Allergia és életmód

Megalakult a speciális étkezési igényű gyerekek érdekvédelmi csoportja

 

Örömmel számolunk be egy új kezdeményezésről, a speciális étkezési igényű gyerekek érdekvédelmi csoportjáról. Jelen pillanatban a Facebookon érhető el a csoport, itt lehet csatlakozni:  https://www.facebook.com/groups/1782685055096373/ 

 Az adminok sok szeretettel látják a csoportban az érintett gyerekek szüleit, illetve minden más szakmabeli érintettet, akik a közétkeztetés megreformálásán fáradoznak. Kérik, hogy a csoportba belépéskor válaszoljanak a belépő kérdésekre, hogy így jobban lássák a résztvevők közétkeztetéssel kapcsolatos problémáit, kérdéseit.

A csoport azon törekvéseket igyekszik összefogni, segíteni, amelyek a  táplálékallergiával, ételérzékenységgel élő gyermekek közétkeztetésének megreformálására irányulnak.

Miért van erre szükség?

 

Azért, mert a diétázó gyermekek étkeztetéséről papíron létezik jogszabály, de a gyakorlat nagyon mást mutat. És sajnos minden hiba egészségkárosodáshoz vezet.

Elméletben létezik egy EMMI rendelet (37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról a témában. A jogszabályban feketén-fehéren leszögezték, hogy „15. § (1)37 A … nevelési-oktatási intézményben minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő diétás étrendet kell biztosítani a (2)-(5) bekezdésben, valamint a 16. § (5) és (6) bekezdésében foglaltak betartásával.” (a diétás étkeztetésről szóló teljes szakasz bővebben cikkünk végén is olvasható!!!)

 A gyakorlatban ez nem mindig valósul meg, tisztelet a kivételnek.  (Korábbi cikkeink itt  és itt .) Sokhelyütt az intézmény visszautasítja a diétás étkeztetést, másutt papíron vállalja, de mégis diétahiba diétahibát követ. Nem is beszélve arról az esetről, amikor a diétás gyermekeket mások allergéntartalmú csemegéiből kínálgatják jószándékú személyek, mert egy kicsi nem árthat

Részletek egy közétkeztető TEJMENTES étlapjáról, ahol allergénként feltüntetik a tejet. Reméljük, csak sajtóhiba. De ha mégsem???!!!

 

Néhány jellemző megtörtént eset: 

  • Előfordul, hogy a dietetikus téved: ebben a példában lazán összekeverte a tejfehérjementes diétát a laktózmentes diétával .
  • Egy, a diétás étkeztetést visszautasító óvoda miatt a szülő kénytelen volt megkeresni az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalát, amely keményen az asztalra is csapott.
  • Képzetlen dolgozó miatt egy tipikus keresztszennyeződés: egy Facebook-csoporttagunk beszámolt róla, hogy  “Saját szememmel láttam, hogy egy allergén ebédeket találó hölgy egy ugyanazon kanállal szedte ki az összes diétás gyermek ételét a külön-külön csomagolt ételhordóból. Értsd úgy, hogy kikaparta az ételhordóból az egyik másodikját, majd ugyanazzal a kanállal kikaparta a másik gyerek másodikját, aki valószínűleg nem ugyanarra diétázott.”
  • Azt hinnénk, kórházban jobb a helyzet, de a kórházban fekvő gyermekek diétás étkezése sem mindig biztosított.

 

Beláthatjuk, hogy ez nem maradhat így.

 

Egy kis reményre adhat alkalmat az a tavaly őszi keltezésű jelentés, melyet nemrégiben olvastam. A jelentésben (itt és pdf formátumban itt) az Alapvető Jogok Biztosa, aki egy gluténérzékeny gyermek étkeztetését intézte el, így fejezi be a jelentését: “az A1bt.31. $-a alapján felkérem az emberi erőforrások miniszterét,hogy a jelentésemben foglaltak nyomán tekintse át, hogy rendelkezésre állnak-e jelenleg a speciális étkezési igényű gyermekek közétkeztetési ellátásának megfelelő anyagi, tárgyi és személyi feltételei az ország valamennyi településén az érintett gyermekek jogainak biztosítása érdekében. ” (Dátum: 2017.09.18.)

Hátha!

Kérjük tehát minden kedves olvasónkat, aki valamennyire is érdekelt a témában, csatlakozzon bátran a Speciális étkezési igényű gyerekek érdekvédelmi csoportjához

 

Muszáj nekünk segíteni a gyerekeken, mert ők nem tudnak magukon segíteni.

Fotó: saját

**********************************

További cikkek a témában:

 

https://www.nlcafe.hu/szurd_ki_cikkek/20180517/vegetarianus-etelallergia-kozetkeztetes/ 

https://allergia.cafeblog.hu/2015/08/28/ovodakezdes-iskolakezdes-az-allergiasok-hogyan-esznek-majd/

https://allergia.cafeblog.hu/2017/09/21/hipos-viz-vs-allergen/

https://allergia.cafeblog.hu/2016/08/17/fontos-tudnivalok-allergiarol-pedagogusoknak/

http://allergeniusz.hu/2016/09/02/bolcsode-vagy-ovoda-nem-mindenkinek-megy-siman-kezdes-van-akinek-folytatas-sem-egyszeru/

http://allergeniusz.hu/2016/08/31/mi-az-igazsag-az-ovodak-es-iskolak-etkeztetese-korul/

37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet  ígért szakasza a  (a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról

  • (1)37 A fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményben, személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátást, gyermekvédelmi szakellátást, illetve szociális szakosított ellátást nyújtó intézményben, valamint a nevelési-oktatási intézményben minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő diétás étrendet kell biztosítani a (2)-(5) bekezdésben, valamint a 16. § (5) és (6) bekezdésében foglaltak betartásával.

(1a)38 Táplálékallergia és -intolerancia esetén az (1) bekezdésben foglaltakat kizárólag a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról, az 1924/2006/EK és a 925/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet módosításáról és a 87/250/EGK bizottsági irányelv, a 90/496/EGK tanácsi irányelv, az 1999/10/EK bizottsági irányelv, a 2000/13/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv, a 2002/67/EK és a 2008/5/EK bizottsági irányelv és a 608/2004/EK bizottsági rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló, 2011. október 25-i 1169/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet II. Mellékletében felsorolt allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek vonatkozásában kell alkalmazni.

(2) A diétás étrendet az Intézmény úgy is biztosíthatja, hogy ha az Intézmény főzőkonyháján vagy az Intézményt ellátó Közétkeztetőnél nem biztosítottak a diétás ételek előállításához szükséges személyi, tárgyi, műszaki feltételek, az Intézmény azt más – ilyen feltételekkel rendelkező – Közétkeztetőtől rendeli meg.

(3) Az (1) bekezdés szerinti diétás étrend összeállítása során csak olyan élelmiszer használható fel, amely az adott diétás célra alkalmas.

(4) A diétás étrendet alkotó ételeket a megadott diétára való alkalmasságot befolyásoló anyag kizárásával kell elkészíteni, tárolni, szállítani, átadni a végső fogyasztónak, kizárva az ételek ilyen anyaggal való szennyeződésének lehetőségét.

(5) A gluténérzékenyek részére szánt diétás ételek készítéséhez búza, rozs, árpa, zab vagy ezek keresztezett változatait tartalmazó élelmiszerek közül csak a gluténérzékenyeknek szánt élelmiszerek összetételéről és címkézéséről szóló uniós rendelet szerinti „gluténmentes” jelöléssel ellátott élelmiszerek használhatók fel.

(6)39 A diétás étrend összeállításánál a változatossági mutatóra, valamint a naponta biztosítandó élelmiszerekre, élelmiszercsoportokra vonatkozó előírásokat a diétát igénylő személy állapotának és a rá vonatkozó diéta típusának megfelelően kell betartani.

A további cikkekért kövesd Életmódunk – Egészség, diéta, allergia blogok – hitelesen Facebook oldalunkat!

Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás/-érzékeny sorstársaidon – várjuk a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com  címre. Akár meg is jelenhet az oldalunkon az írásod!

 

Köszönettel:  Noiro és Lin

 

Kiemelt kép: Rawpixel.com 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!