Allergia és életmód

Megalakult a speciális étkezési igényű gyerekek érdekvédelmi csoportja

  Örömmel számolunk be egy új kezdeményezésről, a speciális étkezési igényű gyerekek érdekvédelmi csoportjáról. Jelen pillanatban a Facebookon érhető el a csoport, itt lehet csatlakozni:  https://www.facebook.com/groups/1782685055096373/   Az adminok sok szeretettel látják a csoportban az érintett gyerekek szüleit, illetve minden más szakmabeli érintettet, akik a közétkeztetés megreformálásán fáradoznak. Kérik, hogy a csoportba belépéskor válaszoljanak a belépő kérdésekre, hogy így jobban… Tovább »

Ételallergiás gyereke mentette meg a kirúgástól!

Gondoltátok volna, hogy időnként “előnyös” súlyos ételallergiásnak lenni? Mi nem gondoltuk. Informátorunk azonban egy meglehetősen szürreális esetről számolt be. A történetből kiderül, hogy egy munkavállalót azért tartott meg a munkáltatója kirúgás helyett, mert tartósan beteg gyermeket nevel !   Kezdjük az elején! Egy nagy cég, nevezzük A Kft-nek, a munkatársai egy részét egy munkaerő-közvetítő cégen keresztül,… Tovább »

A vevők nyomozták ki, hogy jelöletlen tej van a kenyérben!

GYAKORI DIÉTAHIBÁK sorozat. 1. rész – amikor a pékség boltjában az eladó csak a jelenlévő vezető és a fogyasztó beszélgetéséből értesült a jelöletlen tejről.  Amikor ételallergia miatt több alapélelmiszer elkerülésére kényszerülünk, akkor legjobb tudásunk szerint igyekszünk tartani a diétát. Alaposan tájékozódunk a számunkra veszélyes allergénekről, a lehetséges forrásairól, hosszasan böngésszük az élelmiszerek címkéit. De mi történik, ha… Tovább »

Ej, ej, rizstej!

Tejallergiásként olykor-olykor növényi tejeket fogyasztunk, ezért érdemes elgondolkodnunk azon, vajon milyen mennyiséget érdemes innunk belőlünk. Egy éve jelent meg, és a napokban újra és újra megosztásra került egy érdekes cikk a http://paleomedicina.com/hu/blog/2016/01/mandulatej-rizstej-gabonatejek-rosszabbak-mint-a-tej oldalon dr. Tóth Csaba tollából, amely cikk látványos fotókkal sugallja, hogy a növényi tejek fogyasztása agyament ötlet. Írásommal árnyalni szeretném a szerző által megfogalmazottakat…. Tovább »

Hazaküldték az oviból az ételérzékeny gyerekeket?

Ma lehet olyan óvoda, ahol hogy gyerekekre csak pár órán keresztül hajlandóak vigyázni, és ebéd előtt haza kell vinni őket? Hallomásból tudok ilyenről. Talán manapság is van olyan ovi, ahol nem akarják, és nem is tudják megoldani az ételérzékeny gyerekek biztonságos étkeztetését, hiába a kormányzati törvényes kötelezettség. A rendelet ide kattintva olvasható el.  Tehát meghatározták,… Tovább »

Tejmentes finomságok Mikulásra

  Amikor az orvos kimondja az „ítéletet”, hogy allergiásak vagyunk mi magunk vagy gyermekünk, elhatározzuk, hogy mi bezzeg nem törünk össze, és lazán, szuperanya módjára beszerezzük az újfajta élelmiszereket, alapanyagokat. A korábbi receptjeinket átdolgozzuk, tejföl helyett gabonatejszínt, búza helyett gluténmentes lisztkeveréket használunk, kevercselünk nap mint nap. Némi idő után gyakorlatot is szerzünk az új technológiákban…. Tovább »

Életveszélyes nyári táborok?

A nyári táborok biztonságosak? Sok kétségem lett! Jártál már pórul te is? Meglepődtem, mert ahhoz képest olcsóak  a nyári gyermektáborok, hogy hasznos és szórakoztató programokat kínálnak a gyerekeknek (itt 15-20 e Ft-ba kerülnek – a szerk.). Akár már 4 éves kortól lehet találni táborozási lehetőséget, ahol a lelkes “szakembergárda” terelgeti a kicsiket munkaidőben. Nagyszerű lehetőség, mert az… Tovább »

Gluténérzékeny lesz-e a gyerekem?

Az új ajánlás alapján azoknak a gyerekeknek, akiknek van közvetlen rokonságában cöliákiás (lisztérzékeny), a glutént nem korán – 4-6 hónapos korban – érdemes bevezetni, hanem inkább később érdemes, akkor is fokozatosan, kis mennyiségekkel. A glutén korai adása ugyanis nem előzi meg a cökliákia kialakulását. (Itt korábban kifejtettem, ha érdekel, ide kattintva elolvashatod ezt.) Annál, aki… Tovább »

Mi is eszünk fagyit! Kisokos a vásárláshoz

  Itt a nyár! És mi, allergiások is imádjuk a fagyit! Szerencsére a gyártók felfedezték ezt a piaci rést, és számunkra is készítenek jégkrémeket, fagyikat. Alapvetően kétféle csemegével találkozhatunk: utcán/cukrászdában árult tölcséres vagy kelyhes fagylalttal, illetve a boltban, mélyhűtőpultban kínált jégkrémekkel. 1.) Jégkrémek   Ami a jégkrémeket illeti, csakúgy, mint minden más termék esetén, ezeknél is… Tovább »

A védőnők tévednek a korai gluténbevezetéssel kapcsolatban!

Tévhit, hogy a korán- még szoptatás ideje alatt – bevezetett glutén megelőzi a lisztérzékenység (cöliákia) kialakulását! A védőnők régi kutatásokra alapozott, elavult irányelvek alapján járnak el, amikor szinte kötelezővé teszik, hogy a gyermeknél már 4-6 hónapos korban kezdjük a glutén bevezetését pl. egyéb adalékanyagokat is tartalmazó háztartási keksszel. Mint kiderült, teljesen fölöslegesen. Mindenek előtt hadd… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!