Bemutatom Átol Tibort. Az Allergia Cafeblog olvasóinak segít az ételek ügyes elkészítésében!
Átol Tibor vagyok. Szakács a szakmám. 1984-ben az Ecseri úti Gundel Károly Vendéglátóipari iskolában végeztem, majd később ott is érettségiztem.
A Bajkál, majd a Kárpátia étteremben dolgoztam, mint konyhafőnök-helyettes, majd konyhafőnök. 1994-től saját tulajdonú kifőzdét üzemeltettem, majd váltottam, és 2009 óta a másik családi vállalkozásunkban dolgozom.
Mióta foglalkozol mentes ételek készítésével? A korábbi munkahelyeden volt erre igény?
15 évvel ezelőtt derült ki, a fiamról, majd a feleségemről is, hogy lisztérzékenyek. Számunkra egy teljesen ismeretlen világba csöppentünk, ahol bármilyen külső segítség nélkül kellett megoldanunk az étkezéseinket. Mivel az egész család áttért a gluténmentes étkezésre, ezért a legfőbb szempont az volt, hogy a gm étel csak ugyan olyan vagy jobb lehet.
Egyedül a kenyérnél kellett kompromisszumot kötnünk.
Mi volt az, ami elindított téged a mentes főzés útján? A gluténmentességen kívül tudsz még egyéb allergénektől “mentes” ételt készíteni?
Behatóan csak a gluténmentes ételek elkészítésével foglalkoztam.
Melyik fontosabb számodra: Az ételeid szépek, vagy egészségesek legyenek? Lehet fontossági sorrend ebben egyáltalán?
Egy jól elkészített étel ízléses tálalás nélkül, számomra befejezetlen. Azt szokták mondani, hogy minden ételt először a szemünkkel eszünk. A fiam imád fényképezni és neki jött az ötlete, hogy egy szépen tálalt ételt fényképezzünk le.
Mára már szenvedéllyé nőtte ki magát, hogy a mai éttermi trendnek megfelelő kinézettel kerüljenek tányérra az ételek.
Mit jelent számodra a közös étkezés?
Számomra a közös étkezés első sorban a szűk, közvetlen családdal való együtt étkezést jelenti. Mivel minden nap főzök, és szerencsések vagyunk a munkánk kapcsán, nem csak hétvégeken, de egy héten többször is tudunk együtt ebédelni-vacsorázni.
Van kedvenc ételféleséged? Kedvenc recepted? Melyik az?
Kedvenc ételféleségem, receptem nincs, mivel elég nagy a repertoár. Még a top tízes listámon is elég nagy a jövés-menés.
A fő szempontjaim , hogy friss és szezonális alapanyagokat használjak, így szinte minden nap megyek piacra. Ezáltal az ételek egészségesek és finomak is lesznek. A feldolgozás során arra törekszem, hogy a szükségesnél semmivel sem több főzéssel-sütéssel készítsem el őket.
Hogyan tudsz elképzelni egy ideális délutánt?
Az ideális délután számomra hajnalban kezdődik, amikor is horgászni megyek és az egész napot a vízparton tölthetem.
Mi a főzős videóid története?
Eddig 2 darab főzős videó készült, amit a saját konyhánkban a fiammal „követtünk el”.
Hogy miért? Ahogy használni kezdtem a közösségi oldalakat, sorra találtam szembe magam a népszerű receptoldalakról származó, vajmi kevés szakmai hozzáértést , rossz alapanyag választást és helytelen elkészítési konyhatechnológiát alkalmazó receptekkel/videókkal. Ezen hiányosságaikból kifolyólag az így elkészített ételek döntő többségben egészségtelenek, alul- vagy túlkészültek.
(A videóért klikk a képre!)
A konyhában kevésbé jártasakat az ilyen receptek alapján elkészült ételek megtéveszthetik, és magukban keresik a hibát, esetleg az étel gluténmentességével magyarázzák a végeredményt. Ez számomra sokkal több, mint bosszantó.
A további cikkekért kövesd Allergia Blog facebook oldalunkat!
Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!
Köszönettel: Lin és Noiro
Tisztelt Csilla!
A réteslisztnek tudomásom szerint nincs gluténmentes megfelelője.
Minden gluténmentes süteménynek egyedi receptje van, melyeket különböző lisztkeverékekből lehet elkészíteni.
Általános szabály nincsen a kelt tésztákra,
a legcélravezetőbb a felhasznált lisztkeverék gyártóját/forgalmazóját megkeresni!
A tapasztalatok azt mutatják, hogy hőfok-szabályzós sütő nélkül a tészták, kenyerek elkészítése nehézkes.
Tisztelettel,
Átol Tibor
Tisztelt Csilla!
A réteslisztnek tudomásom szerint nincs gluténmentes megfelelője.
Minden gluténmentes süteménynek egyedi receptje van, melyeket különböző lisztkeverékekből lehet elkészíteni.
Általános szabály nincsen a kelt tésztákra,
a legcélravezetőbb a felhasznált lisztkeverék gyártóját/forgalmazóját megkeresni!
A tapasztalatok azt mutatják, hogy hőfok-szabályzós sütő nélkül a tészták, kenyerek elkészítése nehézkes.
Tisztelettel,
Átol Tibor
Üdvözlöm
Golenyák Csilla vagyok.
Meg szeretném kérdezni hogy a réteslisztet milyen gluténmentes lisztel lehet helyettesiteni?
Egy éve derült ki a 14 éves lányomról hogy glutén érzékeny.Még egy problémám van,a kelt tésztás kenyerem ill. sütijeim nem akarnak megkelni és nehezek. Mit csinálok rosszul?
Bocsánat hogy ismeretlenül zavartam.
Válaszát előre is köszönöm!