Étteremben evett, hitt nekik, hiszen ki volt írva, hogy gluténmentes: meg is kérdezte, hogy biztosan az-e… Az. Majd ez után járhatta a kórházat, nem értette, mitől olyan beteg újra, mint a diagnózis előtt. Kiderült, hogy ugyanabban a lábasban/vízben főzték a normál és a mentes tésztát is. Kérdezősködött a gluténmentesnek hirdetett fagyiról. Ugyanazzal a kanállal szedik,… Tovább »
Ételallergiásan veszélyesek az éttermek? És az iskolai menza?
Étteremben evett, hitt nekik, hiszen ki volt írva, hogy gluténmentes: meg is kérdezte, hogy biztosan az-e… Az. Majd ez után járhatta a kórházat, nem értette, mitől olyan beteg újra, mint a diagnózis előtt. Kiderült, hogy ugyanabban a lábasban/vízben főzték a normál és a mentes tésztát is. Kérdezősködött a gluténmentesnek hirdetett fagyiról. Ugyanazzal a kanállal szedik,… Tovább »

Az ételallergiások sokszor gondban vannak, amikor evős-ivós összejövetelekre kapnak meghívást. Hiszen nagyon jónak ígérkezik a buli, de… de MIT FOGUNK OTT ENNI? Ez a cikk a fejemben akkor született, amikor egyik pénteken hajnali 3-ig maradtam fent, mert előre sütöttem-főztem allergénmentes ételeket 3 főre. Másnap ugyanis rég nem látott kedves unokatestvéreim nagyszabású családi összejövetelt szerveztek egy,…
Egy ember miatt nem elvárható, hogy mindenki diétázzon egy ünnepen. Vagy mégis? Nálunk a szűk családi körben diétázunk. A kislányom allergiás elég sok ételösszetevőre, így csak olyan ételféleségek kerülnek az asztalunkra, melyekből ő is biztonsággal ehet. Ha akar. De nagyon rosszul esne neki, ha a családban bárki “csalna”, olyat enne, amiből ő is enne szívesen, de veszélyes lenne…
GYAKORI DIÉTAHIBÁK sorozat. 3. rész – amikor nem tudjuk, mitől viszketünk – csak akkor, amikor a NÉBIH értesít A sorozat előző részét itt olvashatjátok a kenyérben titokban megbúvó allergénekről. A probiotikumokban, netán joghurtkultúrákban elrejtőzött tejmaradványról pedig itt. Most pedig lássunk egy olyan esetet, amikor a diétahiba oka rejtve maradt volna – ha a NÉBIH…
GYAKORI DIÉTAHIBÁK sorozat, 2. rész – amikor a tejallergia ellen szedett némelyik probiotikumban van tej… A cikkünk összefoglalva: Amikor ételallergia miatt erősen megválogatjuk, mit eszünk, és legjobb tudomásunk szerint tartjuk is a diétát, akkor is előfordulhatnak tünetek! Meglepő, de a diétahiba egyik forrása akár az étrendkiegészítőként szedett probiotikum, akár a növényi joghurtban megbúvó tejsavbaktérium-kultúra is…
GYAKORI DIÉTAHIBÁK sorozat. 1. rész – amikor a pékség boltjában az eladó csak a jelenlévő vezető és a fogyasztó beszélgetéséből értesült a jelöletlen tejről. Amikor ételallergia miatt több alapélelmiszer elkerülésére kényszerülünk, akkor legjobb tudásunk szerint igyekszünk tartani a diétát. Alaposan tájékozódunk a számunkra veszélyes allergénekről, a lehetséges forrásairól, hosszasan böngésszük az élelmiszerek címkéit. De mi történik, ha…
Röviden: Nem garantáltan biztonságos. A nálunk “hatalmon lévő” közétkeztető cég dietetikusait, valamint független dietetikust is megkérdeztem, majd szülőket is kifaggattam a tapasztalataikról. Legtöbben egyáltalán nem nyugtattak meg. Bár a közétkeztetőnek kötelessége lenne pontos, személyre szabott, biztonságos, változatos, tápláló diétás ételeket kiszállítania, mégis én fogom továbbra is készíteni a lányom ételeit, ragaszkodni fogok ahhoz, hogy…
Itt a nyár! És mi, allergiások is imádjuk a fagyit! Szerencsére a gyártók felfedezték ezt a piaci rést, és számunkra is készítenek jégkrémeket, fagyikat. Alapvetően kétféle csemegével találkozhatunk: utcán/cukrászdában árult tölcséres vagy kelyhes fagylalttal, illetve a boltban, mélyhűtőpultban kínált jégkrémekkel. 1.) Jégkrémek Ami a jégkrémeket illeti, csakúgy, mint minden más termék esetén, ezeknél is…