Dédmama, amikor még nem sejtette, hogy a receptje kikerül az internetre 🙂 A kép a szerző tulajdona.
Juliska nagyanyám sok finom süteményt tudott készíteni. A leghíresebb és egyben tej-, tojásmentes receptjét szeretném közreadni.
Ez az egyetlen recept, amelyen nem merek variálni az arányokon, összetevőkön, hogy a megszokott legtökéletesebb ízhatást érjem el.
A süteményt a családunk mennyei mannának nevezte el. Bár családi recept, nem titkos, bátran próbáljátok ki! A gyermekeim sajnos személyesen nem ismerhették meg a dédijüket, de a receptjén keresztül közelebb kerülhettek hozzá.
Az alábbi mennyiségből meglehetősen nagy adag jön ki, én két rudat szoktam készíteni. Ha kisebb étkűek vagytok, csak fél adaggal próbálkozzatok.
Hozzávalók a kakaós réteghez:
30 dkg darált mindenmentes háztartási keksz
15 dkg porcukor
3 dkg kakaópor
20 dkg baracklekvár – esetleg kicsit több vagy kevesebb. Lehetőleg homogén állagú legyen, ne darabos, akár turmixolhatjuk is.
1-2 kanál rum vagy pár csepp rumaroma
Segédanyagok:
egy kevés kókuszreszelék a szóráshoz
alufólia vagy sütőpapír
A kakaós réteg elkészítése:
Az összetevőket kézzel jól össze kell dolgozni egy nagy tálban úgy, hogy összeálljon sodorható masszává. Kissé ragad, vizes kézzel érdemes formázni. Egy kókusszal megszórt alufóliára vagy sütőpapírra kell kinyújtani sodrófával téglalap alakúra. Ez a nyújtás elég nagy kihívás, készüljetek fel 🙂 .
Hozzávalók a krémhez:
10 dkg lágy mindenmentes margarin
10 dkg kókuszreszelék
15-20 dkg cukor
1-2 kanál rum vagy pár csepp rumaroma
A krém elkészítése:
Az összetevőket robotgéppel vagy kézzel jól összekeverjük.
Összeállítás:
A kakaós rétegre rákenjük a krémet. Az így kapott lapot óvatosan felcsavarjuk az alufólia/ sütőpapír segítségével. A kész rudat beszórjuk kókuszreszelékkel. Hűtőben tároljuk.
A további cikkekért kövesd Életmódunk – Egészség, diéta, allergia blogok – hitelesen Facebook oldalunkat!
Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás/érzékeny sorstársaidon – várjuk a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com-ra. Akár meg is jelenhet az oldalunkon az írásod!
Köszönettel: Noiro és Lin
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: