Allergiásként, érzékenyként ki dühösen, ki tombolva, ki sírva röhögve fogadja a mentes ételek készítésével próbálkozó éttermek (és ismerősök) bakijait. Ha a rokonoknál nem is, de éttermeknél, főleg drága helyeken elvárnánk hozzáértést is. Döbbenet viszont, hogy mennyi szakmabeli nincs tisztában az élelmiszerek alapanyagaival, allergénjeivel és a biztonságos főzéssel és tálalással kapcsolatban.
Az alábbi mondatok közül egyik sem megfelelő diétás hozzáállás, sőt, veszélyezteti a diétázót! Aki allergiás, akár anafilaxiás sokkot is kaphat az így tálalt ételektől!
“- Tejet nem tartalmaz! – De miért fehér? – Mert tejfölös!”
“- Csak szedje le a földimogyorót a tetejéről, és eheti is!”
“- Margarinnal készült! – Tejmentes margarinnal? – Hát nem minden margarin tejmentes?!”
“- Lisztmentes. A búzagyöngy köretnek pedig igazán finom, tudom ajánlani!”
“- A rántott hús bundáját csak le kell szedni, és kész is van a tojásmentes-gluténmentes étel!”
“- Csak kevés tojás van benne, annyi biztos nem árt!”
Ha nagyon érzékeny vagy, csak olyan helyre érdemes menni, ahol külön tudják kezelni a mentes ételeket, és eleve a mentes ételek készítésére szakosodtak. Válassz megbízható helyet, ahol akarnak is, és tudnak is diétás ételeket adni.
Olyan apróság szinte említésre sem méltó, hogy a nem mentességre szakosodott éttermekben allergénnel szennyezett fakanalat, edényeket használnak, és gyakran ugyanabban az olajban sütik az allergént tartalmazó és a mentesnek mondott ételeket… Aki nagyon érzékeny, inkább ne vállalja be.
Kedvességből lemérgezik a vendéget? Jobb lett volna, ha nyíltan közlik, hogy nem értenek a mentes főzőcskéhez. Talán nem is kell csodálkozni ezeken a történeteken:
“Betértünk út közben egy szép pékségbe. A kiszolgálónál rákérdeztünk, hogy van-e tej- és tojásmentes pékáru az üzletben. Ő körbemutatott és közölte, hogy náluk minden tej- és tojásmentes! Igaz, hogy ott sorakoztak a sajtos rolók és sajtos pogácsák is… Rosszallásunkra azt mondta, hogy de hát az nem tej, hanem sajt! És csak a tetején van…”
“A kislányom tejfehérje allergiás. Az óvodában azt mondták, megoldják a mentes étkezést. Viszont amióta óvodába járt, folyamatosan allergiás tünetei voltak. Egyszer csak megláttam, hogy tejet öntöttek a poharába. Az óvónőhöz fordultam, aki így próbált nyugtatni: De hát ez laktózmentes tej, diétás! Nem követtünk el hibát!”
Az tekinthető tejmentes ételnek, amely nem tartalmaz tejterméket, és nem is érintkezett tejfehérjét tartalmazó termékkel. Tehát aki tejfehérje allergiás, nem ehet sajtot, joghurtot, kefirt, túrót, vajat, olyan margarint, amiben van tejszármazék, vagy olyan terméket, amiben akár egy kevés tejet is belesütöttek, sőt laktózmentes tejet sem ihat. A laktóz intolerancia nem összetévesztendő a tejfehérje allergiával!
“Megkérdeztük a pincér hölgyet, hogy tartalmaz e lisztet (glutént) az étel. Erre ő kedvesen mondta, hogy megkérdezi a szakácsot. Majd visszajött, hogy a barnamártást liszttel sűrítik, de helyette nagyon finom borsmártást tudnának készíteni lisztmentesen. Ennek nagyon örültünk és meg is rendeltük az ételeket. Miután kihozták a főfogásokat, nekikezdtünk az evésnek és a harmadik falatnál jártunk, mikor barátom észrevette, hogy valami van a bélszín alatt, nem tudja, mi az kóstoljam már meg. Megkóstoltam és sajnos rögtön tudtam, hogy valószínűleg valamilyen kenyér származék, de először nem lármáztam, mondtam, hogy ne egye tovább, inkább megkérdezem, biztos, ami biztos. Oda mentem a pincérlányhoz, aki a rendelésünket felvette és kértem, hogy legyen, szíves árulja már el mit tettek a bélszín alá.
A kishölgy közölte, hogy kenyeret raktak alá, hogy felszívja a bélszín szaftját.”
“Üzleti ebéden voltam egy viszonylag drága és jó hírű étteremben. Az étlapot kinyitva már az első oldal pozitív meglepetés volt, ahol is kódokkal voltak ellátva az egyes allergének, majd hátrébb, minden egyes étel mellé oda voltak írva ezek a kódszámok. Ezekből kiindulva és a pincérrel egyeztetve rendeltem levest, az rendben volt. Főételnek Toszkán steaket kértem, mely nem tartalmazott allergént, egy pirított gombaágyon kellett volna lennie a steaknek. Ehelyett kihozták azt nekem, – a steak alatt egy szép szelet kenyérrel. Jeleztem a hölgynek, hogy direkt kérdeztem, van- e liszt az ételben. Erre a azt válaszolta, hogy hisz nincs, az ételbe nem raknak lisztet, az ott a steak alatt pedig csak egy szelet kenyér. Csak egy szelet.”
“Sajnos volt már hasonló tapasztalatom levessel. Kértem, hogy ne sűrítsék, mert a liszt számomra nem megengedett. Nem sűrítettek. Valami oknál fogva szárított kenyér kockákat szórták a tetejére…”
Mentes ételeket külön edényben, külön felületen, külön eszközökkel kell elkészíteni! (Az allergénektől elkülönítve.) Tálaláskor sem érintkezhetnek a termékek allergént tartalmazó ételekkel.
Ha tetszett amit itt láttál, és érdekelnek az allergiával és egyebekkel kapcsolatos írásaim, kérlek csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, itt: Allergia Blog
Ha van személyes történeted amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!
Köszönettel: Lin
Sajnos a diétázók közül sem tudják sokan, hogy mi mit jelent. Összekeverik a menteseket. Akár biorezonanciával diagnosztizáltatják magukat, ahol hetet-havat összehordanak nekik, és fogalmuk sincs, mit kéne tenni.
Az is ciki, aki csak “divatból” kérdezi.
Kenyérboltban előttem, 40-es asszonyság érdeklődött van-e gluténmentes termék, mert ő nem ehet ÉLESZTŐt.
Én eddig még nem találkoztam, igaz, a városunkban nincs is mentes étterem…
Sajnos nagyon helytálló gyűjtemény. Szerencsére pozitív példákkal is találkozom.