Rengetegen panaszkodnak, hogy milyen drága a “mentes” diéta, legyen ez tejmentes vagy tojásmentes, gluténmentes, vagy akár vega. Valójában maga a diéta nem is drága, csak a helyettesítő termékek! Amik nem is feltétlenül egészségesek, sőt!
Még az “ősidőkben”, vega koromban szét voltam csúszva azon, hogy miért kerülnek olyan sokba a húst helyettesítő termékek, például a szójaparizer, vagy a gabonakolbász… Pedig ezek aztán még csak nem is igazán egészségesek, az ízük sem hasonló a valódi hústermékekhez. Rá kellett jönnöm, hogy bizonyos ételek egyszerűen nem helyettesíthetőek, vagy csak hatalmas kompromisszumokkal. Az ízhatásuk meg sem közelíti az eredetiét, soknak egyenesen rossz íze van, és tápanyagtartalom szempontjából pedig silányan teljesít a legtöbb ilyen késztermék. Megtanultam hát máshogy főzni, és nem akartam helyettesíteni a húst. Egyszerűen kihagytam. Rengeteg tejterméket, illetve magokat, zöldségeket ettem, és sosem volt gond az egészségemmel, az étrendem a beszűkülés mellett ki is tágult – olyan dolgokat kóstoltam, ami eszembe sem jutott azelőtt. Persze a mentes diéta óta már nem lehetek vega, nevetségesen hangzik, de a lányom szinte csak azokra a dolgokra nem allergiás, amiket egyáltalán nem ettem vega koromban.
Aki speciális diétát folytat – akár “divatból”, akár meggyőződésből, vagy orvosilag indokoltan, szerintem jobban teszi, ha az étrendjét alakítja át, és nem akar foggal-körömmel ragaszkodni a régi ételféleségek ízvilágához és azok tökéletes helyettesítéséhez.
A legtipikusabb példa a tejmentes diéta esetében a rizstej. Igencsak meglepődtem, hogy a gasztroenterológus a kislányom részére nem tápszer kiegészítést javasolt (amelyben azért művileg bele vannak vegyítve a szükséges tápanyagok), hanem kalcium tartalmú rizstejet. Mert mi van benne? Víz, kevés, igazából kontrollálhatatlan mennyiségű, rossz minőségű, szemcsés kalcium, amitől ihatatlan minőségű lesz, 17% rizs, kevéske olaj és kicsi só. Ennyi erővel adok a babámnak egy kanál rizst vízzel, és ugyanott tartunk. Semmivel sem jobb, mint a bolti cukormentes almalé, egyszerűen csak az “érzés kedvéért” jó, hogy amíg a többiek tejet kapnak, ő is kaphat valamilyen fehér lötyit. Mert kb. ennyit ér a bolti rizstej.
A tejpótló tápszereket pedig irracionálisan magas áron árulják – csak 90%-os támogatással lehet ezeket az árakat elfogadhatónak mondani. Na de ezt is kifizeti valaki – erre megy el az egészségbiztosítás pénze. Teljes áron a Neocate tápszer 10000 Ft körül van dobozonként, az egy éves kor után adható Neocate Advance pedig 21000 Ft! Elment az eszük?! Mi kerül ennyibe?!

Fotó: Dívány http://divany.hu/galeria/divany/alapkonyha/2015/07/28/ennyi_cukor_van_az_egeszseges_etelekben_es_italokban/5
A babáknak az anyatej a legjobb. Az otthon készített magtejek, akár a kókusztej sokkal jobb felnőtteknek, mint a bolti kész tejek, persze ha valaki nem allergiás ezekre. Akár kókuszból, akár mandulából lehet egészségesebb “tejet” készíteni az erre való gépecskével. Persze ízlés dolga, hogy mennyire tartod ezeket ihatónak. Ha tehéntejhez szoktál, akkor a növényi tejeket csak erős elvonatkoztató képességgel tudod boldogan szürcsölni. De szokás kérdése.
Mi nem készítettünk növényi tejeket, bolti rizstejet csak elvétve kap a lányom… Vizet, illetve almalevet kap kiegészítő vitaminokkal, ásványianyag-pótlás (kalcium, magnézim) mellett. Végülis bevált, a vérképe tökéletes!
Például lehet kapni jó ízű tejmentes sajtot is! Valaki kilószámra fogyasztja, pedig kiábrándító az összetétele, az ára pedig horror. Kókuszzsírból, keményítőből, és természetes ízanyagokból áll. Az íze rendben van, de a rengeteg keményítő miatt számomra garantált a gyomorfájás két falat után.
Érdemes ide kattintva utánaolvasni a “diétás” termékeknek.
A gluténmentes életmód a legdrágább?
A gluténérzékenyeknek nincs egyszerű dolguk, de ha nem társul más allergiákkal a cöliákia, akkor kukoricaliszttel, rizsliszttel, maglisztekkel is finom sütiket, kenyeret lehet kreálni, különösen tojás és tej hozzáadásával. Finomak, és szépek. A készen kapható lisztkeverékek garantálni szokták a sütés sikerét, cserében nagyon drágák. Ha nincs vagyonunk, érdemesebb saját receptet kikísérletezni olcsóbb alapanyagokból. Oda kell figyelni, hogy például a rizsliszt semmiképpen se búzamalomban legyen őrölve.
Biztonságos terméket kell választani, ami nem mindig egyszerű. Volt példa arra, hogy a paleo dolgokat gusztustalan körülmények között gyártották, és a Szarvasi rizslisztről sem tudjuk pontosan az igazat, hogy miért találtak pár szállítmányban glutént, és azóta vigyáznak-e a termék tisztaságára…

Most akkor már biztonságos malomban őrlik? Mert találtak pár szállítmányban glutént, de azóta nem volt ellenőrzés… Fotó: FB
A közétkeztetők olcsóból kihozzák… De mit is?
A közétkeztető cégek legtöbbje egyszerűen és nagyon olcsón oldotta meg a gluténmentes kérdést: sűrítéshez krumplit használnak, köretnek rizst, krumplit, és zöldségeket adnak. Jól tennék, ha adnának hüvelyeseket (babot, borsót, lencsét, sárgaborsót), ezek fantasztikus fehérje és egyéb vitaminforrások. Helyettesítő termékekkel csak elvétve lehet találkozni a közkonyhákon. (Szegeden pl. egyéb gabonákat, pl. kölest nem használnak, pedig sokkal egészségesebb lenne. Tejmentes diéta esetén sem használnak rizstejet, a főzelékeket szintén krumplival sűrítik be. Süteményeket egyáltalán nem adnak “mentesen”. A sütisütést tényleg nehéz megoldani helyettesítő termékek nélkül.) Ugyanakkor pofátlanság, hogy helyenként dupla árat számolnak fel a diétás, “speciális” ételekért!
Olcsó megoldás (glutén)mentes diétára?
Csak kompromisszumokkal…
Szokás kérdése, de a sütés-főzésből egyszerűen ki is lehet hagyni a tésztaféléket. A gluténmentes tésztákban amúgy is nagyon magas a keményítő aránya, sokaknál hasfájást okoz, majd tempós hízást. Érdemes csökkenteni a kenyérfélék mennyiségét, nem csak finansziális okokból. Bár szerencsére a nagyobb üzletek a mentes tésztákat néha nagyon baráti áron adják, köszönet érte! Ahány ház annyi szokás, általánosítani sem lehet, de aki mentes diétán él, talán még gyakrabban kompenzálja a kiesett lehetőségeket sütikkel. Egy egyszerű, ázsiai jellegű étrend egészségesebb, és klasszisokkal olcsóbb lehet: nem zsíros húsok, rizzsel, roppanós zöldségekkel, változatos gyümölcsökkel.
Sok helyen a mentes felvágottak egyáltalán nem drágábbak, mint a normál felvágottak. Igaz, keresni kell.
Apropó, a pörkölt főtt krumplival, vagy a sült hús is nevezhető allergén-mentes ételnek!
Cukormentesen még nehezebb
A legnehezebb dolguk talán a cukorbetegeknek, inzulin-rezisztenseknek van. Tényleg egyedileg kell megválogatniuk az alapanyagokat. Késztermékek nem igen vannak.
A cukormentes termékek nem mindig szénhidrát-csökkentettek. A késztermékek feliratában nem csak a cukormentességet kell figyelni, hanem azt is, hogy milyen típusú szénhidrátot tartalmaznak. Könnyű elhinni ezekről a termékekről, hogy “fogyókúrásak” is, de ez nem így van – némelyik cukormentes termék rengeteg kalóriát tartalmaz. A cukor helyettesítők pedig sokaknál – felnőtteknél is – hasmenést, puffadást, hasfájást idéznek elő: a nyírfacukor, a cukoralkohol, és a fruktóz gyermekek esetében egyenesen ellenjavalltak. Felnőtteknek talán egyszerűbb átszokni az édesség-mentes étrendre.
Nincsenek csodák, mivel minden diéta egyénre szabott, nem igazán lehet minden szempontból megfelelő késztermékeket kapni, inkább érdemes egészséges receptek után nézni. Ez teljesen új életmódot jelent, hiszen mindig főzögetni kell, de megéri kreatívnak lenni!
Nagyon olcsón nem lehet megúszni, ha helyettesítő péktermékeket szeretnénk.
A probiotikumokat mindenki ajánlja. De ne költs feleslegesen!
(Katt ide egy hosszabb cikkért, hogy milyen probiotikumot NE használj!)
Rengeteg kutatás szól a probiotikumok jó hatásairól. Pedig a probiotikumok egy része teljesen fölösleges pénzkidobás. Amelyek a gyomorba jutnak egyenesen, a gyomorsav (szinte) teljes mértékben elpusztítja azokat, és nem jutnak el a bélbe. Némelyik baktériumtartalma pedig nem ellenálló baktériumtörzset tartalmaz.
Másrészt a tejallergiásoknak különösen oda kell figyelniük: a probiotikumok egy részét tejen tenyésztik ki, és minimális tejfehérje maradvány lehet bennük. A különösen érzékeny embereknek tüneteik lehetnek tőlük (a legtöbb embernek nem.)
A drága probiotikumok helyett leginkább – a nem allergiások részére élőflórás kaukázusi kefirt fogyasztását javasolják, illetve az érlelt savanyú káposzta is rengeteg hasznos mikroorganizmust tartalmaz.
Érdemes magunknak főzni, egyénre szabott diétával, egészséges, piaci alapanyagokból!
A helyi piacokon rengeteg “mentes” termék megvan: krumpli, gyümölcsök, zöldségek, gomba, húsok, fűszerek, savanyúságok, csonthéjasok, mák, kukorica… Bioboltban nem mindig egészségesek a “mentes, bio” termékek.
A közétkeztetők pedig nem mindig jó minőségű alapanyagokkal dolgoznak, ráadásul dupla áron számolják meg a költségvetésnek a mentes ételeket. Ráadásul a közétkeztetők mindig, bármikor téveszthetnek. Nemrégen például joghurtot küldtek egy tejallergiásnak… A kórházakban is gyakoriak lehetnek a tévesztések, és ezekről sem készül feljegyzés. A nővéreknek pedig ezer más dolguk van.
Ez a szösszenet – amit itt olvashatsz – egész jól összefoglalja a nagy magyar valóságot.
Tehát biztonságosabb, ha a gyerekednek az oviba, iskolába inkább te viszed az ételt – kizárt a tévesztés, és hiába a támogatás, ingyenesség, ha a cégek nem mindig teljesítenek pontosan, és nem is tudják a diétának tökéletesen megfelelő, ugyanakkor egészséges, tápanyagban gazdag étkezést biztosítani.
Ha tetszett, amit itt láttál, és érdekelnek az allergiával és egyebekkel kapcsolatos írásaim, kérlek, csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, itt: Allergia Blog .
Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com-ra!
Köszönettel: Lin és Noiro
Nem vagyunk vegák már, dehogy is, akkor tényleg nem ehetne semmit a gyerekünk! Ha a teszt eredményeit vesszük, szinte csak húsokat ehet teljes biztonsággal. Hús, rizs, köles, gesztenye. Ezek keverve, variálva. Semmilyen fűszer. De ez egyedi. A pöri mindenkinek ugyanannyiba kerül.
Most számoltam ki, hogy csak gluténmentes kenyérre havi kb 15ezret költünk! Egy felnőtt, egy gyerek gm a családban. Szívesen látnék ötletet a blogban arról, mit ehetnénk kenyeres ételek, szendvicsek helyett reggelire, de főleg vacsorára úgy hogy még tejre és tojásra is allergia van és vegánnak is kell lennie. Nincs igazán ötletem a kásákon kívül, max még abonettes ételek és slussz.
De azért azt erős túlzásnak érzem, hogy a mentes étkezés ne lenne drága: persze, ha mondjuk csak krumplit ennénk minden nap, az olcsó és ritka a burgonyaallergia, de azért ezt nem érzem megoldásnak. Ha nem akar az ember nagy dolgokat, akkor is rémesen drága a diéta.