Az OMSZ vörösriadója nyírfapollenre érvényben van.
Viszket, ég a szád alma vagy esetleg barack fogyasztása után? Valószínűleg allergiás vagy az egyik legerősebben allergén fa virágporára, a nyírfapollenre. Hamarosan megmondom, mi az összefüggés.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint: A nyír pollenkoncentrációja továbbra is országszerte elérheti a magas-nagyon magas szintet, a pollenterhelés átmeneti mérséklődésére majd csak a hétvégén lehet számítani.
Ha mostanában könnyezik a szemed, kapar a torkod, akkor nagy valószínűséggel Te is érintett lehetsz, hiszen országszerte virágoznak a nyírfák.
A közhiedelemmel ellentétben nem a gyümölcsfák illatos virágaitól van a legtöbb embernek baja, hanem a nyírfa, éger, fűz, gyertyán, kőris, nyárfa, és tiszafafélék pollenjei okoznak leggyakrabban gondot. A pollenjeik mérete apróbb mint a gyümölcsfa virágok pora, sokkal jobban szállnak a széllel. A legrosszabb időszak pollenek szempontjából a szeles meleg idő.
Érdemes védőszemüveget viselni, az orr- és szem nyálkahártyáját nedvesen tartani, a ruhákat házon belül szárítani, hazaérkezéskor kinti ruhát bentire cserélni, és minden nap hajat mosni. A 3. generációs antihisztaminok is jó hatásfokkal segítenek.
A nyírfa szép és igénytelen, ezért rendkívül gyakran ültetik kórházak, közintézmények közvetlen közelébe. Pedig jobban tennék, ha kevésbé allergén fákat használnának, mint például fenyőfát.
Aki erősen allergiás a nyírfapollenre, nem csak most érzi a hatását, hanem a nyers gyümölcsök, zöldségek, diófélék után is tapasztalhat leginkább száj körüli tüneteket – viszketést, égést, enyhe duzzadást. A jó hír, hogy az orális allergia szindróma csak ritkán okoz komolyabb tüneteket, melyek fél órán belül spontán elmúlnak. A kellemetlenebb kiütések esetén is csak antihisztamin adása indokolt, allergiás sokk rendkívül ritka keresztallergia esetén. A keresztallergiák esetén az allergén komponens nem hőstabil, így hőkezelés (főzés-sütés) után legtöbb esetben tünet nélkül fogyaszthatóak az allergén zöldségek, gyümölcsök is.
A nyírfapollen allergiások közel harminc százaléka tapasztal étel keresztreakciót!
Íme egy kis segítség, hogy milyen allergiák esetén milyen nyers zöldségek, gyümölcsök, diófélék esetén számíthatunk keresztreakcióra. A nyífapollen-étel keresztreakció élen áll, rengeteg gyümölcstől, zöldségtől, és fűszertől alakulhat ki tünet.
A táblázat forrása ide kattintva elérhető.
Ételallergia típusa |
Pollenallergia típusa |
||
Nyers gyümölcsök |
Nyír, éger, szil és mogyoró pollen |
Fűfélék |
Fekete üröm |
Alma | |||
Sárgabarack | |||
Cseresznye | |||
Kiwi | |||
Dinnye | |||
Nektarin | |||
Narancs | |||
Barack | |||
Körte | |||
Szilva | |||
Nyers zöldségek |
|||
Zöldpaprika | |||
Répa | |||
Zeller | |||
Paszternák | |||
Krumpli | |||
Paradicsom | |||
Hüvelyesek |
|||
Zöldborsó | |||
Földimogyoró | |||
Gyógynövények és fűszerek |
|||
Ánizs | |||
Bazsalikom | |||
Kamilla | |||
Köménymag | |||
Koriander | |||
Kapor | |||
Édeskömény | |||
Lestyán | |||
Majoranna | |||
Oregánó | |||
Piros paprika | |||
Petrezselyem | |||
Bors (fehér, fekete és zöld is) | |||
Tárkony | |||
Kakukkfű | |||
Fehér üröm | |||
Fa mogyoró és diófélék |
|||
Mandula | |||
Brazil dió | |||
Fa mogyoró | |||
Napraforgó mag | |||
Dió |
A további cikkekért kövesd Allergia Blog Facebook oldalunkat!
Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás/érzékeny sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra. Akár meg is jelenhet az oldalunkon az írásod!
Köszönettel: Lin, Noiro és Tibor
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: