Allergia és életmód

Vaníliás buci – olyan, mint a pékségben!

 

Ezt a süteményt tejes-tojásos változatban láttam az interneten, de átdolgoztam tej- és tojásmentesre, megsütöttem és most meg is osztom veletek. Forrásaim:

 

Fotó: saját

Hozzávalók

12 db “bucihoz”:

  • 60 dkg finomliszt
  • 1 tk só
  • 3 ek cukor
  • 3 dl víz
  • 6 dkg olvasztott sütőmargarin – vagy opcionálisan kókuszzsír (azt tapasztaltam, kelttésztákba nagyon finom a kókuszzsír). Fontos, hogy 40 oC alatt legyen a hőmérséklete! 
  • 3 dkg friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő

 

Töltelék:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 dl növényi tej
  • 4 evőkanál cukor (én 3 evőkanál kristálycukorral és 1 evőkanál porcukorral készítettem)
  • 5 dkg lágy sütőmargarin (nem olvasztott)

 

Kenéshez:

  • 1-2 evőkanál sütőmargarin teljesen megolvasztva
  • 1 ek cukor
  • 1 kk fahéj

 

1.) A töltelék elkészítése

A pudingport szárazon összekeverem 3 ek. kristálycukorral. Adok hozzá 1-2-3 evőkanál növényi tejet, és addig keverem, amíg egy sűrű, de csomómentes massza nem lesz.  Nem baj, ha cukorszemcsék látszanak, csak keményítőcsomók ne legyenek benne. Ezután fokozatosan hozzáöntöm a maradék növényi tejet és felteszem főni, folyamatosan keverem, hogy ne ragadjon le.  Ha gélesedik és egyet rottyan, akkor leveszem a tűzről, és szobahőmérsékletűre hűtöm.

Közben a lágy, de nem folyós margarint elkezdem kevergetni a porcukorral.

Amikor a puding kihűlt, robotgéppel simára dolgozom a cukros margarint és a pudingot. Félreteszem.

 

2.) A tészta elkészítése: 

A lisztet, cukrot, élesztőt sót és vizet elkezdem dagasztani. Amikor már tészta kinézete van, beledolgozom a langyos olvasztott zsiradékot.  Kézzel vagy géppel dagasztom, jól kidolgozom.  30-45 percig kelesztem.

 

3.) Formázás:

A tésztát 12 részre osztom. Az egyes gumókat ovális formájúra nyújtom, lapítom.

 

4.) A tészta és a töltelék egyesülése: 

http://4.bp.blogspot.com/-OEXXBebLzVE/UG3Ka08AGCI/AAAAAAAAFqc/qzt4LuVdg34/s1600/n%C3%A9vtelenxx.JPG  ábrán látható módon 1-1,5 evőkanálnyi tölteléket helyezek a tésztára, összehajtom, a kilógó részt csíkosra vágom, ráhajtom. tepsire téve tovább kelesztem.

 

5.) Sütés

Az eredeti utasítás szerint: „170 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt”

 

6.) Felületkezelés

A frissen sült bucikat megkenjük az olvasztott margarinos fahéjas cukorral.

Jó étvágyat!

Cafeblogos bloggertársunkunkat is megihlette a recept: almát is tett a töltelékbe, próbáljátok ki az ő receptjét is!

http://culinart.cafeblog.hu/2014/03/17/fahejas-rud-vanilias-almas-toltelekkel/

 

A további cikkekért kövesd Életmódunk – Egészség, diéta, allergia blogok – hitelesen Facebook oldalunkat! 

Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás/-érzékeny sorstársaidon – várjuk a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com címre. Akár meg is jelenhet az oldalunkon az írásod!

Köszönettel:  Noiro, Lin és Tibor

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!