Az ételallergiások sokszor gondban vannak, amikor evős-ivós összejövetelekre kapnak meghívást. Hiszen nagyon jónak ígérkezik a buli, de… de MIT FOGUNK OTT ENNI?
Ez a cikk a fejemben akkor született, amikor egyik pénteken hajnali 3-ig maradtam fent, mert előre sütöttem-főztem allergénmentes ételeket 3 főre. Másnap ugyanis rég nem látott kedves unokatestvéreim nagyszabású családi összejövetelt szerveztek egy, a mi lakóhelyünktől távol eső faluban, és úgy döntöttem, nem a házigazdáékat bízom meg a speciális ételeink elkészítésével, hanem magam főzöm meg és dobozokban elviszem. Szerettem volna megkönnyíteni a házigazdáék dolgát, akiknek rengeteg vendégre kellett főznie iszonyú mennyiségű ételt. Továbbá biztos szerettem volna lenni, hogy nem történik tévesztés. Ez egy laza kerti party volt, nem előkelő étteremben tartott bankett, így a műanyag dobozaink nem rontottak az összképen.
Fotó: Kelsey Chance, Unsplash
Minden meghívás egyedi eset, és az étkezést illetően egyedi döntést kell hoznunk, nekünk, allergiás vendégeknek, és a házigazdánknak egyaránt. A döntésben sok segítséget nyújthat Alice Sherwood Mit főzzünk allergia esetén? című könyvének 3. fejezete, az Allergiás illemkódex. Az egész könyv nagyon érdekes és hasznos, jelen esetben azonban az Allergiás illemkódex fejezet gondolatait szeretném kiemelni. A szerző gyakorlott a mentes főzésben: fia ételallergiás.
A cikkemet különösen ajánlom azoknak, akik házigazdaként vendégül kívánnak látni ételallergiás, -érzékeny vendéget, de kevés gyakorlatuk van a mentes főzésben.
Ételallergiás-, érzékeny vendégek teendői
Miután megkaptuk a meghívót az összejövetelre, nekünk, ételallergiásoknak, -érzékenyeknek tanácsos ezeket betartanunk:
- A lényeges infókat közöljük vendéglátónkkal, és pontosan részletezzük, milyen ételt szeretnénk kapni.
- Igazítsuk elvárásainkat a másik fél hozzáértéséhez. Az a nénikénk, aki először hall az allergiáról, nem fog pillanatok alatt dietetikus szakemberré válni! Vannak házigazdák, akik csak nagy kínszenvedések árán főznek meg egy szokatlan, allergénmentes ételt, őket inkább próbáljuk meg tehermentesíteni – részben udvariasságból, részben a saját biztonságunk érdekében. Ellenben másoknak örömöt szerez, ha valami egészen újfajta fogást készíthetnek el – ez utóbbi kedves ismerőseinket is nagyon ki kell tanítanunk az allergénmentes főzés-csínja-bínjára. Ugye mi magunk is nehézkesen kezdtünk bele az allergénmentes főzésbe?!
- Mondjunk köszönetet a házigazdánknak, értékeljük az erőfeszítéseit!
- Ismeretlen összetételű ételt nem szabad megenni. Kérdezni kell.
- Ami nekem személy szerint nagyon bevált: vigyünk saját ételt magunkkal a bulikra. Így biztosan elkerülhető a diétahiba! Idézem Alice Sherwoodot: „Lehet, hogy ez modortalannak tűnik, de valójában figyelmesség. Azt jelzi, hogy ön, amennyire csak lehetséges, együtt fog enni a többiekkel, de ha van valami, amit nem ehet meg, nem akar több terhet róni a házigazdára.”
- Kerüljük a feltűnést: ha allergénnel kínálnak, ne csináljunk jelenetet, ne sértődjünk meg, csak lazán, diszkréten toljuk félre az ételt.
- Ne terheljük felesleges részletekkel a társaságunkat az allergiánkkal kapcsolatban. Ezeket beszéljük meg az orvosunkkal.
- Ne is váljunk harcos aktivistává barátainkkal, vendéglátóinkkal illetve a pincérekkel szemben. Ha ilyen hajlamaink vannak, keressük meg az élelmiszergyártókat!
Ha mi látunk vendégül ételallergiás-, érzékeny vendéget
- Kérdezzünk, informálódjunk, de diszkréten, ne a többiek előtt.
- Vegyük komolyan vendégünk diétás kívánságait. Fogadjuk el, hogy az allergiás egyén ért a legjobban a saját állapotához. Nem mi, házigazdák vagyunk hivatottak felmérni, hogy vendégünk milyen súlyos beteg. Az allergiás reakciók az enyhe kellemetlenségektől a súlyos életveszélyes tünetekig terjedhetnek, vendégünk is valahol e skálán van, de ne rizikózzuk egyik fajta tünetet sem!
- Ha netán felmerülne bennünk, hogy nem hívjuk a problémás diétával élő ismerősünket a partira, gyorsan képzeljük magunkat az ő helyébe: hogyan éreznénk magunkat, ha valaki úgy döntene, nem hívja át a gyerekünket játszani, mert túl macerás az etetése? És milyen érzés, amikor egyedül a mi gyermekünk nem ehet a szülinapi tortából (Ez elég sűrűn megtörténik az óvodai szülinapokon az allergiás gyerekekkel, példák itt és itt. )
- Döntsük el, mennyi erőfeszítést vagyunk hajlandóak ahhoz tenni, hogy vendégünk diétás igényeit kielégítsük. Nyíltan és őszintén beszéljük meg ezt az érintettel. Ne ígérjünk többet, mint amire képesek vagyunk! Alaposan tájékozódjunk előre, és ha nem megy, ne erőltessük. De ha megígértük, hogy főzünk allergénmentes ételt, ne hagyjuk cserben a vendégünket.
- Ne a sopánkodásra koncentráljunk, hanem a szórakozásra, a bulira
További fontos aranyszabályok vendéglátóknak
- Részletesen kérdezzük ki vendégünket, hogy pontosan mire allergiás/intoleranciás a vendégünk. Nehogy úgy járjunk, mint aki a szilveszteri partyn evett a tejmentesnek hitt – hiszen vaj helyett margarinnal sütötték! – linzerből, és másnap csodálkozott a komoly allergiás tünetein. Ja, a linzerben levő margarin tartalmazott tejet, amire a vendéglátó nem is gondolt…
- Tudakoljuk meg, milyen tünetek várhatók az allergéntől – anafilaxia, emésztési tünetek, netán a cöliákia miatt a bélbolyhok megbetegedése? Még ha enyhe tünetek is várhatók, akkor se akarjunk ilyeneket előidézni.
- Derítsük mi, milyen mennyiségű allergén okoz reakciót. Egyes szójaallergiások pl. a szójalecitint még tolerálják , míg más allergiások esetleg egy pici mogyoróportól is anafilaxiás sokkot kapnak. Különösen érvényes a gluténérzékenyekre, hogy egy kis búzalisztszemcse is gondot fog okozni.
Nagy köszönettel tartozom Alice Sherwoodnak, aki engedélyt adott arra, hogy a könyvéből idézzek.
A további cikkekért kövesd Életmódunk – Egészség, diéta, allergia blogok – hitelesen https://www.facebook.com/Eletmodunk/ Facebook oldalunkat!
Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás/-érzékeny sorstársaidon – várjuk a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com címre. Akár meg is jelenhet az oldalunkon az írásod!
Köszönettel: Noiro és Lin
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: