Dörmi süti mindenmentesen

A kereskedelemben kapható a  Dörmi fantázianevű, krémmel töltött, maci alakú piskótaszelet. Tejet, tojást és még ki tudja, milyen allergéneket tartalmaz, ezért először botor módon azt hittem, mi sajnos lemaradunk erről a finomságról.

De nem!

Házilag is készíthetünk ilyesmit! Csak valami mókás sütőformát kell hozzá beszereznünk. (A fenti képen egy triceratopsformában sütött süti látható.) A lent leírt tészta búzalisztet tartalmaz, de a GM diétásoknak is érdemes átolvasniuk, ők a saját spéci, bevált piskótatésztájukból a lent leírt módszerrel meg tudják sütni a töltött süteményt.

A süti 2 részből áll: a pudingos töltelék és a mentes piskótatészta. Először a pudingot készítjük el:

Puding:

 

Hozzávalók:

1 cs. pudingpor

3 dl növényi tej

Édesítés: ízlés szerint. Én 3 ek kristálycukrot használok.

A fenti alapanyagokból a szokásos módon pudingot főzök, majd végül félreteszem hűlni. Ennyi adagból kb. 50 dkg liszthez elegendő pudingot kapunk.

Hűlés közben elkészítem a tésztát.

Tészta (tkp. tojásmentes piskótatészta):

 

2 keverőtálra lesz szükség. Fontos, hogy hogy külön-külön kell kikeverni a tartalmukat, és a két tálban levő keveréket csak közvetlenül a sütés előtt szabad összekeverni.

Az alábbi táblázatban láthatók a 3-féle mennyiségre kiszámolt hozzávalók:

A vizes fázishoz azért adunk gyümölcsturmixot vagy összeturmixolt baracklekvárt, hogy jó állaga legyen a tésztának, enélkül morzsálódna. Szükséges gyümölcs: 1/3  vagy 1/2 vagy  1 banán illetve 3-4 kanál baracklekvár. Ilyen kevés gyümölcs nem módosítja a tészta ízét.

Elkészítés:

 

1.) Az egyes tálak tartalmát jól összekeverjük.

2.) Kikenjük a sütőformákat olajjal vagy margarinnal.

3.) Összekeverjük a két tál tartalmát.

4.) A formákba öntünk egy vékony, kb. 1 cm vastag tésztaréteget.

5.) A tésztaréteg közepére kanalazunk 1 kiskanál pudinghalmocskát.

6.) A pudingot befedjük tésztával. Ügyeljünk arra, hogy  a puding mindenütt érintkezzen a tésztával. Nem kell csurig tölteni, mert arra számíthatunk, hogy  sütés közben minimum 30-50 %-kal megnő a tészta térfogata.

7) Kb. 180-200 fokon sütjük. Kezdetben ne kapcsoljuk be a légkeverést, mert a puffadó nyers tésztát ferdén „elfújja” a légkeverés szele, de később be lehet kapcsolni a légkeverést.

Jó étvágyat!

A további cikkekért kövesd Életmódunk – Egészség, diéta, allergia blogok – hitelesen Facebook oldalunkat! 

Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!

Köszönettel: Noiro és Lin

Címkék: , , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »