Röviden: nem valószínű. A gyakorlatban csak a probiotikumok esetén van esély, hogy nyomnyi mennyiségű tejfehérjével szennyezett a tejsavbaktériumtömeg.
Bővebben: a tejsavbaktériumok nem tejből vannak, hanem önálló, aprócska, csak mikroszkóppal látható élőlények, konkrétan baktériumok. Nem tartalmaznak tejfehérjét.
Még bővebben: a TEJsavbaktériumokat azért hívják így, mert az anyagcseréjük során a TEJsav nevezetű kémiai vegyületet, egy szerves savat termelik. A TEJsavat pedig azért hívják TEJsavnak, mert TEJből izolálta először a vegyész Scheele 1870-ben. A tejsavról szóló cikkünket itt találod: https://allergia.cafeblog.hu/2018/04/06/tejsav-vs-tejsavo/
Ilyenfomán a tejsavbaktérium önmagában nem tűnik túl veszélyes szörnyetegnek egy tejallergiás számára.
Egyébként a beleinkben is élnek tejsavbaktériumok, fontos részei a bélflóránknak.
A saját testünkön kívül tejsavbaktériumokat találhatunk a probiotikumokban, a kovászban, a kovászos uborkában, a savanyú káposztában és sok más erjesztett, fermentált élelmiszerben.
A probiotikumokban töményen találunk laktobacillusokat. Ezeket a gyártó valamilyen cukros tápközegen szaporítja, amely lehet tejtartalmú közeg, de lehet tejmentes is. A baciknak nincs nagy szükségük tejre az anyagcseréjükhöz, sokkal inkább cukorra. A kész bacitenyészetet tisztítják, szárítják, kapszulába töltik. Azt, hogy egy konkrét tejsavbacitenyészet tartalmaz-e tejet, a gyártó tudja megmondani. Jó esetben ráírja a probiotikum csomagolására, rosszabb esetben csak a weblapon, az apró betűs részben tünteti fel.
FONTOS! A probiotikumok esetleges tejtartalmáról bővebben itt: https://allergia.cafeblog.hu/2017/05/15/ovon-aluli-utes-tej-lehet-a-probiotikumban/
Aki többet szeretne tudni a tejsavról, annak szeretettel ajánlom ezeket a forrásokat:
http://tudatosvasarlo.hu/eszam/e-270-tejsav
https://hu.wikipedia.org/wiki/Tejsav és https://en.wikipedia.org/wiki/Lactic_acid
https://laktozerzekeny.hu/tejsav-es-laktozintolarencia-tejsav-nem-okoz-tuneteket/

A savanyúkáposzta is tele van tejsavbaktériummal. Fotó: Fortepan
A kiemelt kép forrása: Unsplash, fotós: Bíró-Horváth Réka
A további cikkekért kövesd Életmódunk – Egészség, diéta, allergia blogok – hitelesen https://www.facebook.com/Eletmodunk/ Facebook oldalunkat!
Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás/-érzékeny sorstársaidon – várjuk a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com címre. Akár meg is jelenhet az oldalunkon az írásod!
Köszönettel: Noiro és Lin
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: