Allergia és életmód

Szójaveszély! Mi a nyavalya az a Gamma 500?

Sztori arról, hogy miként szembesültem a jelöletlen szójával egy, a bolti eladó által szójamentesnek titulált kenyéren. És arról nem szól, hogy minden más allergiás vásárló ezzel nem szembesül, ha nem nyomoz utána… csak csodálkozik, hogy mitől van tünete. 

Nemrég egy olyan pékség felé jártam, amelyben korábban még sohasem vásároltam. Gyakorlott allergiásként megKÉRDEZTEM az eladót, hogy  a kenyérben van-e tej, tojás, szója. Sajnos nem kértem meg, hogy OLVASSA FEL vagy MUTASSA MEG az összetevők listáját. Mivel az eladó magabiztos mosollyal közölte, hogy ezekben a kenyerekben olyan nincs, vettem egy veknit. 

Hazaérve szembesültem a kenyérre ragasztott címkével:

gamma 500

Fotó: saját

 

Összetétel tehát: BL 55 búzaliszt, víz, só, élesztő. Adalékanyag: Gamma 500

Vajon mi lehet az a Gamma 500??? A sütőipari adalékanyagok akár szóját is tartalmazhatnak. Vacsora helyett elkezdtem gőzerővel keresni a neten, hogy vajon milyen titokzatos összetevőkből készül ez a Gamma, de összetevőket nem találtam, “csak” gyártó céget.

Írtam egy érdeklődő emailt a sütőszer gyártójának, a Zeelandiának, aki roppant segítőkésznek bizonyult, és villámgyorsan el is küldte a specifikációt. Ebből világossá vált, hogy a Gamma 500 búzalisztet, szójalisztet, dextrózt, E300-at és alfa-amiláz, lipáz triglicerid, és xilanáz enzimeket tartalmaz. Szóval jól tettem, hogy vacsi helyett netezgettem, és nem ettem a szójás kenyérből!

gamma osszetevok

Részlet a Gamma 500 sütőipari adalékanyag specifikációjából

A búzaliszttől éppenséggel nem dőlünk a kardunkba, hiszen eleve búzakenyeret vásároltam. A szójaliszt problémásabb! 

Továbbá óriási probléma az, hogy csak a véletlennek köszönhető, hogy kiderült a kenyér szójatartalma! Ha  a pék nem ragasztotta volna fel a címkét a kenyérre, akkor  gyanútlanul megettük volna a kenyeret és nem tudtuk volna, hogy mitől van bőrtünetünk. Ha nem nézek utána a neten – mert nincs nagy sávszélességű internetem, vagy nem vagyok a netezésben járatos, vagy mert nem vagyok gyanakvó, és hiszek az eladónak -, akkor szintén rejtve maradt volna az allergéntartalom. Tény, hogy alacsony az allergéntartalom (mintegy 0,004-0,01 g szójafehérjét tartalmaz egy 10 dkg-os darab – a számítás levezetését ld. a cikk végén), de hadd döntsük el mi, fogyasztók, hogy szeretnénk-e ilyen kis mennyiségben szóját enni. 

A történet úgy folytatódott, hogy pár nappal később bementem az üzletbe, és megkérdeztem, hogy van-e tej- és szójamentes kenyerük. Az eladó újfent állította, hogy van, és a kezembe nyomott egy felcímkézett kenyeret, melyen szintén a Gamma szerepelt.

via GIPHY

Megkérdeztem tőle, hogy vajh’ mi lehet az a Gamma. Ekkor már kezdett elbizonytalanodni, Így aztán felfedtem előtte a szörnyű titkot, miszerint a gyártó szóját tesz ebbe a Gammába, így sajnos az ő kenyerükben is van egy kevéske szója.

Elmondtam, hogy szeretnék vásárolni a sok-sok gusztusos péksüteményükből, ezért szeretném elolvasni az összetevők listáját. Ilyenről sajnos az eladó nem hallott. Arról sem, hogy ez törvényi kötelességük.

via GIPHY

Ekkor már nem mertem támaszkodni az eladó emlékeire: “Nekem azt mondták, hogy ezek tej-, tojás-, szójamentesek”, így nem vettünk péksütit.  Azt is megtudtam, hogy  ha valamelyik délután benézek a pékségbe, akkor lesz ott olyan munkatársa, aki tudja, mi van a  termékekben. Nem tudtam nem szóvá tenni, hogy éppen délután van. Erre azt a választ kaptam, hogy másik nap délutánjára gondolt. 

A történet még nincs lezárva, ha legközelebb arra járok, újra benézek! De csakis délután! 

Kénytelen vagyok személyesen nyomozni. Írásban nem tudom a céget felkeresni, hiszen nincs hivatalos weblapjuk, emailcímük. A cégtárban is más kft néven szerepelnek, nem a pékség cégtábláján található néven. Marad a személyes konfrontáció az eladóval. 

 

Végezetül már csak egy költői kérdésem maradt: ha törvény írja elő, hogy az élelmiszergyártóknak fel kell tüntetniük az allergéneket, akkor miért a vásárlónak kell energiát fektetnie abba, hogy kinyomozza az összetevőket? Aki tudja a választ, meghívom egy mindenmentes kakaóscsigára! 

 

UPDATE: A cikk megjelenése után nem sokkal egy kedves és szemfüles olvasóm jelezte, hogy a szóbanforgó pékség bezárt. Nemrég én is arra jártam, valóban zárva találtam munkaidőben, így sajnálattal vettem tudomásul, hogy az életem egyik nagy megoldatlan rejtélye marad a pékségben látott péksütik összetétele 🙁 

UPDATE 2: 2017. márciusában felfedeztem, hogy a pékség újra kinyitott. Bementem és barátságosan érdeklődtem az összetevők felől. Az eladó szintén barátságosan elmondta, hogy nemrég nyitottak újra, minden új, és az összetevőlista még nem készült el.

 

**********************************

Számítás: mennyi szójafehérje van egy gammás kenyérben? 

Ha úgy vesszük, hogy 100 g kenyérből kb. 60 g a liszt, és a Gammát 0,2-0,5% (lisztre számítva) kell alkalmazni (ezt utóbbi a specifikációban szerepel), akkor 60 g lisztnek a 0,2 % = 0,12 g vagy 0,5 % *60 = 0,3 g az adalékanyag egy jó nagy (100 g)-os szelet kenyérben.
Az adalékanyag 10%-ban tartalmaz szóját, tehát a 100g-os kenyérben kb. 0,012-0,03 g szójaliszt van.

A wikipédia szerint az érett, nyers szójabab fehérjetartalma 36,5 %, tehát a 10 dekás kenyér 0,012*0,365 = 0,00438 g vagy pedig 0,03*0,365 g = 0,01095 gramm szójafehérjét tartalmaz. Nem sok, de muszáj feltüntetni!

 

 

 A további cikkekért kövesd Életmódunk – Egészség, diéta, allergia blogok – hitelesen Facebook oldalunkat! 

Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás/érzékeny sorstársaidon – várjuk a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com-ra. Akár meg is jelenhet az oldalunkon az írásod!

Köszönettel:  Noiro, Lin és Tibor

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!