Így süt őzet a Gluténmentes Séf

Variációk egy témára –  az őzcomb

Az előző írásomban már említésre került a szomszédom és az általa elejtett őz. Erre térnék most vissza, ahogy azt ígértem.

Felszerelkeztem a szükséges eszközökkel és „elfoglaltam” a szomszédasszonyom konyháját.

Mivel teljesen másként szerettem volna elkészíteni, mint ahogy eddig megszokták a szomszédaim, ezért a natúron sütésre gondoltam, hogy kipróbálom.

A hús illata és az állaga egy kissé „túlkoros” borjú húsára emlékeztetett.

Az őzcombot kicsontoztam, lehártyáztam, majd egy vékony szeletet levágtam belőle. Enyhén sóztam és serpenyőben közepesen forró kacsazsírban megsütöttem 4 perc alatt.

Egészen puha, ízletes hús készült el így. Még László és Gabi is határozottan ezen a véleményen volt. Tekintetükön látszott a meglepetés, hiszen sosem gondoltak arra, hogy „csak úgy” natúron megsüssék.

Így történt, hogy a combot felszeleteltem, vékonyra kiklopfoltam és sós tejbe tettem pácolódni 12 óra hosszára. Így még porhanyósabb lesz.

Tejpác: ½ liter tejben elkeverünk 10 gr sót.

A leeső részeket pedig finom lyukú tárcsán ledaráltam. Még „Kárpátiás” éveim alatt, a szerb vendégszakácsoktól tanult pljescavica recept alapján készítettem el.

Pljescavica

Pljescavica tárkonyos friss salátával és sült burgonyával

Fotó: Átol Tibor

50 dkg hús

10 g só

½ dl víz

Sütés előtt közvetlenül 10dkg apróra vágott vöröshagyma

A hozzávalókat összekevertem és a tálat lefedve betettem a hűtőszekrénybe szintén, 12 órára.

Mivel az őz hús „szereti” a gombát, ezért fehér csiperkéből, tejszínes gombamártást készítettem a natúron sült őz szelethez, a barnából pedig Kreol ragut a Pljescavicához.

Tejszínes gombamártás

5 adag

25 dkg gomba

5 dkg vaj

5 dkg vöröshagyma

250 ml habtejszín

10 gr rizsliszt

törött bors

vágott petrezselyem zöld

A vajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát. Rátesszük a megmosott és cikkekre vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk. Kb. 2 percig pároljuk, míg a gomba elfövi a leve nagy részét. Megszórjuk rizsliszttel, gyorsan elkeverjük, majd felengedjük a tejszínnel és összeforraljuk, kb. 1 perc. Majd meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel.

Az őzcombot sütés előtt fél órával kivesszük a tejes pácból és lecsepegtetjük. Rizslisztben megforgatjuk és közepesen forró kacsazsírban 4 perc alatt, félidőben megforgatva, készre sütjük.

A pljescavica darált, bekevert húsát kivesszük a hűtőből, megvárjuk, míg szobahőmérsékletű lesz a hús. 10 dkg apróra vágott vöröshagymát keverünk hozzá és 1 cm vastag, lapos húspogácsákat formázunk belőle.

Kevés zsírban, közepesen forró serpenyőben 6-8 perc alatt jól átsütjük a pogácsákat.

Kreol ragu

5 adag

Sertésszűz natúron hajdina pogácsán, kreol raguval és tejszínes gombamártással

Fotó: Átol Tibor

30 dkg gomba

15 dkg paradicsom

15 dkg vöröshagyma

5 g fokhagyma (2-3 gerezd)

50 g étolaj

bors

petrezselyem

A gombát, a hagymát, a paradicsomot megtisztítjuk és 1×1 cm-es kockára vágjuk. A serpenyőben az olajat nagy lángon felhevítjük és hozzáadjuk a hagymát, amit üvegesre pirítunk. Rátesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát és kb. 2 percig pirítjuk. Majd a hozzáadott paradicsommal átforgatjuk, szinte csak felmelegítjük a paradicsomot. Végül megszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel.

SÉF TIPP!

A pljescavica  receptje alapján készíthetünk darált sertés vagy marha húsból hamburgert is!

Mivel az őzről nem készültek fotók, ezért sertésből újra elkészítettem az ételeket!

A további cikkekért kövesd Allergia Blog Facebook oldalunkat! 

Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás/érzékeny sorstársaidon – várjuk a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com-ra. Akár meg is jelenhet az oldalunkon az írásod!

Köszönettel:    Tibor, Noiro és Lin

Címkék: , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »