A BBC beszámolója szerint 6 év börtönbüntetésre ítélték Mohammed Zamant, a sikeres étterem-tulajdonost, miután gondatlanságból megölt egy erősen földimogyoró allergiás embert.
Pedig már korábban is klinikán kötött ki egy vendége allergiás tünetek miatt. Mégsem cserélte vissza a földimogyorót is tartalmazó olcsóbb fűszerkeveréket a drágább mandulaőrleményre. A profitot fontosabbnak tartotta.
Persze az étele csak “nyomokban” tartalmazott földimogyorót, a fűszer részeként. Jogos, vagy nem jogos, hogy elítélték?
Hiszen egy allergiásnak jobban kellene vigyáznia magára!
- Mindenki tudja, hogy egy nem kifejezetten “mentes” ételek gyártására berendezkedett étteremben bármikor előfordulhat diétahiba!
- Egy allergiás ne menjen átlagos étterembe, akkor sem, ha kínálnak “mentes” ételeket. A fenti okokból. Egy kis nem oda való fűszer, egy morzsa, rossz helyre rakott fakanál, egy véletlen tévesztés – mindig előfordulhat.
- Egy erősen allergiás ne merjen egyedül enni. Ezt most komolyan mondom. Ha sokkot kap, nem biztos, hogy tud mentőt hívni! (És mindig legyen kéznél 2 adrenalin autoinjektor – EpiPen vagy AnaPen: ez az egyetlen szer, mely életet menthet egy gyors anafilaxiás sokk esetén!)
- Egy ételallergiás ne vegyen kimérős fagyit sem, mert hiába “mentes” a fagyi, ha ugyanazzal a fagyiskanállal szedik ki a cukrászdában, és már eleve összekenték az étket…
Nagy-Britanniában sokkal komolyabban veszik az allergének feltüntetését, és a fogyasztóbiztonságot, mint Magyarországon. Itthon hiába szabályozták, hogy kötelező minden étel összetevőjét felsorolni – kiemelve az allergéneket – nem mindenütt veszik ezt komolyan: még a közétkeztetésben sem tudnak 100%-os pontosságot garantálni.
Hiába, mindenütt emberek dolgoznak, a legtöbb helyen nagyon olcsón, kevés megbecsüléssel, és alacsony képzettséggel. Ó, hány per indulhatott volna! (Hozzáteszem, nem is merünk panaszkodni! Dühöngünk otthon, vagy a zárt FB csoportjainkban, hogy a gyereknek már megint rosszat adtak a menzán mert tünetei vannak, de nem érvényesítjük az érdekeinket, nem fordulunk a hatóságokhoz. Pedig kellene! Pl. a NÉBIH is tud segíteni. Amíg büntetlenül maradnak a diétahibák, addig a cégek sem fognak jobban odafigyelni az allergén tartalomra.)
A 38 éves Paul Wilson végzetes anafilaxiás sokkot kapott 2014 januárjában, miután a North Yorkshire-i Indian Garden étteremből rendelt menüt házhoz szállítással. Az ételről kiderült, földimogyorót is tartalmazott, pedig egyértelműen menteset kért. Holtan találtak rá.
Az étteremlánc 52 éves, négy gyermekes vezetőjét, Mohammed Zamant bűnösnek találta a bíróság, mert a drágább mandulapor helyett olcsóbb darált mogyoróféle-mixet használt, melynek egy összetevője a földimogyoró őrlemény volt. A megrendelő “mogyoró nélkül” kérte az ételt, és egy vallomás szerint a kiszállított ételre ez fel is volt jegyezve.
3 héttel Wilson halála előtt szintén volt az étteremben egy probléma – más vendég is kórházi kezelésre szorult allergiás reakció miatt. Zaman a hivatali figyelmeztetéseket teljesen figyelmen kívül hagyta, állítólag csak a nyereség érdekelte, amit most elveszített a szabadságával együtt.
A további cikkekért kövesd Allergia Blog Facebook oldalunkat!
Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás/érzékeny sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra. Akár meg is jelenhet az oldalunkon az írásod!
Köszönettel: Lin, Noiro és Tibor
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: