Az orvosok sem mindig látják a különbséget, hogy a hozzájuk forduló beteg náthás, vagy allergia miatt szenved. De hogy tehetünk különbséget? Sajnos a lázon kívül a legtöbb tünet egyezik. Az a szerencse, hogy a megfázás csak maximum két hétig szokott tartani. Egy orvos kollégám jött be pár hete vörös szemmel, alig szuszogó orral, rekedtes hanggal, pocsék… Tovább »
Náthás, vagy allergiás? Nehéz eldönteni!
Az orvosok sem mindig látják a különbséget, hogy a hozzájuk forduló beteg náthás, vagy allergia miatt szenved. De hogy tehetünk különbséget? Sajnos a lázon kívül a legtöbb tünet egyezik. Az a szerencse, hogy a megfázás csak maximum két hétig szokott tartani. Egy orvos kollégám jött be pár hete vörös szemmel, alig szuszogó orral, rekedtes hanggal, pocsék… Tovább »

GYAKORI DIÉTAHIBÁK sorozat. 3. rész – amikor nem tudjuk, mitől viszketünk – csak akkor, amikor a NÉBIH értesít A sorozat előző részét itt olvashatjátok a kenyérben titokban megbúvó allergénekről. A probiotikumokban, netán joghurtkultúrákban elrejtőzött tejmaradványról pedig itt. Most pedig lássunk egy olyan esetet, amikor a diétahiba oka rejtve maradt volna – ha a NÉBIH…
GYAKORI DIÉTAHIBÁK sorozat, 2. rész – amikor a tejallergia ellen szedett némelyik probiotikumban van tej… A cikkünk összefoglalva: Amikor ételallergia miatt erősen megválogatjuk, mit eszünk, és legjobb tudomásunk szerint tartjuk is a diétát, akkor is előfordulhatnak tünetek! Meglepő, de a diétahiba egyik forrása akár az étrendkiegészítőként szedett probiotikum, akár a növényi joghurtban megbúvó tejsavbaktérium-kultúra is…
GYAKORI DIÉTAHIBÁK sorozat. 1. rész – amikor a pékség boltjában az eladó csak a jelenlévő vezető és a fogyasztó beszélgetéséből értesült a jelöletlen tejről. Amikor ételallergia miatt több alapélelmiszer elkerülésére kényszerülünk, akkor legjobb tudásunk szerint igyekszünk tartani a diétát. Alaposan tájékozódunk a számunkra veszélyes allergénekről, a lehetséges forrásairól, hosszasan böngésszük az élelmiszerek címkéit. De mi történik, ha…
A közeljövőben akár a teljes genetikai profil is elérhetővé válik. De akarunk az esetleges betegségeinkről tudni? Talán meglepő, de pár betegségre már most is viszonylag olcsón elérhető genetikai szűrővizsgálat Magyarországon is. Csak nem nagyon élünk vele, talán mert az orvostudomány sem tudja, hogy miért jó előre tudni mindezt. Pedig sok betegség korai stádiumában elcsíphető lehetne,…
Egyre több allergiás és ételérzékeny gyermek van, lassan nem lesz olyan osztály vagy óvodai csoport, ahol nincs egy ételérzékeny gyermek sem. A pedagógusoknak meg kell barátkozni a ténnyel, hogy nem csak a gyerekek viselkedését és okosodását kell felügyelniük, hanem az étkezését is. A pedagógusok feladata az is, hogy az ételérzékeny gyermekekre kiemelten vigyázzanak, hiszen akár…
Tévhit, hogy a korán- még szoptatás ideje alatt – bevezetett glutén megelőzi a lisztérzékenység (cöliákia) kialakulását! A védőnők régi kutatásokra alapozott, elavult irányelvek alapján járnak el, amikor szinte kötelezővé teszik, hogy a gyermeknél már 4-6 hónapos korban kezdjük a glutén bevezetését pl. egyéb adalékanyagokat is tartalmazó háztartási keksszel. Mint kiderült, teljesen fölöslegesen. Mindenek előtt hadd…
Sokan kérdeztétek, hogy tyúktojásallergia esetén fürjtojást szabad-e fogyasztani. Utánanéztünk tehát, mit írnak az internetes források. via GIPHY Először is tanulmányozzuk át azon madarak rendszertanát, rokonságát, amelyek tojását hazánkban fogyasztani szokás: A képet a Wikipédia cikkeiben talált információk alapján készítettem: házityúk, fürj, házilúd, házikacsa, strucc. A házityúk és a fürj rendszertani rokonsága gyanússá…
Sokaknak vannak allergiás tüneteik, de az allergiateszt gyakran nem mutat ki semmit. Mi lehet a gond? Rengeteg dolog okozhat allergiás tüneteket: a fel nem ismert lisztérzékenység is lehet az alapbetegség ilyenkor (felszívódási zavarokat, ezzel allergiás tüneteket, és egyéb társbetegségeket is okoz), de akár csak rosszul tárolt ételek is lehetnek a problémák forrásai. Gyakran előfordul az is,…