Gluténérzékeny lesz-e a gyerekem?

Az új ajánlás alapján azoknak a gyerekeknek, akiknek van közvetlen rokonságában cöliákiás (lisztérzékeny), a glutént nem korán – 4-6 hónapos korban – érdemes bevezetni, hanem inkább később érdemes, akkor is fokozatosan, kis mennyiségekkel. A glutén korai adása ugyanis nem előzi meg a cökliákia kialakulását. (Itt korábban kifejtettem, ha érdekel, ide kattintva elolvashatod ezt.) Annál, aki nem érintett genetikailag, igazából mindegy, mikor vezetik be a glutént, ő (nagyon nagy valószínűséggel) nem lesz cöliákiás.

Mivel a lányom allergiás ételekre és pollenekre is, folyamatosan kontrolláltuk a cöliákia jelenlétét. A glutént gyanúsították, hátha ezért alakult ki a rengeteg allergiás tünete. Hogy megtudjam az igazat van-e ennek alapja, elvégeztettem egy genetikai tesztet.

Kiderült, hogy valószínűleg nem ez a gond forrása. A lányom eredménye a 4-es, nyilván eléggé megnyugodtam. Ettől függetlenül nyitva tartom a szemem…

Genetikai tesztet érdemes lehet olyan babáknál elvégezni akinek a közvetlen rokonságában van cöliákiás/lisztérzékeny (családszűrést is érdemes csináltatni: apa, anya, testvér), mert ha kiderül, hogy kiemelten hajlamos cöliákiára, akkor érdemes várni a glutén bevezetésével akár 2 éves koráig is. 2 éves kor után könnyebb diagnosztizálni a cöliákiát, és kisebb az esélye, hogy maradandó károsodást szenved el.

A tesztelés maga egyszerű, gyors és fájdalommentes volt: A laborból küldtek mintavételi eszközt: egy kis kefét, amellyel körbe kellett törölgetnem a kicsim száját. Le kellett zárnom ezt egy fiolába, és ment is vissza a laborba.

Íme, ezek lehetnek a genetikai teszt eredményei. Ha 0, 4 vagy 5-ös változat az eredmény, akkor csak nagyon minimális az esélye a cöliákia kialakulásának, nyugodtan el lehet kezdeni a hozzátáplálást bármikor.

Viszont ha 8, 11, 14-es típusú az eredmény – az sem jelenti azt, hogy biztosan kialakul valakinél a cöliákia, ez csak azt jelenti, hogy erősebben hajlamos rá, és klinikai tünetek esetén gondolni kell erre. (Lásd a felsorolást alul.)

De mi a baj akkor, ha egy genetikailag érintett gyereknél korán vezetik be a glutént, és kialakul a cöliákia kiskorban? Jó ha “időben kiderül”? Ez egyáltalán nem biztos!

A babák diagnózisa sokkal nehezebb: A kisgyermekek 2 éves kor alatt gyakran IgA hiányosak, ez a vérvételes tesztelést ellehetetleníti! Néha a tünetek sem tipikusak. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi mindentől fájhat a hasa egy kisbabának…

A legnagyobb baj, hogy ha a glutén bevezetése után gyakran nem azonnal, hanem akár hónapokkal később jelentkeznek a cöliákia tünetei. Ha nem tipikusak a tünetek akár hónapok vagy évek is eltelhetnek amíg a szülő megfelelő diagnózist kap. Addigra a kisgyermekek vékonybélbolyhai sérülhetnek, elpusztulhatnak, és ezzel együtt kialakulhatnak egyéb felszívódási zavarok is. nagyon sokszor egyéb allergiás tünetek is keletkeznek emiatt: a vékonybélben nem tudnak lebomlani az allergén fehérjék, nem megfelelően szívódnak fel a cukrok (gyakran alakul ki fruktóz intolerancia, mely sok éves mentes étrend után kezd el javulni).

Gasztroenterológus főorvos ismerősöm mondta erre, hogy sokszor a cöliákia a kiinduló betegség, amikor valaki “mindenre allergiás”.

A lisztérzékenység tüneteiről – ha ide kattintasz – egy nagyon jó összefoglalót találhatsz!

A további cikkekért kövesd Életmódunk Facebook oldalunkat! 

Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás/érzékeny sorstársaidon – várom a leveled az  allergia.cafeblog@gmail.com -ra. Akár meg is jelenhet az oldalunkon az írásod!

Köszönettel: Lin és Noiro 

Címkék: , , , , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »