Allergia és életmód

A kokainban van glutén?!

Nem bírom ki szó nélkül. Egy gluténmentes csoportban mutatta valaki ezt a kérdést, mely a gyakorikerdesek.hu oldalon jelent meg. Egy egészségtudatos ember a glutén miatt aggódik a kokainban. Viccnek is rossz. Ne fogyassz kokaint, ha aggódsz az egészséged miatt!  Kérdezed: A kokainban van glutén? A válaszom röviden: Igen. Van rajta allergén információ? Bármilyen információ a… Tovább »

Akarnál magadról genetikai profilt készíttetni?

A közeljövőben akár a teljes genetikai profil is elérhetővé válik. De akarunk az esetleges betegségeinkről tudni? Talán meglepő, de pár betegségre már most is viszonylag olcsón elérhető genetikai szűrővizsgálat Magyarországon is. Csak nem nagyon élünk vele, talán mert az orvostudomány sem tudja, hogy miért jó előre tudni mindezt. Pedig sok betegség korai stádiumában elcsíphető lehetne,… Tovább »

Fontos tudnivalók: Allergiáról pedagógusoknak

Egyre több allergiás és ételérzékeny gyermek van, lassan nem lesz olyan osztály vagy óvodai csoport, ahol nincs egy ételérzékeny gyermek sem. A pedagógusoknak meg kell barátkozni a ténnyel, hogy nem csak a gyerekek viselkedését és okosodását kell felügyelniük, hanem az étkezését is. A pedagógusok feladata az is, hogy az ételérzékeny gyermekekre kiemelten vigyázzanak, hiszen akár… Tovább »

Gluténérzékeny lesz-e a gyerekem?

Az új ajánlás alapján azoknak a gyerekeknek, akiknek van közvetlen rokonságában cöliákiás (lisztérzékeny), a glutént nem korán – 4-6 hónapos korban – érdemes bevezetni, hanem inkább később érdemes, akkor is fokozatosan, kis mennyiségekkel. A glutén korai adása ugyanis nem előzi meg a cökliákia kialakulását. (Itt korábban kifejtettem, ha érdekel, ide kattintva elolvashatod ezt.) Annál, aki… Tovább »

A védőnők tévednek a korai gluténbevezetéssel kapcsolatban!

Tévhit, hogy a korán- még szoptatás ideje alatt – bevezetett glutén megelőzi a lisztérzékenység (cöliákia) kialakulását! A védőnők régi kutatásokra alapozott, elavult irányelvek alapján járnak el, amikor szinte kötelezővé teszik, hogy a gyermeknél már 4-6 hónapos korban kezdjük a glutén bevezetését pl. egyéb adalékanyagokat is tartalmazó háztartási keksszel. Mint kiderült, teljesen fölöslegesen. Mindenek előtt hadd… Tovább »

Minden címkét elolvasunk, mégis becsaphatnak?

Az élelmiszerek címkézésével foglalkozó cikksorozatunk harmadik részében összegyűjtöttünk néhány meglehetősen elszabott, és ezért életveszélyes címkét, címketípust. Lássuk, mi a különleges bennük! (Cikksorozatunk első részében a kötelezően feltüntetendő összetevőkről, a másodikban pedig a nyomokban tartalmazhat felirat megfejtéséről olvashat.) Fotó.Allergiásként naponta számtalan címkét kell ahhoz végigolvasnunk, hogy össze tudjuk állítani napi étkezéseinket. A sok címke között mindig… Tovább »

Nevess velem: Ó, ezek a lisztérzékenyek!

Amíg nem volt muszáj utánaolvasnom, én is csak hülyeségeket gondoltam a lisztérzékenységről. Annyit hittem, hogy pont úgy mint a laktózérzékenység, a cöliákia is némi hasfájással, hasmenéssel jár, és az allergiával ellentétben nem okozhat életveszélyes állapotot, csak hosszú távon lesz baja az embernek, ha minden nap sok liszteset fogyaszt. Meg voltam győződve arról, hogy a tévesztés nem nagy bűn, maximum… Tovább »

Nyomokban tartalmazHAT? Most akkor tartalmaz, vagy nem?

Az élelmiszerek címkéin nem mindig teljesen korrekt a tájékoztatás! Fontos lenne, hogy a gyártók megfelelően, korrekten használják a “tartalmazhat” felsorolást. Ehhez képest gyakran két véglettel találkozunk: a) Nincs “tartalmazhat” felirat, mert nem kötelező használni. Egyre kevésbé írják rá a termékekre a “nyomokban” tájékoztatást. Ekkor az ember könnyelműen megveszi a terméket, és lehet tőle tünete. (Mi… Tovább »

Nehogy allergént varázsolj az ételbe! Íme egy kis tananyag

Kijöhet valaki az élelmiszeripari iskolából  úgy – akár pékként, akár szakácsként vagy cukrászként – hogy nem is ismeri az alapvető allergéneket! A legfőbb allergéneket minden élelmiszercímkén kötelező feltüntetni. Még a “kimérős” termékekről is kell a boltoknak tájékoztatást nyújtaniuk. Sokszor ez elmarad, illetve csak legyintenek a pékségben: ugyan, nem tartalmaz tejet! Semmilyen allergént! Közben meg a pogi tetején ott… Tovább »

Ál-diagnózis: Kerüld el ezeket!

Sokan hiszik azt, hogy a tüneteiket ételallergia vagy intolerancia okozza. És valóban, rengeteg betegség alapja lehet az, ha valaki számára allergént fogyaszt. De ahelyett, hogy szakorvoshoz (allergológus vagy gasztroenterológus), vagy hivatalos magánlaborhoz fordulnának a betegek bizonyított allergia és intolerancia teszteket végeztetni, alternatív gyógyítókhoz mennek. Bedőlnek a zengzetes megnevezésekkel rendelkező diagnosztáknak, akik áltudományos tényeket hangoztatnak hatalmas… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!