Tejfehérje allergiás, de minden nap eszik tejeset!

Figyelem: Allergiásoknak csak kórházban szabad kipróbálni a tejterhelést sült tejjel is orvosi jelenlét mellett, ahol be van készítve elérhető életmentő tonogén és kortikoszteroidos kúp!

A lányom allergiás a tejfehérjére, ezért évekig szigorúan eltiltottak minket a tejfehérjétől: a bőrteszt és vérteszt alapján is a legerősebb immunválaszt adó tejallergia bizonyosodott be. Ezért szigorúan kerülnie kellett a tejet még nyomokban is. Mi lett volna, ha lenyeli?… Azonnali hányás, hasmenés, görcsök, sebes, gyulladt bőr, gyulladt torok, stb. Az allergiatesztje még mindig pozitív, de minden nap eszik tejeset, kizárólag csak sütve. És semmi baja sincs tőle, sőt, amióta így fogyaszt tejet, túrót, tejfölt, sokat nőtt, és a soványsága is csökkent: két hónap alatt több mint egy kilót hízott.

Illusztráció: Freeimages

Újdonság: Sütve sokkal többen tolerálják a tejet, mint nyersen. A tejfehérje allergiások nagy része ehetne így tejterméket, nem lenne szükség minden érzékenynek szigorú mentes diétát tartani. Kockázatos lehet a módszer, mindenképpen orvosi jelenléttel, kórházban kell kezdeni a próbát (terhelést), ha valaki igazán allergiás! 

Fontos kulcs: 180 fokon, legalább 30 percig kell sütni a tejet tartalmazó ételt, hogy a hőre bomló allergén komponensek biztosan “szétessenek”.

Kinél működhet jó eséllyel a sült tejes kóstoltatásos módszer?

Akiknél veszélyes lehet/akikre nem vonatkozik a sült tejes terheléses próba: 

Mi értelme van a sült tej fogyasztásának?

Mi az, amit nem tehetünk meg (még):

Hogyan készítettem el a tejfehérjés sütiket, pogácsákat?

Összegzés a tejfehérjéről – nem szabad úgy kezelni, hogy valaki simán csak tejfejhérje allergiás, hiszen a tejnek is rengeteg komponense van. Kép forrása: http://www.em.sapientia.siculorum.ro/pdf/oktatasi%20segedanyagok/02%20Elelmiszer%20kemia%20eloadas/21%20Tej%20es%20tejtermekek%20Feherje.pdf

A kórházi nyers tejes – főtt tojásos tejterhelés elavult módszer Magyarországon?

Magyarországon véleményem szerint a kórházi allergén terheléses protokollok igen elavultak: Sokszor feleslegesen szigorú diétát írnak elő a régi protokoll pontatlansága miatt. Ez nem csak a tejre, tojásra, hanem akár egyéb allergénekre is vonatkozik. Fontos lenne bevezetni a komponens alapú allergiavizsgálatokat, hogy a karcolásos teszteken és a vérvételen látható és nyomon követhető legyen, hogy a páciens allergiája valóban veszélyes-e, vagy sütve nagy valószínűséggel semmilyen tünete nem lenne a tejtől/tojástól/mogyorótól/gyümölcsöktől/zöldségektől. (Bizony, a mogyoró-diófélékre is vonatkozik ez, hiszen az allergiateszt a legtöbb esetben pollenallergia miatti – kvázi – veszélytelen, legtöbbször csak enyhe helyi reakciót adó keresztallergia miatt mutat pozitivitást!)

Fontos lenne az alma-zöldség-búza-egyéb gabona allergiák esetében együttesen vizsgálni a pollenallergiákat, allergének molekuláris komponenseire adott reakciókat, mert szintén nagyon gyakori, hogy csak a pollenallergia miatt mutat pozitivitást az ételallergia teszt. Ha csak keresztallergia miatt pozitív az allergiateszt, akkor az esetek nagy részében hőkezelve semmilyen gondot nem okoznak a fent említett allergének, nyersen pedig leginkább csak száj körüli gyorsan múló pirosságot és viszketést okoznak. De ha “igazi” allergia igazolódik, akkor viszont jó tudni, hogy valóban érdemes lehet félni, így mindig, mindenhová magunkkal  kell vinni az életmentő adrenalin autoinjektort: Epi-Pent vagy Ana-Pent. (Földimogyoró/ olajos magvak allergia esetében a leggyakoribb az anafilaxiás sokk esélye, de ritkábban ez előfordulhat tej-tojás allergia esetében is). 

Ha kiderül, hogy gyermekünk nem a veszélyes komponensekre allergiás, vagy a veszélyes komponensre csak enyhén, a klinikai terhelés során süteménybe/pogácsába sütve kóstoltatnák először meg a gyerekekkel a tejfehérjét vagy a tojást, nagy valószínűséggel nem lenne tünet. A jelenlegi kórházi terhelési “kóstoltatási” protokollok legnagyobb hibája, hogy például a tejet nyersen kóstoltatják, a tojást pedig főve, egyiket sem hosszan sütött formában. Így minden valamelyest allergiás ember várhat azonnali tünetet. Az allergénről szigorúan letiltják az embert, miközben lehet, hogy simán fogyaszthatná azt megfelelő hőkezelés után. 

Szintén felesleges befektetni napokra a betegeket a “kóstoltatásos” terhelésre. De a kórházak többsége több napos bennfekvést ír elő a terhelés lebonyolítására. Ezzel a gyakorlattal nem értek egyet. Elég lenne csupán 3-4 óra a klinikai tesztre. A kórházi befektetés túlzott biztonsági (és kórházfinanszírozási?) célokat szolgál: Az életveszélyes allergiák az allergén fogyasztását követően azonnal, vagy két órán belül jelentkeznek.  Pár óra alatt túl lehetne lenni a terhelés veszélyes részén; olyan helyen, ahol rendelkezésre áll életmentő tonogén, majd szteroidos kúp is. Ha nem volt gond a kórházban, otthon antihisztaminnal felszerelkezve folytatni lehetne a terhelést, ha tünet esetén azonnal lehet jelentkezni a kórházban.

A további cikkekért kövesd Életmódunk – Egészség, diéta, allergia blogok – hitelesen Facebook oldalunkat! 

Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás/-érzékeny sorstársaidon – várjuk a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com címre. Akár meg is jelenhet az oldalunkon az írásod!

Köszönettel:  Lin és Noiro

Források:

Ann Allergy Asthma Immunol. 2012 Nov;109(5):309-313.e1. doi: 10.1016/j.anai.2012.07.026. Epub 2012 Aug 21.

Predicting food challenge outcomes for baked milk: role of specific IgE and skin prick testing.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23062384

Immunol Allergy Clin North Am. 2018 Feb;38(1):65-76. doi: 10.1016/j.iac.2017.09.007. Epub 2017 Nov 6.

The Role of Baked Egg and Milk in the Diets of Allergic Children.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29132675

Allergy Asthma Clin Immunol. 2016 Oct 24;12:54. eCollection 2016.

Prospective evaluation of testing with baked milk to predict safe ingestion of baked milk in unheated milk-allergic children.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27799957

J Allergy Clin Immunol Pract. 2018 Feb 28. pii: S2213-2198(18)30051-5. doi: 10.1016/j.jaip.2018.01.024. [Epub ahead of print]

Long-Term Follow-Up After Baked Milk Introduction.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29408418

Arch Pediatr. 2018 Apr;25(3):236-243. doi: 10.1016/j.arcped.2018.01.007. Epub 2018 Mar 22.

Nutritional management of cow’s milk allergy in children: An update.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29576253

Címkék: , , , , ,
Tovább a blogra »