Allergia és életmód

15 dolog, amit sose mondj lisztérzékenynek!

A lisztérzékenyek életéből mutatok be pár fájdalmasan vicces szösszenetet. Bizonyos mondatok gyakran elhangoznak. Persze, csak mert törődnek velünk. És gondolnak ránk. És csak jót akarnak. Értjük ezt, de azért néha nagyon-nagyon fárasztó ugyanazokat a játszmákat végigcsinálni, és türelmesnek maradni. Észrevettétek a kérdések és társalgási témák ismétlődő jellegét? A mantra: csak jót akar, csak szeretetből mondja…… Tovább »

Gluténérzékenység kutatás Magyarországon is! Érdekel?

Akár Te is segíthetsz a nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) kutatásában, ha megfelelsz a megadott feltételeknek! Dr. Juhász Márk és Dr. Kocsis Dorottya a Semmelweis Egyetemről kutatást indítottak. Egyszerű, 10 perces kérdőívet tölthet ki az, aki bizonyítottan nem cöliákiás, de mégis okoz nála tüneteket a gluténfogyasztás.   A lisztérzékenység megnevezés megtévesztő is lehet, hiszen három különböző betegséget… Tovább »

Chelsea Clintonnak lehetett gluténmentes esküvője. Vendégségben légy nyitott!

Chelsea Clinton esküvőjén minden felszolgált  ételféleség gluténmentes, ráadásul majdnem minden vegán is volt. A magyar családok mennyire nyitottak erre? Te elmennél egy “mentes” esküvőre? Vagy csak azért is megmutatnád a párnak, hogy mulat egy magyar, és rendelnél magadnak látványosan hagyományos ételt? Chelsea Clinton esküvőjén mindenki boldognak és elégedettnek tűnt, és a “nagyon mentes” torta mind… Tovább »

Sajnos tipikus a szakemberek felületessége

Az egészségügyi szakemberek általában csak a saját szakterületükön mozognak biztonságosan. Nagyon ritka, hogy holisztikusan, több szakterületet átlátva, friss, releváns szakirodalmat olvasva értékeljenek egy-egy jelenséget, tünetegyüttest. Szerinted is jellemző, hogy csak gyorsan felírják a tünetek kezelésére szolgáló gyógyszereket? Részletes diagnosztikus teszteket egyre kevesebb orvos végez, ezek leginkább csak a speciális klinikai centrumokban érhetőek el, és leginkább… Tovább »

3 betegség, amikor gluténmentes diétát kell tartani

A lisztérzékenység fogalom a köznyelvben pár dolgot összekavar. Néha egymásnak is esnek az emberek – aki lisztérzékeny, most kinőheti, vagy sem? Veszélyes? Mivel jár? Néha azért ehet glutént? Vagy soha? Mikor igen, és mikor nem? Segítek az eligazodásban. Azok az emberek sem hazudnak, akik azt állítják, hogy nem nőhető ki a lisztérzékenység. Egyszerűen a fogalom… Tovább »

Nagyon furcsa tünetek! Alvajárás allergia miatt? Igen.

Ha ételélallergiáról vagy ételérzékenységről beszélünk, általában a nyilvánvaló fizikai tünetekre gondolunk.  De az ételallergiának, ételintoleranciának, és a kakukktojásnak számító autoimmun jellegű lisztérzékenységnek (cöliákia) is vannak meglehetősen furcsa tünetei. Talán nem is gondolnád, hogy a fizikai problémák mellett akár súlyos pszichiátriai gondokat is okozhat egy rosszul beállított diéta a fenti betegségek esetében. Például a nem cöliákiás… Tovább »

Glutén-intolerancia: Újonnan definiált betegség!

Korábban csak a cöliákiát (lisztérzékenységet) és a gabona allergiát különítette el az orvostudomány. A lisztérzékenység gyógyíthatatlan, egyetlen terápiája a glutént tartalmazó ételek teljes elhagyása. A gabona allergia az immunrendszert bevonva okoz tüneteket. Az utóbbi években számos kutatási eredmény bizonyította, hogy glutén intoleranciában szenvedhetnek azok is, akik a fent említett betegségekben nem. Nem egyszerű megtalálni a… Tovább »

A siker titka a sikér! A jó tej- tojásmentes palacsinta

A tej- és tojásallergiások részére gyakran kihívás a leghétköznapibb ételek elkészítése is. Létezik finom, nem széteső, tej- tojás mentes palacsinta? Igen. Van egy titka. A sikér. A sikér a búzafehérje, más nevén glutén. Ez az összetevő azért szükséges, mert a tej- és tojásmentes palacsintából hiányzik a fehérje, megfelelő fehérje visszapótlás nélkül a tészta szétszakadozik sütés közben…. Tovább »

Olcsó “mindenmentes” kenyér recept

Glutén érzékenyeknek nagyon nehéz ehető, laktató, és ugyanakkor olcsó kenyeret készíteniük. Tele vannak az allergiásoknak szánt boltok különleges lisztekkel, őrleményekkel, de az otthon sütött kenyér nem mindig sikerül ehetőre. Ráadásul a speciális lisztek igen drágák is. A már kész pékáruk is csillagászati áron kaphatóak, ráadásul a gluténmentes termékek gyakran tartalmaznak más olyan fehérjéket is, melyre… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!