Az ételérzékenyek felbolydultak az allergia miatt nyomorékká vált tévés lány esetén

Az összes általam ismert allergiás / ételérzékeny közösségi csoport felkapta és átbeszélte a hírt, amely a fiatal brit tévés személyiségről, Amy May Sheadről szólt. A lány régen teljes életet élhetett, ma tolószékbe kényszerült, és csak artikulálatlanul tud  reagálni a hozzá idézett kérdésekre egy Budapesten elszenvedett allergiás anafilaxiás sokknak köszönhetően. (Katt: anafilaxiás sokk)

A történet egyszerűen annyi, hogy Amy a budapesti nyaralása során egy étteremben találkozott a barátnőivel még 2014-ben. A lány jelezte a személyzetnek – magyarul, “allergia kártyával” is – hogy diófélékre allergiás. Az étterem kiszolgálta: a személyzet szerint egy dióféle-mentes fogást hoztak ki számára, mely nem tartalmazott olajosmag-származékot sem- nem mogyoróolajban készült, egy egyszerű rizses csirkeétel volt. Viszont egy falat elfogyasztása után azonnal sokkot kapott a lány, elzáródtak a légútjai. Hiába használta a rohamoldó Epi-penjeit, (adrenalinos életmentő autoinjektor), azok nem segítettek rajta. Az oxigénhiány miatt az agya károsodott. Ma nem tud beszélni, járni, fogni, nem tudja az arcvonásait megfelelően használni. Viszont az állapota annyira látványos, hogy a médiamegjelenéseivel fel tudja hívni a figyelmet arra, hogy az ételallergia milyen komoly betegség is lehet.

Szülei jelenlegi célja a lány rehabilitációján kívül az, hogy a repülőkön ne lehessen felszolgálni dió/mogyoróféléket, mert az allergiás utasok a levegőben szálló portól is kerülhetnek életveszélyes helyzetbe.

Amy May Shead – fotó: Facebook

Amy May Shead figyelemfelkeltésnek valóban sokkoló. Egy weboldalt hoztak létre a támogatására, mely itt érhető el: https://amymaytrust.com/about/

Ide kattintva a megtekinthető a riport 

Magyarországon nem veszik elég komolyan az ételallergiákat

Sokan azt hiszik, hogy kis hasfájás, viszketés az egyetlen tünet az allergén étel elfogyasztása után, és az allergiások, ételérzékenyek csak kényeskednek!

Az éttermeknek, ételbeszállítóknak fel kellene hívni a vendégek figyelmét, ha nem tudják száz százalékig garantálni az allergénmentességet! Egyáltalán, az éttermi személyzet oktatásában nagy súlyt kellene fektetni arra, hogy tanuljanak az allergénekről. Rengeteg példa bizonyítja, hogy az alapok is hiányoznak, az étteremben dolgozóknak fogalmuk sincs, hogyan kellene betartani a biztonsági előírásokat olyan esetekben, ha elvállalják a “mentes” ételkészítést.

A vendégeknek pedig sajnos tudniuk kell, hogy nem kifejezetten diétákra szakosodott éttermekben nem ehetnek biztonságos mentes ételt.

A konyhákban minden allergén megfordulhat: nem tárolják elkülönítve az ételallergéneket sem a konyhán belül, sem tálalás során. Legtöbbször fogalmuk sincs a szakácsoknak, hogyan kellene olyan ételt készíteni, melynek egy alkotóeleme sem tartalmaz az allergénből. Nem olvasnak el minden fűszerkeverék-összetevőt, sem kész adalékanyag-leírást. Egymás mellett főzik az ételeket, egymáshoz érve tálalják azokat – bármikor kerülhet veszélyes adalék az érzékeny vendég ételébe. Aki életveszélyesen allergiás, tényleg jobb, ha nem bízik vakon senkiben. Gyakran a rokonoknak sincs halvány fogalma sem róla, hogyan kell biztonságosan főzni, és rengetegszer fordul elő, hogy családi látogatások után tapasztalnak meg rosszulléteket az ételérzékenyek . 

Az allergiás csoportokban a hírre reagálva rengetegen számoltak  be arról, hogy ők is jártak hasonlóképp, csak szerencséjük volt, nem haltak bele

Nem vicces, viszont az egyedüli biztos megoldás az, ha az erősen allergiás ember nem kockáztat, és nem bízza az életét a hozzá nem értőkre!

 

Megtörtént eseteket, és valós személyek véleményeit közlöm: 

Fagyizóban történt:

–  Jó napot kívánok, tej-, tojás, szójamentes fagyit szeretnénk vásárolni.

–  Óóó, ezek itt mind laktózmentesek.

–  És tejfehérjementesek is?

–  Az mi?
Egy egri belvárosi cukiban történt:

–  Jó napot kívánok, látom itt a táblán, hogy laktóz- és gluténmentes a fagyijuk. Én most tej-tojás, szójamentes fagyit szeretnénk vásárolni.

– Hát ezek itt mind laktózmentesek és gluténmentesek.

– És tejfehérjementesek is?

–  Nem tudom, azt csak a főnök tudja, de ő most elment.

(Én is elmentem máshová.)
Egy 4csillagos szállodában nem tudtak információt adni, hogy mely ételek tejmentesek. Kihívták a főszakácsot. Egy ételre rákérdeztem, hogy tejmentes-e? 

Válasz: persze, laktózmentes… 

Természetesen laktózmentes tej volt benne. Én világosítottam fel az értetlenkedő szakácsot, hogy mi is a különbség a tejfehérje és tejcukor között. De szerintem hülyének nézett.
 
Egy cukrászdában megkérdeztem, hogy melyik süti tej-tojás mentes. 

Válasz: a paleo sütik. 

De a paleosok esznek tojást!

Válasz: Neeeeeeem, dehogy!

“Egy ismerősöm tejallergiás, Budapest, nem tudom melyik étterem. Szólt. Hoztak neki enni, beleevett, és a következő pillanatában feldagadt a szája. Szólt a pincérnek, hogy látja-e mit okoz neki, ha mégis van tejtermék az ételben. Magánál hordja az injekciójat, így rögtön cselekedett. A pincér halálra rémült, nem tudom azóta komolyabban veszi-e ezt…

“Szerintem alapvetően az a baj, hogy még nem volt példa jogi útra tereles ez ügyben. Ha példát statuálna valaki…”
 
“Rengeteg vendéglátóegységben, boltban képben sincsenek azzal, hogy mit takar az allergia. Apukám gluténmentes csokit akart venni egy boltban, mire az eladó odavitte a diabetikus részhez. Vagy amikor én kérdeztem a fagylaltos lányoktól, hogy van-e gluténmentes fagyijuk, majd visszakérdeztek, hogy az meg mi. Máshol meg a cukormentes fagyikat mutogatták. Aki nem allergiás valamire, az fel sem fogja, mivel jár egy allergénnel való érintkezés… Tisztelet a kivételnek!”
 
“Az a legalapvetőbb, hogy egy sütőben sem lehet kétféle terméket sütni! Aki ezt nem ismeri, ne kínáljon ilyesmit, mert ilyen lehet a vége!”
 
“Megerősítem, vannak komoly szakmai problémák is. Egy munkahelyi étkezdében, ahová az utcáról is jönnek be emberek, történt velem, hogy egy sütőtök-krémlevesnél ráébresztettem a szakácsot vagy kuktát, hogy a levesben tejtermék van. Pár keresztkérdés során onnan, hogy “nincs benne tejtermék” eljutottunk oda, hogy “ja igen, a tejszín az tejtermék”. És bárgyún vigyorgott. Neki ez akár poén is lehet, másnak meg az egészsége függ tőle. Amíg ilyenek vannak, addig képtelen vagyok vendéglátásról beszélni.

Nem azt várom, hogy Magyarország minden étterme tartson egy menüsornyi mentes ételt a konyháján (de azért legyen 1-2, amiből választhatunk), de legalább legyenek tisztában a saját szakmájukkal, hogy a bajt megelőzzék.”
 
“A mentesként kínált fagyik ott sorakoznak az allergénektől hemzsegő fagyik mellett. Ha nincsenek elkülönítve, pláne, ha ugyanazzal a kanállal szedik őket, bármikor rácsöppenhet a fagyira az allergén másik… Nem lenne szabad mentesként árulni akkor sem, ha nincs benne allergén.”
 
Összefoglalva sajnos az a helyzet, hogy aki tényleg erősen érzékeny, és számít, hogy biztos tévesztésmentesen allergén nélkül fogyasszon ételt, csak erre szakosodott étterembe menjen étkezni… De még a közétkeztetők sem tudnak mindig teljes garanciát vállalni a kiszállított ételekre, az iskolákban, kórházakban sem totális a biztonság.
 

Itt tévedés volt.

 
Téged már tévesztettek meg a boltok/éttermek? Kínáltak neked allergéneket úgy, mintha mentes, biztonságos étel lenne? 
Mesélsz róla? Itt megteheted!
Amennyiben megosztanád a véleményed, várom! (allergia.cafeblog@gmail.com)
 
Ha tetszett a cikk, kérlek kövesd a Facebook oldalunkat, melyet ide kattintva érhetsz el!
 
Üdvözlettel:
 
Lin és Noiro
 
 
 
 
Címkék: , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »