A háziorvosok a kötelező szintentartó továbbképzéseiken sokféle aktuális trendről hallhatnak, ami érintheti a szakmájukat. Az egyik a reflux volt, mely már vagy 8-10 éve “slágerbetegség”. Valóban döbbenetes, hogy a reflux mind a babáknál-kisgyerekeknél, mind pedig a felnőttek körében mennyi egészségügyi problémának az okozója. Az állandó gyulladás a köhögésen – szívtáji fájdalmon kívül még akár rák kialakulásához is vezethet. Tehát mindenképpen kezelendő.
Babáknál a reflux “bukással” jár, etetések utáni fájdalmas sírással, étvágytalansággal, a fejlődés lassulásával, leállásával, vérszegénységgel, felszívódási zavarokkal. Mindenképpen kezelni kell, viszont mindenképpen meg kell találni a kiváltó okot is!
A refluxról röviden itt olvashatsz még.
Amit nagy hibának tartok, hogy a legtöbb háziorvos valamint gyermekgyógyász a reflux diagnózis után azonnal savkekötőkkel kezel. Ezek valóban egyszerűen és gyorsan megszüntetik a sav okozta tüneteket, rövid távon nagyon hatásosak, viszont hosszútávon jelentősen rontják a táplálékok felszívódását, nem megfelelő mennyiségű gyomorsav termelődik, és az emésztőenzimek mennyisége is csökken. Több kutatással bizonyították, hogy savlekötő adása növeli az ételallergia kockázatát.
Mi a megoldás?
Rövid távon felnőtteknél valóban jó megoldást jelenthetnek a savlekötők – illetve a lúgos Ph értékű italok. De hosszú távon, minden nap történő alkalmazás helyett egy a nyilvánvaló okokon túli diagnózist igényelne – ki kellene zárni az ételallergiákat, intoleranciákat, illetve a cöliákiát és a nem cöliákiás glutén szenzitivitást is. Mind felnőtteknél, mind gyermekeknél fontos lenne olyan étrend és életmód kialakítása, mely csökkenti a reflux megjelenését – például alvás előtt nem lenne szabad enni, különös tekintettel a zsíros, nehezen emészthető ételekre.
Rengeteg emésztőrendszeri zavar és betegség létezik, mely túlzott savasodást, refluxot idéz elő, természetesen az az első, hogy megfelelő orvosi diagnózis után sikerüljön egy személyre szabott diétát kialakítani. A reflux maga sokszor nem alapbetegség, hanem csak tünet. Például a cöliákiásoknak minden glutén tartalmú élelmiszert el kell kerülniük – egy életen át, a tejallergiásoknak minden tejterméket, a tejcukor érzékenyeknek pedig a tejcukrot, a tojásérzékenyeknek mindent, amiben tojás van, stb.
A további cikkekért kövesd Allergia Blog Facebook oldalunkat!
Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás/érzékeny sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra. Akár meg is jelenhet az oldalunkon az írásod!
Köszönettel: Lin, Noiro és Tibor
Kommentek