A Gluténmentes Séf bemutatkozik

Bemutatom Átol Tibort. Az Allergia Cafeblog olvasóinak segít az ételek ügyes elkészítésében!

Átol Tibor vagyok. Szakács a szakmám. 1984-ben az Ecseri úti Gundel Károly Vendéglátóipari iskolában végeztem, majd később ott is érettségiztem.

A Bajkál, majd a Kárpátia étteremben dolgoztam, mint konyhafőnök-helyettes, majd konyhafőnök. 1994-től saját tulajdonú kifőzdét üzemeltettem, majd váltottam, és 2009 óta a másik családi vállalkozásunkban dolgozom.

Mióta foglalkozol mentes ételek készítésével? A korábbi munkahelyeden volt erre igény?

15 évvel ezelőtt derült ki, a fiamról, majd a feleségemről is, hogy  lisztérzékenyek.  Számunkra egy teljesen ismeretlen világba csöppentünk, ahol  bármilyen külső segítség nélkül kellett megoldanunk az étkezéseinket. Mivel az egész család áttért a gluténmentes étkezésre, ezért a legfőbb szempont az volt, hogy a gm étel csak ugyan olyan vagy jobb lehet.

Egyedül a kenyérnél  kellett kompromisszumot kötnünk.

Mi volt az, ami elindított téged a mentes főzés útján? A gluténmentességen kívül tudsz még egyéb allergénektől “mentes” ételt készíteni?

Behatóan csak a gluténmentes ételek elkészítésével foglalkoztam.

Melyik fontosabb számodra: Az ételeid szépek, vagy egészségesek legyenek? Lehet fontossági sorrend ebben egyáltalán?

Egy jól elkészített étel ízléses tálalás nélkül, számomra befejezetlen. Azt szokták mondani, hogy minden ételt először a szemünkkel eszünk. A fiam imád fényképezni és neki jött az ötlete, hogy egy szépen tálalt ételt fényképezzünk le.

Mára már szenvedéllyé nőtte ki magát, hogy  a mai éttermi trendnek  megfelelő kinézettel kerüljenek tányérra az ételek.

Átol Tibor régen, a Kárpátia Étteremben. (Fotó: Facebook)

Mit jelent számodra a közös étkezés?

Számomra a közös étkezés első sorban a szűk, közvetlen családdal való együtt étkezést jelenti. Mivel minden nap főzök, és  szerencsések vagyunk a munkánk kapcsán, nem csak hétvégeken, de egy héten többször is  tudunk együtt ebédelni-vacsorázni.

Van kedvenc ételféleséged? Kedvenc recepted? Melyik az?

Kedvenc ételféleségem, receptem nincs, mivel elég nagy a repertoár.  Még a top tízes listámon is elég nagy a jövés-menés.

A fő szempontjaim , hogy friss és szezonális alapanyagokat  használjak, így szinte minden nap megyek piacra. Ezáltal az ételek egészségesek és finomak is lesznek. A feldolgozás során  arra törekszem, hogy a szükségesnél semmivel sem több főzéssel-sütéssel készítsem el őket.

Hogyan tudsz elképzelni egy ideális délutánt?

Az ideális délután számomra hajnalban kezdődik, amikor is horgászni megyek és az egész napot a vízparton tölthetem.

Mi a főzős videóid története?

Eddig 2 darab főzős videó készült, amit a saját konyhánkban a fiammal „követtünk el”.  

Hogy miért? Ahogy használni kezdtem a közösségi oldalakat, sorra találtam szembe magam a népszerű receptoldalakról származó,  vajmi kevés szakmai hozzáértést , rossz alapanyag választást és helytelen elkészítési  konyhatechnológiát alkalmazó  receptekkel/videókkal. Ezen hiányosságaikból kifolyólag az így elkészített ételek döntő többségben egészségtelenek,  alul- vagy túlkészültek.

(A videóért klikk a képre!)

 A konyhában kevésbé jártasakat az ilyen receptek alapján elkészült ételek  megtéveszthetik, és magukban keresik a hibát, esetleg az étel gluténmentességével magyarázzák a végeredményt. Ez számomra sokkal több, mint bosszantó.

A további cikkekért kövesd Allergia Blog facebook oldalunkat! 

Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!

Köszönettel: Lin és Noiro

Címkék: , , , , , , , ,
Tovább a blogra »