Allergia és életmód

Jégvarázs Elzából Pöttyös Panni

GYAKORI DIÉTAHIBÁK sorozat. 3. rész – amikor nem tudjuk, mitől viszketünk – csak akkor, amikor a NÉBIH értesít

 

A sorozat előző részét itt olvashatjátok a kenyérben titokban megbúvó allergénekről. A probiotikumokban, netán joghurtkultúrákban elrejtőzött tejmaradványról pedig itt

Most pedig lássunk egy olyan esetet, amikor a diétahiba oka rejtve maradt volna – ha a NÉBIH véletlenül nem vizsgálta volna ki a terméket. Ezeket az eseteket sajnos nem tudjuk kivédeni. 

Amikor ételallergia miatt több alapélelmiszer elkerülésére kényszerülünk, akkor legjobb tudásunk szerint igyekszünk tartani a diétát. Alaposan tájékozódunk a számunkra veszélyes allergénekről, a lehetséges forrásairól, hosszasan böngésszük az élelmiszerek címkéit. 

A gyakorlatban mégis előfordul, hogy azt HISSZÜK, hogy tartjuk a diétát, és mégis tüneteink jelentkeznek. Ilyenkor fő az agyunk, hogy ugyan mi okozhatja. Ez gyakran egy olyan “apróság”, amire nem is gondolnánk. Cikksorozatunk ezekre az apróságokra szeretne rávilágítani.

Jégvarázs Elzából Pöttyös Panni – a visszahívott keksz esete

 

2016-ban, egy szép tavaszi napon kislányom vendégségbe ment a rokonokhoz. Egy gyönyörű díszdobozban levő, a Jégvarázs című mesefilm Anna hercegnőjét ábrázoló keksszel kínálták. Rokonunk nagy gondot fordított rá, hogy biztonságos, tej-, tojás-, szójamentes finomságot vásároljon ételallergiás kislányomnak, alaposan elolvasta az összetevőket. A keksz gyártója a http://www.jacobsens-bakery.com/en/, összetevői pedig tényleg megfelelőnek tűntek: búzaliszt, cukor, növényi zsír (pálma, repce), csokoládédarabkák 9% (cukor, kakaómassza (42%), zsírszegény kakaópor 4%, kakaóvaj, dextróz, emulgeálószer (napraforgólecitin)), kókuszreszelék, térfogatnövelő szerek (Na-karbonátok, ammónium-karbonátok), cukorszirup cukornádból, mogyoró, étkezési só, vaníliaaroma. Nyomokban egyéb dióféléket is tartalmazhat.

A keksz nagyon ízlett, kislányom rendesen be is termelt belőle. Estére azonban testszerte szörnyű viszketést tapasztalt! Nem értettük, miért. Egyedül a keksz volt új étel a többihez képest. Újra és újra leellenőriztük a címkét, de nem találtunk rajta olyat, ami bőrtünetet okozhatott volna. Szerencsére pár nap alatt rendeződött az állapota. A kekszből természetesen nem kapott többet.

Teltek-múltak a napok.

Egyszer csak meglepetten olvastam a NÉBIH Facebook-oldalán:  „Nem jelölt tehéntej tartalom miatt Disney chocolate chip cookies elnevezésű csokoládés teasüteményt vontak ki a kereskedelmi forgalomból 42 országban, köztük Magyarországon is. A riasztás április 6-án érkezett az Európai Unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerén (RASFF).” További részletek a NÉBIH weblapján:

http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/-/nem-jelolt-tej-osszetevo-miatt-hivtak-vissza-csokolades-kekszet

Itt tehát az történt, hogy a gyárban tej került a termékbe, szándékosan vagy véletlenül. A címke erről nem tájékoztatott, így kislányom és nyilván mások is megbetegedtek. Hiába voltunk óvatosak!

 

Az ilyen diétahibákat sajnos nem tudjuk kivédeni. És mi még “jól” jártunk a bőrtünetekkel azokhoz képest, akik esetleg anafilaxiás sokkot kaptak a tejtől!

Ha NÉBIH nem vizsgálta volna be, máig sem tudnánk, mi okozta a viszketést – és lássuk be, a legtöbb élelmiszert nem fogja a NÉBIH elemzni, így lehet, hogy sok diétahiba eredete rejtve marad.

A keksz gyártójával egyszer már futottunk egy kört az allergének feltüntetése témakörben, a https://allergia.cafeblog.hu/2016/04/17/minden-cimket-elolvasunk-megis-becsaphatnak/ cikkünkben írtunk róla “A zavaros weblap esete” fejezetcím alatt. 

A NÉBIH hírcsatornái sok hasznos infót ontanak magukból, érdemes követni őket: http://portal.nebih.gov.hu/friss-hirek és https://www.facebook.com/nebIh.hu/?ref=ts&fref=ts 

A további cikkekért kövesd Életmódunk – Egészség, diéta, allergia blogok – hitelesen Facebook oldalunkat! 

Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás/-érzékeny sorstársaidon – várjuk a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com címre. Akár meg is jelenhet az oldalunkon az írásod!

Köszönettel:  Noiro és Lin

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!