Hozzávalók (másfél sütőlapnyi sütihez):
– 10 dkg méz, illetve mézallergia esetén agaveszirup vagy rizsszirup. (Csak kipróbált összetevőket használjunk, amelyekre a családtagjaink nem allergiásak!)
– 20 dkg búzaliszt (BL 55-öt és tönkölylisztet szoktam használni, 50-50%-ban keverve)
– 5 dkg kristálycukor
– 5 dkg puha tejmentes margarin (más zsiradékkal nem próbáltam)
– 1/2 mokkáskanál szódabikarbóna
– 1 teáskanálnyi őrölt fahéj és szegfűszeg vagy mézeskalács fűszerkeverék – ízlés szerint
– 2-4 ek baracklekvár
– esetleg 1-2 ml víz
– A tetejére díszítésként az allergiáknak megfelelő mazsola, dió, mandula, szárított gyümölcs, mazsola, szezámmag, stb. Olajosmag-allergia esetén ajánlom a cukorgyöngyöket. A cukorgyöngy összetevőit is el kell olvasni, nem is beszélve a szárított gyümölcsök (ideértve a mazsolát) összetevőiről (tartósítószert is tartalmazhatnak a gyümölcsön kívül).
A hozzávalókat összegyúrjuk, először víz nélkül, és nem kell megijedni, ha nem áll össze teljesen simává, egyneművé. Legalább egy napig a hűtőben kell pihentetni, különben nem fog megnőni a sütőben.
Másnap, a formázás előtt fél óráig kint hagyjuk a konyhában, hogy kissé felmelegedhessen. Lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. A tetejét ízlésünk és allergiánk szerint díszítjük. Jól bele kell nyomogatni a különféle rátéteket, közben vigyázzunk, hogy azért teljesen ne lapítsuk szét, a süti nagyjából tartsa meg eredeti formáját.
A tepsire sütőpapírt teszünk, és ráhelyezzük a sütiket. 180 fokra előmelegített sütőben 5-6 percig sütjük. Figyelni kell, mert könnyen megég! (Ha esetleg Kedves Olvasóink süteménye első nekifutásra nem lesz Pinterest-kompatibilis, nem kell elkeseredni: bátran posztolják a képeket a Katasztrófa a háztartásomban! Nálad is? alternatív Facebook csoportban…)
Nem baj, ha puhának tűnik, amikor kivesszük, kihűlés után kialakul a végső állaga.
Kihűlés után zárt dobozba tesszük, nagyon sokáig eláll. Van, aki a dobozba félbevágott almát tesz, hogy hamarabb megpuhuljon.
Maga a nyers tészta is sokáig eláll a hűtőben.
Az eredeti receptet Mézesmadzag kitűnő gasztroblogján, itt olvastam, köszönet érte! Azóta minden karácsonykor ezt sütjük.
A további cikkekért kövesd Életmódunk – Egészség, diéta, allergia blogok – hitelesen Facebook oldalunkat!
Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás/-érzékeny sorstársaidon – várjuk a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com címre. Akár meg is jelenhet az oldalunkon az írásod!
Köszönettel: Noiro, Lin és Tibor
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: