is édeskevés a napi minimum mennyiséghez képest. Hivatalosan ez a mákolaj összetétele: Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
    Energy 3,699 kJ (884 kcal)
    Carbohydrates
    0 g
    Fat
    100 g
    Saturated 13.5 g
    Monounsaturated 19.7 g
    Polyunsaturated 62.4 g
    Protein
    0 g
    Vitamins
    Vitamin E (76%) 11.4 mg
    Phytosterols 276 mg

    A mákkal szemben, amiben 1438 mg kalcium van – EZ a mennyiség! Az olajban a pár miligramnyi “tartalmazhat” mennyiség semmi a napi szükséglethez képest. Nem szabad kalciumpótlásra ajánlani! Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
    Energy 2,196 kJ (525 kcal)
    Carbohydrates
    28.13 g
    Dietary fiber 19.5 g
    Fat
    41.56 g
    Saturated 4.517 g
    Monounsaturated 5.982 g
    Polyunsaturated 28.569 g
    Protein
    21.22 g
    Vitamins
    Vitamin A equiv.
    beta-carotene
    lutein zeaxanthin
    (0%) 0 μg
    0 μg
    Vitamin A 0 IU
    Thiamine (B1) (74%) 0.854 mg
    Riboflavin (B2) (8%) 0.100 mg
    Niacin (B3) (6%) 0.896 mg
    Pantothenic acid (B5)
    (0%) 0 mg
    Vitamin B6 (19%) 0.247 mg
    Folate (B9) (21%) 82 μg
    Choline (11%) 52.1 mg
    Vitamin E (12%) 1.77 mg
    Vitamin K (0%) 0.0 μg
    Trace metals
    Calcium (144%) 1438 mg
    Iron (75%) 9.76 mg
    Magnesium (98%) 347 mg
    Manganese (109%) 2.285 mg
    Phosphorus (124%) 870 mg
    Potassium (15%) 719 mg
    Sodium (2%) 26 mg
    Zinc (74%) 7.0 mg
    Other constituents
    Water 5.95 g

  2. Balogh Péter says:

    MÁKOLAJ

    Átlagos tápértékadatok 100g termékben
    Zsír (ebből): 100 g Telített zsírsavak: 12,6 %
    Telítetlen zsírsavak: 87,3 % Magnézium: 0,8 mg
    Koleszterin: 0 mg Nátrium: 0 mg Élelmi rost: 0 mg
    Energiatartalom: 884 kcal Fehérje: 0 mg Szénhidrát : 0 mg
    E-vitamin: 8,7 mg Kalcium: 6,2 mg Foszfor: 5,15 mg

  3. A mák tartalmaz is. És minderre jó is. A mákolaj nem. Egészséges, mert telítetlen zsírsavakat tartlmaz, de calciumot, magnéziumot egyáltalán nem. Semmit. Nullát. Vizsgáltassa be a termékét, ha azt állítja, hogy az olaja tartalmaz calciumot. Ez nem hit kérdése. Ami nincs benne, az nincs benne. Maximum “nyomokban”.

  4. Balogh Péter says:

    Nem tudom ki a szerzője ennek a hazugságnak!!! Egy valami igaz benne: bárki írhat ellenőrzés nélkül, és közzéteheti, de sajnos sokakat félrevezet!!!

    A Mákolaj, hidegen sajtolt: Tartalmaz 73% linoleic zsírsavat, 10% palmitic savat, 13% oleic savat. Nagy hatással van a mellrák megelőzésében és kezdeti stádiumban a gyógyításában. Stabilizálja a vércukor szintet. Megelőzi a vastagbélrák kialakulását, javítja a bélrendszer működését, nyugtató hatású. Javítja a koncentráció képességet és az intelektuál szintet. Javítja a csontritkulást (oszteoporozis), tartalmaz jódot, mangát,magnéziumot, kálciumot, cinket és rezet, leticint, oxánsavat és alkaloidákat.

  5. Viktória cfve says:

    Jó, hogy írtad, megosztom facebookon, hasznos információ!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!