Röviden: Nem garantáltan biztonságos. A nálunk “hatalmon lévő” közétkeztető cég dietetikusait, valamint független dietetikust is megkérdeztem, majd szülőket is kifaggattam a tapasztalataikról. Legtöbben egyáltalán nem nyugtattak meg. Bár a közétkeztetőnek kötelessége lenne pontos, személyre szabott, biztonságos, változatos, tápláló diétás ételeket kiszállítania, mégis én fogom továbbra is készíteni a lányom ételeit, ragaszkodni fogok ahhoz, hogy én vihessem ezeket az iskolába is. De mi történt?
Kezdem az elejéről.
Örülnék, ha a lányom átlagosabb lenne étkezés terén, és beállhatna a sorba
A lányom allergiás. Nem egy dologra, és nem is kicsit. Nem hasfájása lesz az allergénektől, hanem egy kis tojástól, diótól vagy máktól akár sokkot is kaphat. Nyilvánvalóan az oktatási intézményekben alapból nincs egészségügyi személyzet, hogy egy sokkal járó diétatévesztéses helyzetet felismerjen, vagy le tudjon kezelni. Hiába tájékoztatom erről őket, és hiába a nagy médiavisszhang, a kalciumos “életmentésnél” tovább sokan nem jutottak, pedig súlyos esetben csak az adrenalin injekció segíthet. És nem akarnám ezzel a lehetőséggel terhelni sem a pedagógusokat, sem a gyermekem és senkit, aki esetleg látná, hogyan omlik össze a padlón, bedagadt fejjel. Ezért én főzök minden reggel, én készítem a szendvicsét, csak már jól bevált nasit adok neki az oviba.
Ne legyen csodabogár egy diétás gyerek?
Lassan hat éves a lányom, és még mindig nem eszik fűszeres dolgokat, zöldségeket, és bennem is ott a vágy, hogy átlagosabb legyen: majd az iskolában önállóan ő is sorba állhasson a többiekkel a menzán, ne legyen csodabogár a diétája miatt. Csak ki kellene próbálni a közétkeztetést, ráadásul a tartósan beteg gyerekeknek ingyenesen jár az ellátás. És nem kellene korán kelnem főzögetni, azon agyalni mi a csuda mentes ételt készítsek, amit meg is eszik. A közétkeztető ad levest, másodikat, és még talán színesebb a paletta, mint amit én készítek, máshogy főznek, szokná az ízeket. Persze csakis akkor, ha garantált a mentesség, a pontos és jó diéta. És itt jönnek a kétségek.
Elmentem a közétkeztető dietetikusaihoz
Nagyon szimpatikus volt a mamut közétkeztető cég dietetikai osztálya. A munkatársak felém fordulva, nyitott szívvel hallgattak meg, átbeszéltük a lehetőségeket. Nem várt őszinteséget kaptam, amit mind a mai napig nem igazán tudok helyre tenni.
- A konyhán emberek dolgoznak. Tehát téveszthetnek. Tévesztenek is.
- Nincs minden diétára külön konyha. Csak többszörös diétás menü érhető el – ez biztonságosabb, mint ha csupán tejmentes lenne valami. A diétás konyha tej- tojás- szójamentes dolgokat készít külön, és a mák/diómentességet ezen felül lehet kérni.
- Nem használnak tej- vagy tojáshelyettesítőket. Nincs drága rizstej, vagy rizspuding, vegán sajt, vagy akár köles. A diétás gyerekek menüje teljesen más, mint a nem diétás.
- Az ételeket kiadagolják, saját névre felcímkézik, a konyhától külön, de itt van tévesztésre esély.
- Az iskolák tálalókonyháiban egy személy dolgozik, nem biztos hogy megfelelően külön tudja kezelni a mentes ételeket. Nem tud átöltözni, kezet mosni a speciális diétás ételek tálalásához, és rosszabb esetben ugyanazzal a kanállal szedi ki azokat, mint a normál menüt.
- Hiába ígérik meg a tanárok hogy oda fognak figyelni a diétázó gyerekekre, az étkezőben egy pedagógus van, aki szintén szeretne enni: Kizárólag a csendre és a fegyelemre figyel, nem arra, hogy az allergiás/cöliákiás egyéb okból diétás gyermek környezete morzsamentes legyen, és azt pláne nem tudja ellenőrizni, hogy étele is biztosan a diétájának megfelelő-e. Ráadásul nem biztos, hogy felismeri az allergiás reakciókat.
- Vannak diétatévesztések, de mivel annyi ember van bevonva a folyamatba, nem lehet felelőst megjelölni.
Annak, aki erősen allergiás – külön kellene ennie a többiektől, saját, alaposan letörölt “mentes” asztalnál. Az allergiás/diétás gyermeket mindenkinek ismernie kellene, a helyettesítő személyzetnek is.
Nagyon jó lenne az erősen allergiás gyermekre külön odafigyelő egészségügyi személyzet
Erre is van példa Magyarországon. Az anyuka az intézmény fenntartónak írt ajánlott levelet, orvosi igazolásokat küldött: Kértek – majd egy hónap múlva kaptak is egészségügyi szakembert, központi finanszírozással, számukra ingyenesen, aki felügyeli az erősen allergiás kislány iskolai étkezését napi két órában, mert ő csak ebédet kap ott. A szakember ellenőrzi az ebédhez adott leírást, ránéz az ebédre. A kislány mindig magánál tartja az adrenalin injekcióját, hogy szükség esetén azonnal beadható legyen neki. A közétkeztetőtől kapja az ételt, és eddig a két év alatt már kétszer előfordult, hogy joghurtot kapott tejmentes diéta alatt.
És ennél a cégnél nem használnak drága tej vagy sajthelyettesítőket. Nincs kókuszjoghurt, vagy rizspuding. Itt tévedés volt.
Megkérdeztem szülőket is, de bennfentesek is segítségemre siettek a válaszadásban!
És ismét csak pislogtam. Vegyes vágott következik.
Szia, nagy közétkeztetőnél dolgoztam. A diétás ételeket külön kis konyhán főzik, bár abban nem vagyok biztos, hogy a gluténmentes külön helyen készülne a laktózmentestől, vagy a cukorbeteg ételtől. Tehát ezek egy helyen készülnek… Igen, gyakori a diéta hiba, és NEM a tálalókonyhák hibájából, ők külön ételhordókban kapják meg, névvel felcímkézve a diétás ételt, amit akkor nyitnak ki, ha az a gyerek odaér ebédelni. Reggeli, uzsonna tudtommal nem jár… A diétás ebéd totál eltér a másiktól, és azt hogy ott sok zöldséget kapna?… kétlem. Paprikás krumpli, rizses hús minden héten van, a diétás (drága) menüben… Kapnak egy-egy szelet kenyeret is, amivel ölni lehet (helyben sütik, előző nap….) Néha ki sem lehet nézni, hogy pontosan mit is kapnak… Nos, egy próbát megér, de szerintem sokáig nem fogjátok kérni.
A lányaim tej-és lisztmentes diétán vannak, s úgy láttam a tavaszi félévben, hogy vannak hibák. Ha mindenkinek krumplis tészta van, akkor előfordulhat, hogy a dobozba véletlenül mégsem a mentes kerül. Én legalábbis nem tudok másra gondolni, amikor a tésztás napok után hatalmas hassal jönnek haza a gyerekek az iskolából, és gyógyszer kell ahhoz, hogy tudjanak aludni. 🙁 Még adok egy utolsó esélyt a sulinak, de közben szervezem át a hétköznapokat, hogy tudjak minden este főzni. A gyümölcsleves, krémlevesek szintén elkeveredhetnek. A lányaim iskolájában összesen 9 ételallergiás gyermek van, a tálalásnál nincs gond, ügyesek a tanító nénik! S nálunk a lányaim nem csodabogarak, a többiek menőnek tartják őket, hogy nekik külön dobozban van az ebéd.
Az én gyermekemről kiderült, hogy mégsem cöliákiás. A tejallergiát nem hajlandóak vizsgálni az orvosok, így magától kerüli. Iskolás, beszámolói alapján nem bíznék abban, hogy tartják a konyhások, mert nem a tanárok tálalnak. Otthonról nem lehet ételt bevinni, ezt mondta. Majd kifaggatom, ő már nagy, jó az ítélőképessége.
Teljesen külön csomagolva kapja a gyermekem, az óvoda is rettentően körültekintően kezeli már. Én csak most értettem meg, milyen teher volt ez két évig a számomra, hogy mindig nekem kellett főzni és vinni. Mindamellett hogy biztonságos, még esztétikus egészséges és nagyon jó ízű a fiam azóta végre jól eszik. Két évünkbe telt, összedolgozva az önkormányzattal… Megérte 🙂 Remélem így is marad, és a suliba is tovább hordják (ígéret van).
Nagyon féltem tőlük, de megnyugodtam.
Értsd úgy, hogy kikaparta az ételhordóból az egyik másodikját, majd ugyanazzal a kanállal kikaparta a másik gyerek másodikját, aki valószínűleg nem ugyanarra diétázott.
A múlt héten megettem a fiam húsos tésztáját (tej-tojás-gluténmentes) és hihetetlen minőség volt. Szerintem csak porcdarabok voltak zsírral darálva. Nekem is meghaladta a tűréshatáromat. Nekem is vonzó volt az ingyenesség, de három hétig bírtam. Azóta viszketek. Mától újra én főzök…
Fiammal 3 évig küzdöttünk az iskolai diétás ebéddel. Borzasztó pocsék volt. És állandóan utoljára kapta meg, az osztály végzett, mire ő elkezdte. Leves gyakorlatilag nulla. Borzalom. Mikor körmükre néztem kicsit javult, aztán újra egy rakás… Két éve otthonról viszi. Itt rendesek, tanári hűtőben tároljuk, konyhán mikrózzák. Saját edényéből és evőeszközével. Mindenki őt irigyli, mennyivel jobbat eszik.
Az első hét után még mindig minden rendben – külön kaja, külön csomagolva, tálalva, külön evőeszköz…

A dietetikusunk azt mondta, egy kollégája dolgozik egy húsüzemben, ahol a dolgozók piszkálódásnak veszik, ha mondják nekik, hogy ki kell mosni a készítőedényt, mert ez most tejmentes termék lesz, ezért csak akkor mossák ki a keverőtálat, ha valaki valóban ott áll és figyeli őket.
Tudom, hogy a te lányod rendkívül érzékeny, ezért én ilyen feltételekkel nem kísérleteznék.
Sajnálom, hogy nem tudtam pozitív példával előállni, de amit láttam, az engem is sokkolt. Ők nem érzik ennek a súlyát egészen addig, amíg egy gyermek valóban nem lesz igazán rosszul. De ki tenné ki ennek a gyermekét?
Nálunk, külön helyről (allergén mentes főzésre specializált) hozzák az ebédet a “mentesek”-nek, ételérzékenységben szenvedőknek. Ezt az ő saját dobozukba, ételhordójukban kapják meg, amiből kettő van: egy mindennapi váltásban, amit délután hazavisz, tehát szülő tisztítja ki, így a szennyeződés kizárt.
Nekem most jól sikerül beleilleni a gluténmentes közétkeztetésbe. Kicsit döcögősen indult, Junior Zrt. dietetikusával többször e-mailen egyeztettem, maximálisan segítőkészek voltak. A Mester család gluténmentes kenyerét kapja, sonkával és vajjal. A dietetikus kiment és fogyaszthatósági / szemrevételezési tesztet csinált.
Nagyon nehéz megoldani a közétkeztetésben a diétát. Egyszerűsítés kedvéért próbálnak összevonni diétákat: pl. tejmenetest laktóz mentessel. Tej/tojás mentes vagy “mindenmentes” azért van, mert nem lehet teljesen egyénre szabni a diétás menüt, pedig tudom, hogy ez lenne a szülő igénye… DE
és mindig van egy DE
Egy közétkeztető konyha általában 100 adagnál nem készít kevesebbet: a legtöbb cég ha közepes, akkor 400-800 adaggal dolgozik. A nagyobb cégek – pl. Sodexo, SuliHost – ezek csak általam ismert példák – 5000-6000 adaggal dolgoznak. Ezen belül 200-300 adag diétással, és a legtöbb esetben kb. 10-20-féle diétával. Ennyiféle variációt matemetikailag is nehéz összehozni. Ezért igyekeznek egyszerűsíteni, diétákat összevonni. Persze nem kéne, hogy ez a minőség és az egyhangúság rovására menjen…
Ami még gond… az, hogy van egy diétás konyha ahol tegyük fel, jól képzett szakemberek dogoznak: ez a főzőkonyha. Itt biztonsággal állítják elő, amit kell. Kérdés, hogy sikerül ezt csomagolni, nevesíteni, és ki zárja ki a tévesztést?… amire volt már példa.. és mi történik azzal, aki téveszt?
A másik: nem ott csomagolják a kisétkezéseket ahol főznek: ott is lehet tévesztés. Ki képzi, ki képzi tovább a dogozót, ki hívja fel a figyelmét arra, hogy egy apró hiba is nagyon fontos lehet? Szóval étkeztetői oldalról nagy felelősség és nagy feladat a diétás étkeztetés…
Nem védek senkit csak szeretnénk, ha megértenétek ti szülők, akiknek a gyereke érintett, hogy nehéz megfelelni: sokszor szinte lehetetlen. És kompromisszumokat kell kötni. Én azt javaslom, ha valakinek extrém gyors reakciójú vagy extrém érzékeny a gyereke, járja ki, hogy ő étkeztethesse. A biztonság kedvéért.
Utóirat:
Egy anya mondta ki a cikket kommentálva a hozzám legközelebb álló gondolatokat. Kívánom, hogy eljusson minden érintettnek!
Azt gondolom, mindenképp fel kell erre a problémára hívni a figyelmet. Valószínűleg az lenne a legjobb, ha speciális cégektől lehetne rendelni, mert ők direkt erre vannak szakosodva, kisebb a szennyezés, hibázás lehetősége. Ehhez az kéne, hogy az intézmény, önkormányzat ilyen esetben hozathasson máshonnan ételt, és ne egy alap céggel kötött szerződés legyen az akadály. Persze aki szeretné, vihesse az ételt. Jó lenne ha az óvónők, tanárok a kötelező továbbképzéseknél ilyen témában is választhatnának, vagy mar az alapképzésbe beépítenék ezeket az ismereteket, mivel egyre több allergiás, ételérzékeny gyerek van-lesz. A mi óvónőink mindent megtesznek, és örültek, hogy külön elmondtam nekik mindent. Tehát hozzáállás kérdése is.
És több segítség, támogatás kellene azoknak a szülőknek, akik igénybe vennék a közétkeztetést, de az intézmény elutasítja, kötelezi az otthoni főzésre. Minél többen lennének akik kiharcoljak, annál egyértelműbb lenne, hogy ezt a kérdést a törvényen túl is meg kell oldani, és valószínűleg (remélem) egyre biztonságosabb lenne a diétás közétkeztetés.
A további cikkekért kövesd Allergia Blog Facebook oldalunkat!
Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás/érzékeny sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra. Akár meg is jelenhet az oldalunkon az írásod!
Köszönettel: Lin, Noiro és Tibor
Kommentek