Allergia és életmód

A Gluténmentes Séf bemutatkozik

Bemutatom Átol Tibort. Az Allergia Cafeblog olvasóinak segít az ételek ügyes elkészítésében!

Átol Tibor vagyok. Szakács a szakmám. 1984-ben az Ecseri úti Gundel Károly Vendéglátóipari iskolában végeztem, majd később ott is érettségiztem.
A Bajkál, majd a Kárpátia étteremben dolgoztam, mint konyhafőnök-helyettes, majd konyhafőnök. 1994-től saját tulajdonú kifőzdét üzemeltettem, majd váltottam, és 2009 óta a másik családi vállalkozásunkban dolgozom.

Átol Tibor

Mióta foglalkozol mentes ételek készítésével? A korábbi munkahelyeden volt erre igény?

15 évvel ezelőtt derült ki, a fiamról, majd a feleségemről is, hogy  lisztérzékenyek.  Számunkra egy teljesen ismeretlen világba csöppentünk, ahol  bármilyen külső segítség nélkül kellett megoldanunk az étkezéseinket. Mivel az egész család áttért a gluténmentes étkezésre, ezért a legfőbb szempont az volt, hogy a gm étel csak ugyan olyan vagy jobb lehet.

Egyedül a kenyérnél  kellett kompromisszumot kötnünk.

Mi volt az, ami elindított téged a mentes főzés útján? A gluténmentességen kívül tudsz még egyéb allergénektől “mentes” ételt készíteni?

Behatóan csak a gluténmentes ételek elkészítésével foglalkoztam.

Melyik fontosabb számodra: Az ételeid szépek, vagy egészségesek legyenek? Lehet fontossági sorrend ebben egyáltalán?

Egy jól elkészített étel ízléses tálalás nélkül, számomra befejezetlen. Azt szokták mondani, hogy minden ételt először a szemünkkel eszünk. A fiam imád fényképezni és neki jött az ötlete, hogy egy szépen tálalt ételt fényképezzünk le.
Mára már szenvedéllyé nőtte ki magát, hogy  a mai éttermi trendnek  megfelelő kinézettel kerüljenek tányérra az ételek.

Átol Tibor régen, a Kárpátia Étteremben. (Fotó: Facebook)

Átol Tibor régen, a Kárpátia Étteremben. (Fotó: Facebook)

Mit jelent számodra a közös étkezés?

Számomra a közös étkezés első sorban a szűk, közvetlen családdal való együtt étkezést jelenti. Mivel minden nap főzök, és  szerencsések vagyunk a munkánk kapcsán, nem csak hétvégeken, de egy héten többször is  tudunk együtt ebédelni-vacsorázni.

Van kedvenc ételféleséged? Kedvenc recepted? Melyik az?

Kedvenc ételféleségem, receptem nincs, mivel elég nagy a repertoár.  Még a top tízes listámon is elég nagy a jövés-menés.

A fő szempontjaim , hogy friss és szezonális alapanyagokat  használjak, így szinte minden nap megyek piacra. Ezáltal az ételek egészségesek és finomak is lesznek. A feldolgozás során  arra törekszem, hogy a szükségesnél semmivel sem több főzéssel-sütéssel készítsem el őket.

Hogyan tudsz elképzelni egy ideális délutánt?

Az ideális délután számomra hajnalban kezdődik, amikor is horgászni megyek és az egész napot a vízparton tölthetem.

11223894_1496663043968346_729023845625592964_n

Mi a főzős videóid története?

Eddig 2 darab főzős videó készült, amit a saját konyhánkban a fiammal „követtünk el”.  
Hogy miért? Ahogy használni kezdtem a közösségi oldalakat, sorra találtam szembe magam a népszerű receptoldalakról származó,  vajmi kevés szakmai hozzáértést , rossz alapanyag választást és helytelen elkészítési  konyhatechnológiát alkalmazó  receptekkel/videókkal. Ezen hiányosságaikból kifolyólag az így elkészített ételek döntő többségben egészségtelenek,  alul- vagy túlkészültek.

(A videóért klikk a képre!)

Átol Tibor csirkemell

 A konyhában kevésbé jártasakat az ilyen receptek alapján elkészült ételek  megtéveszthetik, és magukban keresik a hibát, esetleg az étel gluténmentességével magyarázzák a végeredményt. Ez számomra sokkal több, mint bosszantó.

 

A további cikkekért kövesd Allergia Blog facebook oldalunkat! 

Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!

Köszönettel: Lin és Noiro

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Tisztelt Csilla!

    A réteslisztnek tudomásom szerint nincs gluténmentes megfelelője.
    Minden gluténmentes süteménynek egyedi receptje van, melyeket különböző lisztkeverékekből lehet elkészíteni.
    Általános szabály nincsen a kelt tésztákra,
    a legcélravezetőbb a felhasznált lisztkeverék gyártóját/forgalmazóját megkeresni!
    A tapasztalatok azt mutatják, hogy hőfok-szabályzós sütő nélkül a tészták, kenyerek elkészítése nehézkes.

    Tisztelettel,
    Átol Tibor

  2. Átol Tibor says:

    Tisztelt Csilla!

    A réteslisztnek tudomásom szerint nincs gluténmentes megfelelője.
    Minden gluténmentes süteménynek egyedi receptje van, melyeket különböző lisztkeverékekből lehet elkészíteni.
    Általános szabály nincsen a kelt tésztákra,
    a legcélravezetőbb a felhasznált lisztkeverék gyártóját/forgalmazóját megkeresni!
    A tapasztalatok azt mutatják, hogy hőfok-szabályzós sütő nélkül a tészták, kenyerek elkészítése nehézkes.

    Tisztelettel,
    Átol Tibor

  3. Csilla Golenyák says:

    Üdvözlöm
    Golenyák Csilla vagyok.
    Meg szeretném kérdezni hogy a réteslisztet milyen gluténmentes lisztel lehet helyettesiteni?
    Egy éve derült ki a 14 éves lányomról hogy glutén érzékeny.Még egy problémám van,a kelt tésztás kenyerem ill. sütijeim nem akarnak megkelni és nehezek. Mit csinálok rosszul?
    Bocsánat hogy ismeretlenül zavartam.
    Válaszát előre is köszönöm!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!