A kereskedelemben kapható a Dörmi fantázianevű, krémmel töltött, maci alakú piskótaszelet. Tejet, tojást és még ki tudja, milyen allergéneket tartalmaz, ezért először botor módon azt hittem, mi sajnos lemaradunk erről a finomságról.
De nem!
Házilag is készíthetünk ilyesmit! Csak valami mókás sütőformát kell hozzá beszereznünk. (A fenti képen egy triceratopsformában sütött süti látható.) A lent leírt tészta búzalisztet tartalmaz, de a GM diétásoknak is érdemes átolvasniuk, ők a saját spéci, bevált piskótatésztájukból a lent leírt módszerrel meg tudják sütni a töltött süteményt.
A süti 2 részből áll: a pudingos töltelék és a mentes piskótatészta. Először a pudingot készítjük el:
Puding:
Hozzávalók:
1 cs. pudingpor
3 dl növényi tej
Édesítés: ízlés szerint. Én 3 ek kristálycukrot használok.
A fenti alapanyagokból a szokásos módon pudingot főzök, majd végül félreteszem hűlni. Ennyi adagból kb. 50 dkg liszthez elegendő pudingot kapunk.
Hűlés közben elkészítem a tésztát.
Tészta (tkp. tojásmentes piskótatészta):
2 keverőtálra lesz szükség. Fontos, hogy hogy külön-külön kell kikeverni a tartalmukat, és a két tálban levő keveréket csak közvetlenül a sütés előtt szabad összekeverni.
Az alábbi táblázatban láthatók a 3-féle mennyiségre kiszámolt hozzávalók:
A vizes fázishoz azért adunk gyümölcsturmixot vagy összeturmixolt baracklekvárt, hogy jó állaga legyen a tésztának, enélkül morzsálódna. Szükséges gyümölcs: 1/3 vagy 1/2 vagy 1 banán illetve 3-4 kanál baracklekvár. Ilyen kevés gyümölcs nem módosítja a tészta ízét.
Elkészítés:
1.) Az egyes tálak tartalmát jól összekeverjük.
2.) Kikenjük a sütőformákat olajjal vagy margarinnal.
3.) Összekeverjük a két tál tartalmát.
4.) A formákba öntünk egy vékony, kb. 1 cm vastag tésztaréteget.
5.) A tésztaréteg közepére kanalazunk 1 kiskanál pudinghalmocskát.
6.) A pudingot befedjük tésztával. Ügyeljünk arra, hogy a puding mindenütt érintkezzen a tésztával. Nem kell csurig tölteni, mert arra számíthatunk, hogy sütés közben minimum 30-50 %-kal megnő a tészta térfogata.
7) Kb. 180-200 fokon sütjük. Kezdetben ne kapcsoljuk be a légkeverést, mert a puffadó nyers tésztát ferdén „elfújja” a légkeverés szele, de később be lehet kapcsolni a légkeverést.
Jó étvágyat!
A további cikkekért kövesd Életmódunk – Egészség, diéta, allergia blogok – hitelesen Facebook oldalunkat!
Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!
Köszönettel: Noiro és Lin
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: