Ezt a süteményt tejes-tojásos változatban láttam az interneten, de átdolgoztam tej- és tojásmentesre, megsütöttem és most meg is osztom veletek. Forrásaim:
- http://www.limarapeksege.hu/2012/09/cukros-fahejas-rud.html
- http://nassolda.receptneked.hu/2016/10/07/vaniliakremmel-toltott-fahejas-buci/

Fotó: saját
Hozzávalók
12 db “bucihoz”:
- 60 dkg finomliszt
- 1 tk só
- 3 ek cukor
- 3 dl víz
- 6 dkg olvasztott sütőmargarin – vagy opcionálisan kókuszzsír (azt tapasztaltam, kelttésztákba nagyon finom a kókuszzsír). Fontos, hogy 40 oC alatt legyen a hőmérséklete!
- 3 dkg friss élesztő vagy 1 csomag szárított élesztő
Töltelék:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 3 dl növényi tej
- 4 evőkanál cukor (én 3 evőkanál kristálycukorral és 1 evőkanál porcukorral készítettem)
- 5 dkg lágy sütőmargarin (nem olvasztott)
Kenéshez:
- 1-2 evőkanál sütőmargarin teljesen megolvasztva
- 1 ek cukor
- 1 kk fahéj
1.) A töltelék elkészítése
A pudingport szárazon összekeverem 3 ek. kristálycukorral. Adok hozzá 1-2-3 evőkanál növényi tejet, és addig keverem, amíg egy sűrű, de csomómentes massza nem lesz. Nem baj, ha cukorszemcsék látszanak, csak keményítőcsomók ne legyenek benne. Ezután fokozatosan hozzáöntöm a maradék növényi tejet és felteszem főni, folyamatosan keverem, hogy ne ragadjon le. Ha gélesedik és egyet rottyan, akkor leveszem a tűzről, és szobahőmérsékletűre hűtöm.
Közben a lágy, de nem folyós margarint elkezdem kevergetni a porcukorral.
Amikor a puding kihűlt, robotgéppel simára dolgozom a cukros margarint és a pudingot. Félreteszem.
2.) A tészta elkészítése:
A lisztet, cukrot, élesztőt sót és vizet elkezdem dagasztani. Amikor már tészta kinézete van, beledolgozom a langyos olvasztott zsiradékot. Kézzel vagy géppel dagasztom, jól kidolgozom. 30-45 percig kelesztem.
3.) Formázás:
A tésztát 12 részre osztom. Az egyes gumókat ovális formájúra nyújtom, lapítom.
4.) A tészta és a töltelék egyesülése:
A http://4.bp.blogspot.com/-OEXXBebLzVE/UG3Ka08AGCI/AAAAAAAAFqc/qzt4LuVdg34/s1600/n%C3%A9vtelenxx.JPG ábrán látható módon 1-1,5 evőkanálnyi tölteléket helyezek a tésztára, összehajtom, a kilógó részt csíkosra vágom, ráhajtom. tepsire téve tovább kelesztem.
5.) Sütés
Az eredeti utasítás szerint: „170 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt”
6.) Felületkezelés
A frissen sült bucikat megkenjük az olvasztott margarinos fahéjas cukorral.
Jó étvágyat!
Cafeblogos bloggertársunkunkat is megihlette a recept: almát is tett a töltelékbe, próbáljátok ki az ő receptjét is!
http://culinart.cafeblog.hu/2014/03/17/fahejas-rud-vanilias-almas-toltelekkel/
A további cikkekért kövesd Életmódunk – Egészség, diéta, allergia blogok – hitelesen Facebook oldalunkat!
Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás/-érzékeny sorstársaidon – várjuk a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com címre. Akár meg is jelenhet az oldalunkon az írásod!
Köszönettel: Noiro, Lin és Tibor
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: