Allergia és életmód

Ételallergiásan veszélyesek az éttermek? És az iskolai menza?

Étteremben evett, hitt nekik, hiszen ki volt írva, hogy gluténmentes: meg is kérdezte, hogy biztosan az-e… Az. Majd ez után járhatta a kórházat, nem értette, mitől olyan beteg újra, mint a diagnózis előtt. Kiderült, hogy ugyanabban a lábasban/vízben főzték a normál és a mentes tésztát is.

Kérdezősködött a gluténmentesnek hirdetett fagyiról. Ugyanazzal a kanállal szedik, de nyugodjon meg a kényes vevő: jól lecsapatják a kanalat, ha kéri. Igaz, a fagyi már össze lehet kenve- csöpögtetve, hiszen korábban nem figyeltek oda arra, hogy mással ne érintkezzen a mentesnek kikiáltott édesség. A búzás tölcsérmorzsalék is rászóródott a fagyira. Megbélyegzik a kérdezőt: kényeskedik, és jobb, ha nem szól bele, hiszen a legtöbb ételérzékeny embernek ez a módszer tökéletesen megfelel. Mert olyan kicsitől nem lesz baja. A “tisztelt vásárló” túlzásba viszi az egészségének féltését, mi ez a divatmajmolás?…

Tejmentes? Ó, persze. Növényi tejszín van benne. (A növényi tejszínek legnagyobb része nem tejfehérje mentes.)

Ellenőrizni és tiltani kellene az egyre gyakrabban látható gluténmentes /tejmentes/vegán (tej-és tojásmentes allergiások gyakori opciója)/mogyorómentes stb. címkék és tájékoztatók használatát az olyan vendéglátóhelyeken, ahol nem teljesülnek a biztonságos, garantált, ellenőrzött, elkülönített alapanyaghasználat, előállítás, tárolás és tálalás feltételei. Az ételallergiások akár egy félreevés, egy apró hiba miatt is kórházba kerülhetnek! 

Nem kellet volna megenni… Mégsem mentes… Fotó: Freeimages

Sokáig sorolhatnám az eseteket, szerintem minden diétázó tud jónéhány esetet, amikor semmibe vették, túlaggódónak bélyegezték meg, vagy egyenesen megetették valamivel, amitől beteg lett.

Mit tehetsz a biztonságodért?

  1. A legfontosabb: Ha lehet, csak olyan étteremben és fagyizóban egyél, ahol azt az alapanyagot egyáltalán nem használják, amire allergiás vagy.
  2. Mindig vigyél magaddal valamilyen ételt. Nyaralás során válassz apartmant, és főzz magadnak biztonságos összetevőkből. 
  3. Boltban vegyél biztonságos jégkrémet a fagyi helyett.

Kevésbé javasolt, de életszerűbb ötletek:

  1. Biztonságosnak tűnő helyen kockáztathatsz, ahol alaposan kikérdezheted a személyzetet  és minden kérdésdre jól és vállrángatás, megalázás nélkül tudtak válaszolni és/vagy ha más ételérzékeny javasolta a helyet:  foházkodsz, hogy most tényleg legyen mentes az, amit annak mondanak.
  2. Ha rosszul lettél, térj vissza és nyomozz, hogy mi okozta a bajt, és ha tudsz, szólj a többi érintettnek, hogy ne egyenek ott (vagy akár a NÉBIH-nek, mert félretájékoztattak).

Egyre több helyen kínálnak “mentes” fagyit, a menüben glutén-tej – vagy tojásmentesnek tüntetik fel az éttermek a fogásokat: pedig ezt csak akkor tehetnek meg, ha azok teljesen külön készülnének (külön hely, külön edények, külön sütő, garantáltan mentes az összes összetevő.) Egyéb esetben az ételeket tilos mentesnek bélyegezni. Ha ezek az ételek olyan konyhában készülnek, ahol allergének is előfordulnak, netán egy olajban sütik a mentes és nem mentes ételt, nem külön sütőben, külön edényben, akkor bizony azok az ételek mind-mind “nyomokban tartalmaznak” allergént. Akkor is, ha az alapanyagok stimmelnek.

A fagyizóban, ahol az allergént nem tartalmazó és azt tartalmazó fagylaltgombóc kimérése között “alaposan, tiszta vízzel” lecsapatják a kanalat, nem nevezhető egyáltalán biztonságos tálalásnak. Sajnos az sem elég, hogy külön lapátokkal kenik az édességet a tölcsérre, mert nem kizárt, hogy az allergént tartalmazó rácsöpög a másik fagylaltra, vagy a lapát maga maszatolódik össze az előző allergént tartalmazó gombóccal. 

Nem lenne szabad feltüntetni sehol, hogy gluténmentes vagy tejmentes vagy bármilyen más allergénmentes a menüben szereplő étel, ha a biztonságos előállítás, tárolás és tálalás feltételei nem teljesülnek 100%-os garanciával, ellenőrizhető módon. 

A Kebap például alapvetően gluténmentes lenne, ha nem törölgetnék a húsról lefolyó zsiradékot kenyérrel, és ha a fűszerek is garantáltan mentesek lennének. De leginkább nem azok. Fotó: Freeimages

Csak az otthon készült étel a garantáltan mentes? Szigorúan véve igen, bár a specializált éttermek és vendéglátó egységek kivételek: ahol valóban nem fordul elő a konyhában a problémát okozó allergénekből, ott lehet csak nyugodt a szigorú diétát tartó ember. Az ételallergia, cöliákia (lisztérzékenység), és az egyéb orvosi előírások miatt tartott diéták nem úri huncutságok, nem túlzásba vitt kényeskedés kéredezgetni a konyhákat a főzési módszerekről, alapanyag felhasználási módokról.  

A bölcsődés/óvodás/iskolás/kórházi közétkeztetés biztonságos?

Egy kis vegyes konyha sem tudja megoldani a biztonságos és tökéletesen betartott mentességet:  az a konyha, ahol más, allergént tartalmazó étel is készül, nem nevezhető biztonságosnak. A nagy közétkeztető cégeknek ugyan van mentes konyhájuk, de legtöbb esetben ott szegényes alapanyag választékkal és minőséggel főznek, egyszerre több összetevőt is kihagyva, így kombinálva a diétákat: A tej-, glutén-, tojás- szója mentes diéták összevonása a leggyakoribb. (Egy kizárólag tojásallergiás gyerek miért hagyja ki a tejet?…) 

Érdmes elolvasni a NlCafe e témában írt cikkét: https://www.nlcafe.hu/szurd_ki_cikkek/20180517/vegetarianus-etelallergia-kozetkeztetes/

Az összetettebb diétát folytatók, vagy ritkább allergénekre diétázók rosszul járhatnak, mert az ő diétájuk biztonsága nem lehet teljesen garantált. Téveszthetnek a tálálásnál, a névre szóló csomagolásnál, a szállításnál, szabadságolási időszakban… Annyi mentes konyhát pedig a legnagyobb közétkeztető mamutcég sem tud építeni, mint ahány típusú diéta manapság létezik.

A cukorbeteg menüt is nagyon könnyen el lehet rontani: a kínált zsemlékben minimális korpamennyiség van, és ugyan az igaz, hogy cukormentes ételeket kínálnak, de például az igen gyakran használt krumpli nem nevezhető lassan felszívódó, szénhidrátcsökkentett alapanyagnak. Ha pedig a cukorbeteg diéta társul például lisztérzékenységgel és tejérzékenységgel, a cégek kínálata méginkább beszűkül.

Fotó: Freeimages

 

Megvan a megoldás: Otthonról hozom be az ételt!

A legtöbb közintézmény ilyenkor a szívéhez kap, hogy neeem, ezt nem lehet, mert az ÁNTSZ, meg a NÉBIH, és ellenőrzés során gond lehet, a szülő inkább ne hozza be magát a gyereket az étkezésekre, vagy reggeli után jöjjön, és majd délben otthon egyen,… Egy intézménynek sem érdeke, hogy egy erősen allergiás gyerek bármikor is sokkot kapjon az esetleges diétatévesztés miatt, vagy csak “simán” gyakran beteg legyen a kapott menütől.

A legtöbb helyen mégis kikényszerítik, hogy a veszélyeztetett gyerekek a kötelezően csak a közétkeztetésben vegyenek részt: maximum elő van készítve az Epi Pen (sokkoldó autoinjektor). Ahol a legjobb az ellátás, nővér vigyáz a csemetékre: Be tud avatkozni, ha anafilaxiás sokkot kapnának, és ránézésre ellenőrzi, hogy vajon van-e nyilvánvaló, szabad szemmel látható tálalási hiba, allergén az ételben. Nyilvánvalóan a glutén nem látszik, a  és a tej vagy tojás vagy kis mogyorópor sem mindig.

De ki az, aki örömmel és nyugalommal viseli ennek a kockázatát? Az Epi Pen életmentő lehet, de nem minden esetben működik. Érdemes kockáztatni a súlyos ételallergiák esetében?

Jó hír: Egy szabály sem tiltja: Vihetünk be otthonról ételt a közintézményekbe. Megkérdeztem a NÉBIH jogsegély szolgálatát. 

Röviden a lényeg: A szülő vihet be otthonról is ételt a saját gyerekének, ez nem minősül közétkeztetésnek, a szabályok nem is vonatkoznak rá: a gyerek meg is eheti a saját ételét az étkezdében, nem jelent veszélyt megfelelő takarítási szabályok betartása mellett. Viszont az ételt konyhán kívül, külön hűtőben kell tárolni, külön mikróban melegíteni. Az intézményvezetővel kell egyességre jutni a módszerről. Tehát leginkább emberi és hozzáállásbeli a kérdés. 

A NÉBIH Jogsegély levél leiratát a következő cikkben idézem. 

A további cikkekért kövesd Életmódunk – Egészség, diéta, allergia blogok – hitelesen https://www.facebook.com/Eletmodunk/ Facebook oldalunkat!

Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás/-érzékeny sorstársaidon – várjuk a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com címre. Akár meg is jelenhet az oldalunkon az írásod!

Köszönettel:  Lin és Noiro

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!