Juliska nagyanyám sok finom süteményt tudott készíteni. A leghíresebb és egyben tej-, tojásmentes receptjét szeretném közreadni. Ez az egyetlen recept, amelyen nem merek variálni az arányokon, összetevőkön, hogy a megszokott legtökéletesebb ízhatást érjem el. A süteményt a családunk mennyei mannának nevezte el. Bár családi recept, nem titkos, bátran próbáljátok ki! A gyermekeim sajnos személyesen nem… Tovább »
Kókuszos tekercs, azaz Juliska dédi mennyei mannája
Juliska nagyanyám sok finom süteményt tudott készíteni. A leghíresebb és egyben tej-, tojásmentes receptjét szeretném közreadni. Ez az egyetlen recept, amelyen nem merek variálni az arányokon, összetevőkön, hogy a megszokott legtökéletesebb ízhatást érjem el. A süteményt a családunk mennyei mannának nevezte el. Bár családi recept, nem titkos, bátran próbáljátok ki! A gyermekeim sajnos személyesen nem… Tovább »

Étteremben evett, hitt nekik, hiszen ki volt írva, hogy gluténmentes: meg is kérdezte, hogy biztosan az-e… Az. Majd ez után járhatta a kórházat, nem értette, mitől olyan beteg újra, mint a diagnózis előtt. Kiderült, hogy ugyanabban a lábasban/vízben főzték a normál és a mentes tésztát is. Kérdezősködött a gluténmentesnek hirdetett fagyiról. Ugyanazzal a kanállal szedik,…
Az éjjel szörnyű rémálmom volt. Álmomban gyerekem már iskolás volt, szülinapoztak. Pontosabban épp az ő szülinapja volt. A tanárnéni pedig erősködött, hogy a lányom mindenképpen egye csak meg a krémest, amit ő ad. Beleerőltette. Nem voltam ott, nem tudtam kontrollálni, megállítani időben. Ezután álmomban felpofoztam a tanárt: Minden pofonnál ordítottam, hogy a laktózmentes nem tejmentes!…
Hozzávalók (másfél sütőlapnyi sütihez): – 10 dkg méz, illetve mézallergia esetén agaveszirup vagy rizsszirup. (Csak kipróbált összetevőket használjunk, amelyekre a családtagjaink nem allergiásak!)– 20 dkg búzaliszt (BL 55-öt és tönkölylisztet szoktam használni, 50-50%-ban keverve)– 5 dkg kristálycukor– 5 dkg puha tejmentes margarin (más zsiradékkal nem próbáltam)– 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna– 1 teáskanálnyi őrölt fahéj…
Az élelmiszerek címkézésével foglalkozó cikksorozatunk harmadik részében összegyűjtöttünk néhány meglehetősen elszabott, és ezért életveszélyes címkét, címketípust. Lássuk, mi a különleges bennük! (Cikksorozatunk első részében a kötelezően feltüntetendő összetevőkről, a másodikban pedig a nyomokban tartalmazhat felirat megfejtéséről olvashat.) Fotó.Allergiásként naponta számtalan címkét kell ahhoz végigolvasnunk, hogy össze tudjuk állítani napi étkezéseinket. A sok címke között mindig…
Az élelmiszerek címkéin nem mindig teljesen korrekt a tájékoztatás! Fontos lenne, hogy a gyártók megfelelően, korrekten használják a “tartalmazhat” felsorolást. Ehhez képest gyakran két véglettel találkozunk: a) Nincs “tartalmazhat” felirat, mert nem kötelező használni. Egyre kevésbé írják rá a termékekre a “nyomokban” tájékoztatást. Ekkor az ember könnyelműen megveszi a terméket, és lehet tőle tünete. (Mi…
Kijöhet valaki az élelmiszeripari iskolából úgy – akár pékként, akár szakácsként vagy cukrászként – hogy nem is ismeri az alapvető allergéneket! A legfőbb allergéneket minden élelmiszercímkén kötelező feltüntetni. Még a “kimérős” termékekről is kell a boltoknak tájékoztatást nyújtaniuk. Sokszor ez elmarad, illetve csak legyintenek a pékségben: ugyan, nem tartalmaz tejet! Semmilyen allergént! Közben meg a pogi tetején ott…
A kereskedelemben kapható a Dörmi fantázianevű, krémmel töltött, maci alakú piskótaszelet. Tejet, tojást és még ki tudja, milyen allergéneket tartalmaz, ezért először botor módon azt hittem, mi sajnos lemaradunk erről a finomságról. De nem! Házilag is készíthetünk ilyesmit! Csak valami mókás sütőformát kell hozzá beszereznünk. (A fenti képen egy triceratopsformában sütött süti látható.) A…
Ez a süti egy nem-lehet-abbahagyni, lágy, finom tésztájú tej-tojásmentes finomság. Sós töltelékkel kiváló, de mivel semleges ízű a tésztája, akár édes töltelékkel is nagyszerű lehet. Tészta: 1 kg liszt 2 ek sikér 1 púpozott kk só 2 ek olaj 2 púpozott ek margarin 1 ek kristálycukor 4 ek búzakorpa vagy más rostanyag…