Allergia és életmód

“Tejmentes” (???) tejszármazék, avagy a fából vaskarika – a laktoferrin

Cikkünk röviden összefoglalva:  A laktoferrin egy népszerű étrendkiegészítő, többnyire vaspótlás céljából fogyasztják. Tehéntejből állítják elő. Anyatejben és más állati tejben is megtalálható. A gubancot az okozza, hogy nem mindenki számára egyértelmű, hogy a  LAKTOFERRIN = A TEJ EGYIK FEHÉRJÉJE. Tejallergiás facebook-csoportokban találkoztam az elterjedt és veszélyes tévhittel, miszerint a laktoferrint fogyaszthatják a tejallergiások. Ezzel szemben a… Tovább »

Tejallergiás vagyok. Kell-e félnem a tejsavbaktériumoktól?

Röviden: nem valószínű.  A gyakorlatban csak a probiotikumok esetén van esély, hogy nyomnyi mennyiségű tejfehérjével szennyezett a tejsavbaktériumtömeg. Bővebben: a tejsavbaktériumok nem tejből vannak, hanem önálló, aprócska, csak mikroszkóppal látható élőlények, konkrétan baktériumok. Nem tartalmaznak tejfehérjét. Még bővebben: a TEJsavbaktériumokat azért hívják így, mert az anyagcseréjük során a TEJsav nevezetű kémiai vegyületet, egy szerves savat termelik. A… Tovább »

A csodakanál – mese az ételallergiáról

Ezúttal egy mesét hoztunk kedves olvasóinknak, egy olyan ifjú szerző tollából, aki alapvető élelmiszerekre allergiás.    Berta Léna Kata: A csodakanál   Egy szavahihető ember így mesélte, hogy egyszer volt, hol nem volt, szép kis Magyarország harmadik legnagyobb városában egy szőke kisleány, akinek a neve Lencsi volt.  Lencsi ételallergiával született, nem ehetett bármit, amit a boltban lehetett… Tovább »

Tejsav igen, tejsavó nem, avagy a mackósajtban a brummogás esete

Olvasóink gyakran felteszik a következő furmányos kérdést: vajon ehet-e egy tejallergiás tejsavat illetve tejsavót? Nem ugyanaz a kettő? Válasz: Nem ugyanaz. A tejsavban annyi a tejsavó, mint mackósajtban a brummogás.  A cikkünk összefoglalva:  A tejallergiás TEJSAVat fogyaszthat, TEJSAVÓT nem fogyaszthat.  A tejsav egy savanyú anyag, szimpla szerves sav, nem tartalmaz allergén tejfehérjét. A tejsavó egy… Tovább »

Újragondolt mese: a tejallergiás róka és a holló

Hol volt, hol nem volt, egy általános iskolában fogalmazásórán az volt a házi feladat, hogy a gyerekek gondolják újra és írják meg Aesopus/La Fontaine/Heltai Gáspár híres meséje, A róka és a holló saját változatát. Íme, mit hozott ki ebből egy tejallergiás tanuló:   Egyszer megláttam egy sajtot a földön. Nagyon finomnak tűnt. Már nagyon régóta nem… Tovább »

Jégvarázs Elzából Pöttyös Panni

GYAKORI DIÉTAHIBÁK sorozat. 3. rész – amikor nem tudjuk, mitől viszketünk – csak akkor, amikor a NÉBIH értesít   A sorozat előző részét itt olvashatjátok a kenyérben titokban megbúvó allergénekről. A probiotikumokban, netán joghurtkultúrákban elrejtőzött tejmaradványról pedig itt.  Most pedig lássunk egy olyan esetet, amikor a diétahiba oka rejtve maradt volna – ha a NÉBIH… Tovább »

Övön aluli ütés – tej lehet a probiotikumban

GYAKORI DIÉTAHIBÁK sorozat, 2. rész – amikor a tejallergia ellen szedett némelyik probiotikumban van tej…    A cikkünk összefoglalva:  Amikor ételallergia miatt erősen megválogatjuk, mit eszünk, és legjobb tudomásunk szerint tartjuk is a diétát, akkor is előfordulhatnak tünetek! Meglepő, de a diétahiba egyik forrása akár az étrendkiegészítőként szedett probiotikum, akár a növényi joghurtban megbúvó tejsavbaktérium-kultúra is… Tovább »

Ej, ej, rizstej!

Tejallergiásként olykor-olykor növényi tejeket fogyasztunk, ezért érdemes elgondolkodnunk azon, vajon milyen mennyiséget érdemes innunk belőlünk. Egy éve jelent meg, és a napokban újra és újra megosztásra került egy érdekes cikk a http://paleomedicina.com/hu/blog/2016/01/mandulatej-rizstej-gabonatejek-rosszabbak-mint-a-tej oldalon dr. Tóth Csaba tollából, amely cikk látványos fotókkal sugallja, hogy a növényi tejek fogyasztása agyament ötlet. Írásommal árnyalni szeretném a szerző által megfogalmazottakat…. Tovább »

Tej-, tojásmentes mézeskalács

  Hozzávalók (másfél sütőlapnyi sütihez):   – 10 dkg méz, illetve mézallergia esetén agaveszirup vagy rizsszirup. (Csak kipróbált összetevőket használjunk, amelyekre a családtagjaink nem allergiásak!)– 20 dkg búzaliszt (BL 55-öt és tönkölylisztet szoktam használni, 50-50%-ban keverve)– 5 dkg kristálycukor– 5 dkg puha tejmentes margarin (más zsiradékkal nem próbáltam)– 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna– 1 teáskanálnyi őrölt fahéj… Tovább »

Viszlát, sajt! Mit ehetek helyetted?

Amikor megkapjuk a tejallergia diagnózisát, kétségbeesetten elkezdjük keresni az eddig jó étvággyal fogyasztott tejtermékek megfelelőit: tej helyett gabonatejre váltunk, tejföl és tejszín helyett a növényi tejszíneket próbálgatjuk sorra. A sajtimádók ekkor szoktak kétségbeesni: akkor most már nem is ehetek sajtot???!!!  A válasz: tehéntejből készült sajtot valóban nem, hiszen nagyon sok benne az allergén tejfehérje. A… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!