Cikkünk röviden összefoglalva:
Blogunk célja az olvasóink tájékoztatása, nem a lájkvadászat. Nem szerencsés, hogy egy ilyen szomorú esetet kell felidéznünk, de annyi kommentet olvastunk a közösségi oldalakon olyan felhasználóktól, akik minimális vagy nulla információval rendelkeztek a témáról, hogy most szükségesnek éreztük írni az esetről. Az olvasók nehezen hiszik el, hogy bőrön keresztül ennyire súlyos allergiás reakció jöhet létre.
A tragikus történet 2017 júniusában esett meg. Adott volt egy 13 éves brit iskolásfiú, aki eleve szeretett étellel (tipikusan banánhéjjal) dobálózni (forrás itt). Volt továbbá egy barátja, aki nem tudta, hogy a sajt tejből készül. Az ő iskolatársuk volt az életvidám, okos Karanbir Cheema, aki súlyosan allergiás volt tejre, tojásra, gluténre, mogyorófélékre (forrás itt), valamint asztmával és ekcémával is küszködött. Otthon külön hűtőben tárolták a neki szánt ételt. Június lévén magas volt a kültéri pollenszennyezettség is. Utólag úgy tűnik, hogy a gyerekek valamennyire tisztában voltak vele, hogy Karan allergiás a tejre, de az a fiú, aki odaadta a sajtot a dobálózós fiúnak, azt gondolta, hogy „csak kiütéses vagy lázas lesz, vagy valami”, és nem gondolt súlyosabb következményekre. A dobálózós fiú pedig nem tudott (?) Karan allergiáiról. A tanáruk szerint ellenben nagyon is tudatában voltak Karan ételérzékenységének! (Forrás itt)
Tehát az udvaron az egyik gyerek adott egy darab sajtot a másiknak, aki poénból megdobta vele Karant. A sajt a nyaka bal hátsó részét érte. Eztán felgyorsultak az események. Karan nyaka elkezdett viszketni, ezért erősen vakarta. Fulladni kezdett. A kiérkező orvos – elmondása szerint – nem tudott az allergiákról, ezért legelőször asztma elleni gyógyszert adott be. Eztán kapott a fiú életmentő adrenalininjekciót, konkrétan Epipent. De sajnos az Epipen egy évvel azelőtt lejárt.
Közben leállt Karan légzése. Kórházba szállították, ahol 10 nappal később elhunyt.
Sajnos a fiút már nem tudjuk visszahozni. De tanulhatunk az esetből. Az Allergic Living cikke szerint a következő tényezők vezettek a tragikus végkifejlethez:
Lejárt szavatosságú gyógyszer: Az iskolában tárolt Epipen egy évvel azelőtt lejárt – bár a nyilvántartásuk szerint csak következő évben kellett volna lejárnia (sok külföldi iskolában gyakorlat, hogy az iskolában tartanak egy névre szóló Epipent az allergiás diáknak)
Amiről senki nem tehet: a pollenszennyezettség sosem jön jól egy légúti allergiásnak illetve fulladó betegnek – jelen esetben az allergén miatti légzési nehézséget még valószínűleg fokozhatta.
Zaklatás, heccelés: A fentiek nem történhettek volna meg, ha az iskolatársak nem döntenek úgy, hogy heccelik, zaklatják Karant az allergénnel. Felmérések szerint minden harmadik ételallergiás gyermeket zaklattak már az allergiája miatt vagy az allergiát kifigurázva. Az én tej-, tojásallergiás gyermekemet is megdobálták már főtt tojással illetve tejcsokival az osztálytársai, illetve elég változatos formái léteznek ennek a gonoszságnak (ananászra allergiás tinilánynak ananásszal direkt jól összekent kézzel adtak pacsit , vagy játszótéri mászókákat összekentek mogyoróvajjal – a mogyoró közismerten erős és veszélyes allergén, stb.) Bár nem túl vidám, de hasznos olvasmány lehet angolul tudó kedves olvasóinknak a FARE összeállítása itt , illetve az Allergic Living cikke itt a “food allergy bullying”, azaz az ételallergia miatti zaklatás témakörében.
A vizsgálat és a bírósági tárgyalás továbbra is folyik, ha új fejleményekről olvasunk, megírjuk.
Mit tehetünk mi, hogy a fentiek ne ismétlődhessenek meg? Néhány tipp:
Az amerikai FARE (Food Allergy Research and Education, azaz Ételallergia Kutatás és Oktatás szervezet) egyik jelmondata (itt is olvasható):
AZON DOLGOZUNK, HOGY MEGTALÁLJUK AZ ÉTELALLERGIÁK ELLENSZERÉT. DE ADDIG IS A ZAKLATÁSNAK MEGVAN MÁR AZ ELLENSZERE : TE MAGAD.
Szívből remélem, hogy egyszer mindenki eljut ennek megértéséig.
Kiemelt kép: Pixabay
A további cikkekért kövesd Életmódunk – Egészség, diéta, allergia blogok – hitelesen Facebook oldalunkat!
Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás/-érzékeny sorstársaidon – várjuk a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com címre. Akár meg is jelenhet az oldalunkon az írásod!
Köszönettel: Noiro és Lin