Ez a cikk leginkább a gasztroenterológiai problémák vizsgálatáról szól cöliákia, ételallergia gyanú esetén. Egyre többször futok bele csoportokban, hogy ha bármilyen gondja van az embernek, szakorvoshoz csak körülbelül hat hónap múlvára kapnak időpontot a páciensek. Akár allergiás vagy cöliákia gyanús kisgyerekkel is várakozni kell hónapokat, ráadásul vizsgálat előtt diétázást sem javasolnak.
A gyerekek állapota a várakozás hónapjai alatt a rengeteg hasmenéstől, fokozatosan kialakuló tápanyaghiánytól gyorsan leromolhat, fogaik eleve zománchiányosan fejlődhetnek ki, és akár neurológiai tünetek is kísérhetik ezeket az állapotokat. De nem lehet mit tenni, a várólista nagyon hosszú, és diétát egyedül bevezetni nem ajánlott.
Tényleg nem lehet mit tenni? Dehogynem. Csak sajnos nem ingyenes.
Ha konkrét gyanú merült fel egy-egy betegségre, allergiára, akkor érdemes magánlabort felkeresni. Nem muszáj konkrétan laborba menni, rengeteg magán orvosi rendelő vállal vérvételt, ahol emberbaráti vérvételi/ügyintézési díjat (kb. 3000 Ft) számítanak fel, és nem is kell várakozni a vérvételre, majd akár e-mailben elküldik az eredményeket, pár napon belül. Ők küldik el a levett vért a megfelelő laborokba. A körzeti orvos által felírható vizsgálatokért nem is kérnek plusz pénzt ha beutalót viszünk, csak a speciális vizsgálatokért kell fizetni. De azokért érdemes. (Cöliákia teszt, IgE ételallergia/pollenallergia teszt – kezdetben a vegyes “gyerekpanelt” javaslom, allergén specifikus IgE teszt, helicobakter fertőzés teszt, cöliákia genetikai teszt…) Azért is érdemes magánban vizsgáltatni, mert ha állami gasztroenterológiai / allergológiai rendelésre jutunk be, ha le is veszik a vért, spórolásból gyakran nem végeznek átfogóbb vizsgálatokat. A másik probléma pedig az, hogy például az allergia vagy cöliákia tesztek eredményeire akár több hónapig kell várni a finanszírozás hiányosságai miatt.
A magánlaborok honlapjain nagyon jó vizsgálati lehetőségek leírásait találhatjuk meg, érdemes rákérdezni. Ezek segítségünkre szolgálhatnak abban, ha saját kútfű alapján akarunk elindulni, illetve áttekinthetjük a nyilvános árlistákat is, hogy mekkora költségre számíthatunk majd.
Ha bizonytalanok vagyunk abban, hogy milyen vizsgálatokat kérjünk, akkor háziorvos, vagy szakorvos adhat tanácsot anamnézis felvétel alapján. A legtöbb szakorvos magánrendelést is alakított ki. Ettől függetlenül érdemes résen lenni, mert rábeszélhetnek nagyon költséges és felesleges vizsgálatokra anélkül, hogy az alapokat is néznék. Ilyen például az IgG alapú átfogó ételintolerancia vizsgálat, mely eredményei alapján nem érdemes szigorú diétába kezdeni. Vigyázat! Szintén jónéhány szakorvos ál-magánrendeléseket is nyitott, ahol például biorezonanciás módszerekkel árulnak hamis diagnózist. Tehát figyeljünk oda, milyen magánrendelésre megyünk.
Tehát ha tüneted van, és gyorsan akarsz laboreredményeket:
Amennyiben egyértelmű, hogy egy bizonyos ételallergén okoz panaszt, azonnali allergiás reakcióval, a további állapotromlást elkerülendő – iktassátok ki azt az étrendből, de lehetőleg azonnal kezdjétek el a kivizsgálást. Cöliákia esetén a tünetek lappangóak lehetnek és nem feltétlenül egyértelműek. Vizsgálat előtt a diéta nem ajánlott – de minél előbb érdemes a kivizsgálást elkezdeni, hogy ne alakuljanak ki társbetegségek, súlyos állapotok. Például érdemes lehet genetikai cöliákia vizsgálatot csináltatni, ha volt már a családban lisztérzékeny. Ha ennek a vizsgálatnak az eredménye negatív, akkor maga az autoimmun cöliákia nem alakulhat ki később sem a páciensnél, de ha pozitív, akkor bármikor lehet számítani a cöliákia megjelenésére, és az esetleges tüneteket akár be lehet tudni annak. A cöliákiára genetikailag pozitív babák esetében a glutén bevezetésére maximum 5g/nap mennyiséget ajánlanak, hogy ne alakuljon ki később a cöliákia, és később sem ajánlják a glutén túl gyakori és nagy mennyiségű fogyasztását.
Remélem tudtam segíteni, hogy meg tudd gyorsítani a kivizsgálás folyamatát!
A további cikkekért kövesd Életmódunk – Egészség, diéta, allergia blogok – hitelesen Facebook oldalunkat!
Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás/-érzékeny sorstársaidon – várjuk a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com címre. Akár meg is jelenhet az oldalunkon az írásod!
Köszönettel: Lin és Noiro