GYAKORI DIÉTAHIBÁK sorozat. 4. rész – amikor a vevő világosítja fel a cukrászt, hogy a tejmentesként kínált fagylalt tejet tartalmaz!
A cikkünk összefoglalva:
- Amikor ételallergia miatt erősen megválogatjuk, mit eszünk, és legjobb tudomásunk szerint tartjuk is a diétát, akkor is előfordulhatnak tünetek!
- Sajnos mindennapos eset, hogy némelyik fagyizóban tévesen tájékoztatják a vevőket a fagyi összetevőiről
- Ha a cukrász úgynevezett “növényi tejszínt”, növényi habkészítményt”, “növényi cukrászhabot” ad a fagyihoz – amelyek szinte mindegyike tejfehérjét és laktózt is tartalmaz – és elfelejti elolvasni az összetevőit, akkor történhet meg a téves tájékoztatás
- Ilyenkor tejallergiás a biztonságosnak hitt fagyi elfogyasztása után allergiás tüneteket tapasztal
- Ez az eset nemcsak fagyizókban, cukrászdákban fordulhat elő, hanem egyéb vendéglátó helyeken is, ahol növényi habot adnak az ételhez
Amikor ételallergia miatt több alapélelmiszer elkerülésére kényszerülünk, akkor legjobb tudásunk szerint igyekszünk tartani a diétát. Alaposan tájékozódunk a számunkra veszélyes allergénekről, a lehetséges forrásairól, hosszasan böngésszük az élelmiszerek címkéit.
A gyakorlatban mégis előfordul, hogy azt HISSZÜK, hogy tartjuk a diétát, és mégis tüneteink jelentkeznek. Ilyenkor fő az agyunk, hogy ugyan mi okozhatja. Ez gyakran egy olyan “apróság”, amire nem is gondolnánk. Cikksorozatunk ezekre az apróságokra szeretne rávilágítani.
Sorozatunk előző cikkei itt olvashatók:
- a kenyérben titokban megbúvó tejről itt
- a probiotikumokban, netán joghurtkultúrákban elrejtőzött tejmaradványról pedig itt,
- a NÉBIH által kiszúrt allergénekről pedig itt.
Bármilyen fura is, az ételallergiásokban sokszor működésbe lép egy belső varázsvessző, amely elkezd “rezegni”, amikor allergén közelébe ér. (De sajnos nem mindig 🙁 ) Rutinos akciócsoportunk szerencsére megérezte a rejtett tejet, mielőtt még komoly baj történt volna.

Fotó: saját
Nemrég tejallergiás családommal egy újonnan nyílt fagylaltozó mellett sétáltunk. Az ínycsiklandó fagyikat látva megkérdeztük a kedves, mosolygós eladónőt az összetevőkről. Erősködött, hogy gyümölcsfagyik tejmentesek, kis százaléknyi növényi tejszínt tartalmaznak. Elmondása szerint az allergiások rendszeresen vásárolják a terméket, ők pedig kérdezgetik őket, hogy jelentkeztek-e tünetek, és a vevők állítják, hogy semmi tünetet nem tapasztaltak.
Ekkor megrezgett az a bizonyos allergénjelző varázsvessző, és megkérdeztem, hogy miből készült a növényi tejszín, ez valami rizstejszín, vagy ugyan micsoda. Válaszul kezembe nyomtak egy Tetra Pak csomagolású dobozt. Azt hittem, elájulok, amikor észrevettem, hogy az összetevők között ott volt a tejfehérje!

100% növényi zsírt tartalmazó cukrászhab – de vajon tejfehérjét tartalmaz-e? Nem titok, a gyártó ráírja, csak EL KELL OLVASNI A CÍMKÉT!
A dobozon a következő összetevők szerepeltek, PRECÍZEN, SZABÁLYOSAN FELTÜNTETVE: víz, teljes mértékben hidrogénezett növényi zsír (pálmamag), cukor, tejfehérje, stabilizátor (szorbitszörp, (hidroxi-propil)-cellulóz, nátrium-alginát), emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjeinek mono- és diacetil-borkősav észterei, szójalecitin, poliszorbát 60), só, aroma, színezék (béta-karotin)
Ha én ezt el tudtam olvasni, akkor vajon a cukrász figyelmét miért kerülte el? A cukrász “növényi tejszínnek” olvasta a feliratot???? Növényi tejszín szó nem is szerepel a dobozon!!!
A cukrászhab gyártója mindent megtett a tájékoztatás érdekében. Minden egyértelműen fel van tüntetve a dobozon, ennél bolondbiztosabban nem is lehetne. Még a tejfehérje szó is vastagon volt szedve.
Amikor elmondtam a fagyisnak, hogy a termék dobozán világosan fel van tüntetve a tejfehérje, ezért nem javaslom, hogy a fagyijukat ilyen lazán rátukmálják a tejallergiásokra, nagyon meglepődtek. Ekkor előkerült még egy munkatársuk, aki valószínűleg vezető lehetett. Mindhárman döbbenten hallgattak engem, a vezető meredten nézte a dobozt. Le is fotózta magának. Azt is hozzátettem, hogy semmi kifogásom ellene, ha ilyen habot adnak a fagyijukhoz, csak pontosan tájékoztassák a vevőket a benne rejlő tejről.
Végezetül még megbeszéltük, hogy az allergia egyéni, egyes szerencsés allergiások (inkább intoleranciások) egy pici diétahibát még kibírnak, míg sokan semmi diétahibát sem véthetnek. Talán a visszatérő vevőik talán az enyhe kategóriába tartoztak. Mázlisták!
Esetünk nem egyedi, a Facebookon több hasonló sztorit olvastam, mint pl. :
- Barátnőm elvitte lányomat nyaralni.Nekünk a tej, szója ekcémát okoz.A fagyisnál minden nap megkérdezték, van-e olyan, amiben nincs tej. Minden nap ugyanaz a három iz volt a tejmentes. Negyedik nap ugyanaz az eladó mondja ismét ugyanarra a kérdésre, hogy tej nincs benne de tejszínnel készül….
- Horvátország: fagyit nem szabad kockáztatni, simán azt mondják, hogy nincs benne tej, aztán vigyorogva mondják, hogy csak egy kis tejszínt tettek bele.
A cikk megírásában nagy segítséget nyújtott az egyik “növényi” cukrászhab gyártója, amit nagyon szépen köszönünk! Tőle megtudtam, hogy ezeket a növényi zsírokat tartalmazó habokat többféle néven is nevezhetik, például: növszín, növényi tejszín, növényi hab, habalap, cukrász habalap, cukrászhab – de egységes megnevezés nincs rájuk. A szakma általában a cukrászhab, vagy növényi hab megnevezést használja. A név semmit nem garantál, az összetevőlista a lényeg.
Az eset tanulsága az, hogy az eddigi sablonkérdésemet (Ez a fagyi tartalmaz tejet?”) lecserélem a következőre: “Ez a fagyi tartalmaz tejet? És növényi tejszínt vagy cukrászhabot vagy növényi habot?”
A további cikkekért kövesd Életmódunk – Egészség, diéta, allergia blogok – hitelesen Facebook oldalunkat!
Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás/-érzékeny sorstársaidon – várjuk a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com címre. Akár meg is jelenhet az oldalunkon az írásod!
Köszönettel: Noiro és Lin
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: