Tejallergiás gyermekeknél sokkal jobban oda kell figyelni a kalciumpótlásra, hiszen a növekedés fázisában kalciumra van szükség. Ha a pótlás nem megfelelő, a gyermekek magassága elmaradhat a kortársaikétól, fogaik romolhatnak, csontjaik törékennyé válhatnak. (Természetesen csontritkulás megelőzésében is fontos, felnőttek részére is.)
A gasztroenterológusok javasolni szokták a kalciumpótlást. A kalcium a tej mellett az olajos magvakban található meg legnagyobb arányban, ezért érdemes minél több olajos maggal (pl. darált mákkal vagy őrölt szezámmaggal, szezámpehellyel) pótolni. Természetesen a diófélék, mogyoró is viszonylag jó mennyiségben tartalmaznak kalciumot. Süteményekben, töltelékként is finomak és táplálóak.
(Természetesen tej-, dióféle- és mákallergiásoknál nem úszható meg a mesterséges kalciumpótlás. Ez nem biztos, hogy rossz, mert így pontosan kiszámolható a napi bevitt kalcium mennyisége.)
Viszont érdemes nyitott szemmel járni a bioboltokban, mert a termékek tájékoztatóin nem mindig megfelelően szerepelnek a termékek tápanyagainak adatai. De ha azok közel helyesen szerepelnek is (lásd: Bálint cseppek mákolaja például), a marketing, és hozzágondolt dolgok egészen mást sugallnak.
A mákolajat hibás tápanyagtartalommal és marketingszöveggel hirdetik. Az a gyanúm, hogy valaki a mák tápanyagtartalmát lefordította – valamikor, és elindult, önálló életre kelt a szépen megfogalmazott szöveg az internetezők körében. A mákolajra vetítve. Minden oldal – kivétel nélkül – azt magyarázza, hogy a hidegen sajtolt mákolaj ugyanaz, mint a mák. Akkor is, ha a címke teljesen mást ír. A mákolaj forgalmazók kapva kaptak a hamis információ után, és a mákolajak hirdetésekor is hamisan tájékoztatnak, miszerint a mákolajban is rengeteg kalcium található, és egy-egy kanálnyi mákolaj kiválóan pótolja a nevezett ásványi anyagot, még hatékonyabban, mint maga a mák fogyasztása.
Valójában a mákolaj az alábbiakat tartalmazza:
Tápanyagtartalom 100 g (3.5 oz) | |
---|---|
Energia | 3,699 kJ (884 kcal) |
Szénhidrátok |
0 g
|
Zsír |
100 g
|
Telített | 13.5 g |
Egyszeresen telítetlen | 19.7 g |
Többszörösen telítetlen | 62.4 g |
Fehérje |
0 g
|
Vitaminok | |
E vitamin |
(76%)
11.4 mg |
Fitoszterinek 276 mg
|
|
|
|
Az Egyesült Államokbeli felnőttek részére kialakított ajánlás alapján |
Olvastál te itt kalciumot? Magnéziumot? Vasat? Ugye nem. Miért állítják mégis tévesen, hogy ez UGYANAZ, mint a mák? A mákolaj nem ugyanazokat az anyagokat tartalmazza, akkor sem, ha hidegen sajtolt.
A mákolaj jó bőrápolásra, hajápolásra, és a salátákat finommá teszi. Egészséges, mert van benne E vitamin, sok telítetlen zsírsav, és a növényi szterinek is jótékony hatással lehetnek az egészségre. Ha nem akarnánk hazudni, ennél többet semmiképpen sem lenne szabad állítani.
E helyett szinte MINDEN mákolaj-forgalmazó egy ismert természetgyógyász könyvéből idéz.
(Mellesleg tudatos vásárlóként tudod ugye, hogy mindenki írhat könyveket manapság? Nincs kontroll, bárki mondhat bármit. Nos, egy ISMERT természetgyógyász szava szent, és ha ő mondja, hogy a mákolajban kalcium van, akkor belekerül? Azt hiszem a bácsi félrefordított, és félreértett valamit.)
“Először nézzük meg, mit ír egy elismert természetgyógyász a mákolaj élettani hatásairól:
„A mákolaj – a csontritkulás természetes csodaszere. Aminosavakban, többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsavban, foszforsavban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. A mákolajról érdemes tudni, hogy:
– elősegíti a magas vérnyomás csökkenését
– kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és az embólia kialakulása
– normalizálja a vér koleszterinszintjét
– jótékony hatása kimutatott a sebek gyógyulásánál (???)
– növeli a szellemi teljesítőképességet (???)
– idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású (NEM! ???)
– a csontozat elsőszámú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt. A mákolaj igen magas foszfortartalma biztosítja a kalcium hatékony beépülését a csontokba.” **
[ Kovács József: Az olajok gyógyító ereje. Bp.:Kinizsi nyomda, 2011, 15p.]”
*, ** Hamis.
Sajnos a magyar oldalak, különösen a termékek forgalmazásával foglalkozóak tele vannak hamis információval. Minden termék esetében szükség lenne, hogy valaki utánanézzen, mit is fogyaszt. A mákolaj fogyasztók nagy része Magyarországon meg van győződve arról, hogy kalciumot is fogyaszt, mely az olajban van meg. A mákolaj egészséges és hasznos, de a mákkal szemben nem tartalmaz kalciumot, sem további ásványi anyagokat.
Ha tetszett amit itt láttál, és érdekelnek az allergiával és egyebekkel kapcsolatos írásaim, kérlek csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, itt: Allergia Blog
Ha van személyes történeted amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!
Köszönettel: Lin
Ha az Ön mákolaja tartalmaz 6,2 g kalciumot – az is édeskevés a napi minimum mennyiséghez képest. Hivatalosan ez a mákolaj összetétele: Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 3,699 kJ (884 kcal)
Carbohydrates
0 g
Fat
100 g
Saturated 13.5 g
Monounsaturated 19.7 g
Polyunsaturated 62.4 g
Protein
0 g
Vitamins
Vitamin E (76%) 11.4 mg
Phytosterols 276 mg
A mákkal szemben, amiben 1438 mg kalcium van – EZ a mennyiség! Az olajban a pár miligramnyi “tartalmazhat” mennyiség semmi a napi szükséglethez képest. Nem szabad kalciumpótlásra ajánlani! Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
Energy 2,196 kJ (525 kcal)
Carbohydrates
28.13 g
Dietary fiber 19.5 g
Fat
41.56 g
Saturated 4.517 g
Monounsaturated 5.982 g
Polyunsaturated 28.569 g
Protein
21.22 g
Vitamins
Vitamin A equiv.
beta-carotene
lutein zeaxanthin
(0%) 0 μg
0 μg
Vitamin A 0 IU
Thiamine (B1) (74%) 0.854 mg
Riboflavin (B2) (8%) 0.100 mg
Niacin (B3) (6%) 0.896 mg
Pantothenic acid (B5)
(0%) 0 mg
Vitamin B6 (19%) 0.247 mg
Folate (B9) (21%) 82 μg
Choline (11%) 52.1 mg
Vitamin E (12%) 1.77 mg
Vitamin K (0%) 0.0 μg
Trace metals
Calcium (144%) 1438 mg
Iron (75%) 9.76 mg
Magnesium (98%) 347 mg
Manganese (109%) 2.285 mg
Phosphorus (124%) 870 mg
Potassium (15%) 719 mg
Sodium (2%) 26 mg
Zinc (74%) 7.0 mg
Other constituents
Water 5.95 g
MÁKOLAJ
Átlagos tápértékadatok 100g termékben
Zsír (ebből): 100 g Telített zsírsavak: 12,6 %
Telítetlen zsírsavak: 87,3 % Magnézium: 0,8 mg
Koleszterin: 0 mg Nátrium: 0 mg Élelmi rost: 0 mg
Energiatartalom: 884 kcal Fehérje: 0 mg Szénhidrát : 0 mg
E-vitamin: 8,7 mg Kalcium: 6,2 mg Foszfor: 5,15 mg
A mák tartalmaz is. És minderre jó is. A mákolaj nem. Egészséges, mert telítetlen zsírsavakat tartlmaz, de calciumot, magnéziumot egyáltalán nem. Semmit. Nullát. Vizsgáltassa be a termékét, ha azt állítja, hogy az olaja tartalmaz calciumot. Ez nem hit kérdése. Ami nincs benne, az nincs benne. Maximum “nyomokban”.
Nem tudom ki a szerzője ennek a hazugságnak!!! Egy valami igaz benne: bárki írhat ellenőrzés nélkül, és közzéteheti, de sajnos sokakat félrevezet!!!
A Mákolaj, hidegen sajtolt: Tartalmaz 73% linoleic zsírsavat, 10% palmitic savat, 13% oleic savat. Nagy hatással van a mellrák megelőzésében és kezdeti stádiumban a gyógyításában. Stabilizálja a vércukor szintet. Megelőzi a vastagbélrák kialakulását, javítja a bélrendszer működését, nyugtató hatású. Javítja a koncentráció képességet és az intelektuál szintet. Javítja a csontritkulást (oszteoporozis), tartalmaz jódot, mangát,magnéziumot, kálciumot, cinket és rezet, leticint, oxánsavat és alkaloidákat.
Örülök, ha segít.
Jó, hogy írtad, megosztom facebookon, hasznos információ!