Allergia és életmód

Kókuszos tekercs, azaz Juliska dédi mennyei mannája

Juliska nagyanyám sok finom süteményt tudott készíteni. A leghíresebb és egyben tej-, tojásmentes receptjét szeretném közreadni. Ez az egyetlen recept, amelyen nem merek variálni az arányokon, összetevőkön, hogy a megszokott legtökéletesebb ízhatást érjem el. A süteményt a családunk mennyei mannának nevezte el. Bár családi recept, nem titkos, bátran próbáljátok ki! A gyermekeim sajnos személyesen nem… Tovább »

A vevők nyomozták ki, hogy jelöletlen tej van a kenyérben!

GYAKORI DIÉTAHIBÁK sorozat. 1. rész – amikor a pékség boltjában az eladó csak a jelenlévő vezető és a fogyasztó beszélgetéséből értesült a jelöletlen tejről.  Amikor ételallergia miatt több alapélelmiszer elkerülésére kényszerülünk, akkor legjobb tudásunk szerint igyekszünk tartani a diétát. Alaposan tájékozódunk a számunkra veszélyes allergénekről, a lehetséges forrásairól, hosszasan böngésszük az élelmiszerek címkéit. De mi történik, ha… Tovább »

Vaníliás buci – olyan, mint a pékségben!

  Ezt a süteményt tejes-tojásos változatban láttam az interneten, de átdolgoztam tej- és tojásmentesre, megsütöttem és most meg is osztom veletek. Forrásaim: http://www.limarapeksege.hu/2012/09/cukros-fahejas-rud.html http://nassolda.receptneked.hu/2016/10/07/vaniliakremmel-toltott-fahejas-buci/    Hozzávalók 12 db “bucihoz”: 60 dkg finomliszt 1 tk só 3 ek cukor 3 dl víz 6 dkg olvasztott sütőmargarin – vagy opcionálisan kókuszzsír (azt tapasztaltam, kelttésztákba nagyon finom a kókuszzsír)…. Tovább »

Tej-, tojásmentes mézeskalács

  Hozzávalók (másfél sütőlapnyi sütihez):   – 10 dkg méz, illetve mézallergia esetén agaveszirup vagy rizsszirup. (Csak kipróbált összetevőket használjunk, amelyekre a családtagjaink nem allergiásak!)– 20 dkg búzaliszt (BL 55-öt és tönkölylisztet szoktam használni, 50-50%-ban keverve)– 5 dkg kristálycukor– 5 dkg puha tejmentes margarin (más zsiradékkal nem próbáltam)– 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna– 1 teáskanálnyi őrölt fahéj… Tovább »

A Gluténmentes Séf rántott húsa 5 perc alatt elkészül!

A szomszédomról tudni kell, hogy nagy vadász. Jó idő lévén többet vagyunk a kertben, így a napokban megszólított kertészkedés közben. Lőtt egy fiatal őzet, de mit lehetne belőle készíteni? – az elmúlt 20 évben mindig pörkölt és vadas készült, de az ő és vadásztársai főzési tudománya ebben ki is merült. Így hát megbeszéltük, hogy másnap… Tovább »

A frissen sütés újabb trükkjei a Gluténmentes Séftől

Még a legkönnyebben elkészíthető húsételeknél is lehet hibázni. Gyorsan, egyszerűen elkészíthető húsételekről írok, hogy a sülted tökéletes legyen! (Átol Tibor korábbi tippjeit e témában ide kattintva olvashatod.) Csirkecomb Csonttal és csont nélkül (csirkecomb filé) szinte ugyanaz elkészíthető belőle frissen sütéssel, mint a csirkemellből, de mivel  szaftosabb húsrész, ezért a csonttal, sütőben sütésre is alkalmas. Sokkal… Tovább »

Frissen sütés: A Gluténmentes Séf tippjei

Számomra kiderült, hogy nagyon sok esetben nincsenek tisztában azzal a főzésre rákényszerült emberek, hogy milyen húsrészt milyen konyhatechnológiai eljárással (sütés, főzés, párolás) lehet a legízletesebben elkészíteni. A következő cikksorozatommal ehhez szeretnék segítséget nyújtani. Gyorsan, de jól! Mivel a manapság népszerű félkész / mirelit / mikrós vagy por alapú ételek döntő többsége nem illeszthető be pl…. Tovább »

Nyaralás alatt főzés nélkül, mentesen, olcsón!

Nyaralás során nem mindenkinek van pénze félpanzióra, vagy teljes ellátásra. Főleg akkor nem megoldás ez, ha speciális diétát tart. Olyan nyaralóhelyet, apartmant kell keresni, ahol lehet főzögetni is. Viszont ki akarja az egész nyaralását arra áldozni, hogy minden nap hajnalban keljen, vagy késő este főzze meg a másnapi ételt? Úgy nem igazán kikapcsolódás a nyaralás, nem… Tovább »

Tej- tojásmentes piskóta. Finom, magasra nő!

Tej- tojásmentes piskóta. Nem hiányzik belőle semmi. Kipróbálva, vagy harmincszor! A férjem által kidolgozott tej-tojás-diófélementes piskótarecept gyümölcsös vagy akár gesztenyés krémmel mindent visz nálunk. Egyszerű, gyors, magasra feljövő, és isteni finom.    Hozzávalók:   – 15 dkg cukor – 2 cs vanillin cukor – 1 cs vaníliapuding por (főzős) – 6 evőkanál étolaj – 3 evőkanál… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!