Allergia és életmód

A Gluténmentes Séf rántott húsa 5 perc alatt elkészül!

A szomszédomról tudni kell, hogy nagy vadász. Jó idő lévén többet vagyunk a kertben, így a napokban megszólított kertészkedés közben.
Lőtt egy fiatal őzet, de mit lehetne belőle készíteni? – az elmúlt 20 évben mindig pörkölt és vadas készült, de az ő és vadásztársai főzési tudománya ebben ki is merült. Így hát megbeszéltük, hogy másnap átmegyek és a combból készítünk valamit.
Főzés közben került szóba a rántott hús. Kiderült, hogy ő nagyon szereti, de ritkán készül, mivel párjának fáj a lába és nem tud ott állni olyan sokáig mellette, amíg elkészül.
Mikor azt mondtam, hogy 4-5 perc alatt el lehet készíteni, úgy néztek rám, mint egy ufóra. 🙂

Nos, akkor álljon itt a rántott hús receptje:

Készülhet sertéskaraj, szűzpecsenye és sertéscombból (felsál, dió). A klasszikus verzió a sertéskaraj. Na, de csonttal vagy csont nélkül?
Én mindenkinek a csont nélküli verziót ajánlom, de a csontból nagyon finom levest lehet főzni.
Ha csonttal együtt sütjük, sokkal vastagabb lesz egy hússzelet, így tovább is tart, hogy jól átsüljön. Mivel a hús sütési ideje rövidebb, így előfordulhat, hogy a hús már átsült, de a csont melletti húsrész még félig nyers. A másik hiba lehetőség, hogy a hús túlsül és kiszárad, mire a csont és a mellette lévő húsrész is megsül.
Tehát, a csont nélküli variációt javaslom!

A karajt 4-5 mm vastag szeletekre vágjuk és megsózzuk mindkét oldalát. Bepanírozzuk ( rizsliszt, tojás, burgonyapehely ) és 160 fokos bő zsiradékba (kacsazsír, étolaj) tesszük és 135-140 fok közötti hőmérsékleten mindkét oldalát 2-2 percig sütjük. Majd rácsra / szűrőre téve lecsepegtetjük.
Aki bizonytalan a sütési hőfokokban, azoknak javaslom egy digitális maghőmérő beszerzését, ami jelentősen megkönnyíti annak eldöntését, hogy átsült-e már a hús.

Rántott sertéskaraj póréhagymás babsalátával és sült krumplival  Fotó: Átol Tibor

Rántott sertéskaraj póréhagymás babsalátával és sült krumplival
Fotó: Átol Tibor

A másik nagy “mumus” a setéstarja (flecken) elkészítése.

Mivel ez egy hártyákkal átszőtt húsrész, ezért frissen sütésnél hajlamos gumiszerű, kemény állag elérésére. (Összeugrik, mint a “Samu nadrágja”), ezért készítem én a videóban bemutatott módon.

VIDEÓ!

A húst vékonyra klopfoljuk, mert a tejben megszívja magát és vissza vastagodik. A tejes páchoz 1L tejhez, 2dkg sót adunk és a hús szeleteket 12 – 16 órán át hagyjuk benne. Sütés előtt a szeleteket alaposan lecsöpögtetjük! A szoba hőmérsékletű húsokat rizslisztben megforgatjuk és kétszer fordítva kb. 10 perc alatt megsütjük.

 

A sertés szűzpecsenye a sertés legfinomabb húsrésze. Natúran vagy rántva szintén elkészíthető. Viszont én most egy kifejezetten erre a húsrészre kitalált receptet mutatok be a videó segítségével.

Brassói aprópecsenye

Az eredeti brassói apró pecsenye egy 5-10 perc hőkezeléssel elkészíthető étel, ami a sertésszűz felszeletelése során “leeső” (nem szépen formázható), de ugyanolyan ízletes részeiből készül (“fej”, “farok”).

Ezen húsrészek szakszerű elkészítésére lett kitalálva. Mivel ez a sertés legdrágább része, ezért próbálják olcsóbb húsokkal helyettesíteni, mint például lapocka, comb.

Így azonban csak a halvány másolata lesz az eredetinek, ugyanis huzamosabb ideig tartó főzés-párolás útján érik el, hogy a hús megpuhuljon, ami a tokányra jellemző.

Hozzávalók:
füstölt szalonna, csíkokra vágott szűzpecsenye, vöröshagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom, só, bors, majoranna, fűszerpaprika, kevés víz, kockára vágott sült krumpli

VIDEÓ!

Következő cikkemben részletesen beszámolok arról is, hogy hogyan készítettük el az őzcombot.

Üdvözlettel: Átol Tibor

A további cikkekért kövesd Allergia Blog Facebook oldalunkat! 

Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás/érzékeny sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra. Akár meg is jelenhet az oldalunkon az írásod!

Köszönettel: Tibor, Lin és Noiro

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!