Allergia és életmód

Ételallergiásan veszélyesek az éttermek? És az iskolai menza?

Étteremben evett, hitt nekik, hiszen ki volt írva, hogy gluténmentes: meg is kérdezte, hogy biztosan az-e… Az. Majd ez után járhatta a kórházat, nem értette, mitől olyan beteg újra, mint a diagnózis előtt. Kiderült, hogy ugyanabban a lábasban/vízben főzték a normál és a mentes tésztát is. Kérdezősködött a gluténmentesnek hirdetett fagyiról. Ugyanazzal a kanállal szedik,… Tovább »

Sajtos-tejfölös tészta tejmentesen – karfioltejföllel

Ma egy egyszerű és meglepő receptet hoztam Nektek. Teljesen tejmentes, de ízvilága kicsit visszahozza a tejföl ízét azoknak, akik tejfehérjeallergia miatt mellőzik a tejfölt. Figyelem! A karfiol jellegzetes aromája kissé kiérződik az ételből. Hozzávalók EGY ADAGHOZ: Ízlés szerinti mennyiségű száraztészta, diétánknak megfelelő verzióban (gluténmentes, tojásmentes stb.) Ízlés szerinti sajthelyettesítő; én a Violife-ot kedvelem  egy ökölnyi… Tovább »

Övön aluli ütés – tej lehet a probiotikumban

GYAKORI DIÉTAHIBÁK sorozat, 2. rész – amikor a tejallergia ellen szedett némelyik probiotikumban van tej…    A cikkünk összefoglalva:  Amikor ételallergia miatt erősen megválogatjuk, mit eszünk, és legjobb tudomásunk szerint tartjuk is a diétát, akkor is előfordulhatnak tünetek! Meglepő, de a diétahiba egyik forrása akár az étrendkiegészítőként szedett probiotikum, akár a növényi joghurtban megbúvó tejsavbaktérium-kultúra is… Tovább »

A vevők nyomozták ki, hogy jelöletlen tej van a kenyérben!

GYAKORI DIÉTAHIBÁK sorozat. 1. rész – amikor a pékség boltjában az eladó csak a jelenlévő vezető és a fogyasztó beszélgetéséből értesült a jelöletlen tejről.  Amikor ételallergia miatt több alapélelmiszer elkerülésére kényszerülünk, akkor legjobb tudásunk szerint igyekszünk tartani a diétát. Alaposan tájékozódunk a számunkra veszélyes allergénekről, a lehetséges forrásairól, hosszasan böngésszük az élelmiszerek címkéit. De mi történik, ha… Tovább »

Vaníliás buci – olyan, mint a pékségben!

  Ezt a süteményt tejes-tojásos változatban láttam az interneten, de átdolgoztam tej- és tojásmentesre, megsütöttem és most meg is osztom veletek. Forrásaim: http://www.limarapeksege.hu/2012/09/cukros-fahejas-rud.html http://nassolda.receptneked.hu/2016/10/07/vaniliakremmel-toltott-fahejas-buci/    Hozzávalók 12 db “bucihoz”: 60 dkg finomliszt 1 tk só 3 ek cukor 3 dl víz 6 dkg olvasztott sütőmargarin – vagy opcionálisan kókuszzsír (azt tapasztaltam, kelttésztákba nagyon finom a kókuszzsír)…. Tovább »

Rémálmom: allergénnel etették meg a gyerekemet!

Az éjjel szörnyű rémálmom volt. Álmomban gyerekem már iskolás volt, szülinapoztak. Pontosabban épp az ő szülinapja volt. A tanárnéni pedig erősködött, hogy a lányom mindenképpen egye csak meg a krémest, amit ő ad. Beleerőltette. Nem voltam ott, nem tudtam kontrollálni, megállítani időben. Ezután álmomban felpofoztam a tanárt: Minden pofonnál ordítottam, hogy a laktózmentes nem tejmentes!… Tovább »

Dörmi süti mindenmentesen

  A kereskedelemben kapható a  Dörmi fantázianevű, krémmel töltött, maci alakú piskótaszelet. Tejet, tojást és még ki tudja, milyen allergéneket tartalmaz, ezért először botor módon azt hittem, mi sajnos lemaradunk erről a finomságról. De nem! Házilag is készíthetünk ilyesmit! Csak valami mókás sütőformát kell hozzá beszereznünk. (A fenti képen egy triceratopsformában sütött süti látható.) A… Tovább »

Isteni kelt tésztás tej- tojásmentes süti

  Ez a süti egy nem-lehet-abbahagyni, lágy, finom tésztájú tej-tojásmentes finomság. Sós töltelékkel kiváló, de mivel semleges ízű a tésztája, akár édes töltelékkel is nagyszerű lehet.   Tészta:   1 kg liszt 2 ek sikér 1 púpozott kk só 2 ek olaj 2 púpozott ek margarin 1 ek kristálycukor 4 ek búzakorpa vagy más rostanyag… Tovább »

Tej- tojásmentes piskóta. Finom, magasra nő!

Tej- tojásmentes piskóta. Nem hiányzik belőle semmi. Kipróbálva, vagy harmincszor! A férjem által kidolgozott tej-tojás-diófélementes piskótarecept gyümölcsös vagy akár gesztenyés krémmel mindent visz nálunk. Egyszerű, gyors, magasra feljövő, és isteni finom.    Hozzávalók:   – 15 dkg cukor – 2 cs vanillin cukor – 1 cs vaníliapuding por (főzős) – 6 evőkanál étolaj – 3 evőkanál… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!