“Tejmentes” (???) tejszármazék, avagy a fából vaskarika – a laktoferrin

Cikkünk röviden összefoglalva: 

Több alkalommal is belefutottam a tejallergiás facebook-csoportokban abba a kérdésbe, hogy egyesek a laktoferrin fogyasztását javasolták tejallergiásoknak  (pl. vaspótlás vagy egyéb kedvező hatás miatt). Némelyeknek jót is tett a laktoferrin, de sajnos sokan kellemetlen tünetekkel reagáltak, és nem értették miért: hiszen az ő olvasatukban a gyártó szerint “nem tartalmaz tejfehérjét”.

Ez azért megdöbbentő feltételezés, mert a laktoferrin 100% tejfehérje, mégpedig a tejsavó egyik jellegzetes fehérjéje, de ez csak azoknak egyértelmű, akik évekig lelkesen tanulták az élelmiszerkémiát. És ez nem várható el mindenkitől.  Cikkünk segít tisztázni a laktoferrin allergén tulajdonsága körüli rejtélyt. 

Honnan származik az ötlet, hogy a tejből gyártott laktoferrin nem okoz tünetet a tejallergiásoknak?

Az egyik laktoferringyártó a következőket írja a weblapján a termékéről: 

A laktoferrin az a fehérje“… , továbbá az allergénlistában korrekt módon megjelöli, hogy nem allergénmentes és nem tejtermék- és laktózmentes.

Ez eddig világos is lenne. Viszont néhány fogyasztó számára talán félreérthető volt a “nyomokban tejfehérjét tartalmazhat”  kifejezés. Talán ez utóbbi lehetett az oka, hogy az úgynevezett “táplálkozási tanácsadók” illetve “funkcionális terapeuták” is ajánlgatták a tejallergiásoknak…. ??? (Ha kedves olvasóinknak jobb ötletük van arra, hogy honnan ered a tévhit, kérjük, írják meg nekünk 🙂 ) 

Mit mond a tudomány: allergén a laktoferrin vagy nem? 

Mielőtt jóízűen elnyammognánk a laktoferrint, érdemes tudományos platformokon is utánanéznünk ezen élelmiszer allergén tulajdonságainak. 

A következő forrásokat ajánlom: 

Eme források tehát egyértelműen allergén tulajdonságú fehérjeként jelölik meg a laktoferrint. De ez nem azt jelenti, hogy mindenki allergiás rá, hanem azt, hogy lehetnek laktoferrinre allergiás egyének.

 

Honnan tudhatom, hogy a sokféle tejfehérje közül pont a laktoferrinre allergiás vagyok-e?

Ma már több helyen elérhető a molekuláris komponens alapú allergiavizsgálat. Ezt azon tejallergiásoknak érdemes elvégeztetni, akiknek az IgE alapú tesztje néhány allergénre, jelen esetben a tejre pozitív lett. Sok esetben ugyanis, érzékenység ide vagy oda, nem mutatja az IgE-t vizsgáló teszt az allergiát, pedig tünetel a páciens.  (Egy érdekes magyar nyelvű cikk erről Dr. Csáki Csillától : https://www.facebook.com/gyerekallergia/photos/pcb.1969031646489180/1969023216490023/

A tej fehérjéi közül a z ún. f334 nBos d lactoferrin komponensre adott reakció  mutatja a laktoferrinre való érzékenységet. Ha kedves olvasónk vérvizsgálati eredménye 0-t mutat ezen komponensre, ekkor elképzelhető, hogy valóban fogyaszthatna laktoferrint. 

Ha nem végeztettünk ilyen vizsgálatot, akkor természetesen nem lehet tudni, hogy mi magunk érzékenyek vagyunk-e pont a laktoferrinre vagy nem.

Az alábbi képet egy olvasómtól kaptam. Itt látható, hogy  járt egy óvodáskorú tejallergiás gyermek, miután a jóhiszemű, magát szakembernek valló illető javaslatára kipróbálta a laktoferrint. Sajnos súlyos bőrtünetek jelentkeztek. 

Tejallergiás gyermek karja, combja, miután a ‘táplálkozási tanácsadó’ javaslatára laktoferrint fogyasztott. Ő láthatóan érzékeny a laktoferrin komponensre is. A képet az édesanya engedélyével osztom meg.

A szerencsésebbek viszont nem érzékenyek a laktoferrinre, ők gond nélkül ehetik. A fent említett molekuláris vizsgálattal illetve a terheléssel (megkóstoljuk a laktoferrint és várjuk a tüneteket) lehet csak kideríteni, hogy egy adott egyén érzékeny-e erre az anyagra. 

A fenti hosszú eszmefuttatás miatt:  ha a tejallergiás ismerősünk esküdözik, hogy a laktoferrint tünet nélkül fogyasztja, az nem garancia arra, hogy Kedves Olvasónk is biztonsággal fogyaszthatja!!! Nagyon észnél kell minidg lennünk, ha allergiásak vagyunk!

Kiemelt kép forrása: Fortepan. 

A további cikkekért kövesd Életmódunk – Egészség, diéta, allergia blogok – hitelesen Facebook oldalunkat!  

Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás/érzékeny sorstársaidon – várjuk a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com-ra. Akár meg is jelenhet az oldalunkon az írásod!

Köszönettel:  Noiro és Lin 

Címkék: , , , , , , ,
Tovább a blogra »