Sokan kérdeztétek, hogy tyúktojásallergia esetén fürjtojást szabad-e fogyasztani. Utánanéztünk tehát, mit írnak az internetes források.
Először is tanulmányozzuk át azon madarak rendszertanát, rokonságát, amelyek tojását hazánkban fogyasztani szokás:
A képet a Wikipédia cikkeiben talált információk alapján készítettem: házityúk, fürj, házilúd, házikacsa, strucc.
A házityúk és a fürj rendszertani rokonsága gyanússá teszi, hogy esetleg a tojásuk is sok tekintetben hasonló lehet, de nyomozzunk tovább!
EGYÉRTELMŰEN NEM SZABAD fogyasztani fürjtojást a következő források szerint:
TALÁN NEM, TALÁN IGEN:
A kutatók Prick-tesztet, Prick by Prick tesztet (a nyers tojást kenték a bőrfelületre) és vérvizsgálatot hajtottak végre. A sima Prick teszt negatív lett a tyúktojásra, de a Prick by Prick teszt, amelyben a nyers tyúktojás illetve nyers fürjtojás fehérjéjét, sárgáját kenték a gyerek karjára, majd megkarcolták, pozitív lett a fürjtojás fehérjéjére és sárgájára, és negatív lett a tyúktojás fehérjéjére és sárgájára. A kutatók ezután analizálták a fürjtojás, tyúktojás, lúdtojás és kacsatojás fehérjéit, és a fürjtojásban találtak egy speciális fehérjét, amelyet a többi tojás nem tartalmazott. A kutatók úgy vélték, ez lehetett felelős a kislány allergiás reakciójáért, ez a konkrét kislány konkrétan erre a fehérjére lehet érzékeny. E fehérje valószínűleg termolabilis, azaz nem hőálló, mert főzve fogyaszthatta a kislány a fürjtojást. A végső konklúzió az lett, hogy az allergiák egészen változatos kombinációban léteznek, és elképzelhető, hogy egyes személyek csak egy-egy faj tojására érzékenyek, míg más személyek egyszerre többféle madárfaj tojására (tollára-húsára) is lehetnek allergiásak.
E cikkben szerepel egy érdekes szakasz, amely megerősíti a fentieket, miszerint az allergiák nem szabványosak, hanem egyéniek: Beszámoltak arról, hogy különböző madárfajok tojásfehérjében található fehérjék keresztreakciót mutathatnak egymással. Leírtak olyan eseteket, melyekben először egy bizonyos madárfaj tojására mutatkozott meg az érzékenység, végül keresztreakcióként a tyúktojásra is kialakult az allergia. A másik madárfaj tojásának fehérjéje keresztreakciót mutat a tyúk tojásfehérjéjében jelenlevő legtöbb allergénnel, de a reaktivitás jelentősen eltérő, a madárfajtól függően. (Forrásként ezt jelölik meg a szerzők: Martorell Aragonés A, Boné Calvo J, Garcia Ara MC, Nevot, Falcó S, Plaza Martín AM. Allergy to egg. Allergol et Immunopathol, 2001; 29: 84-95.)
SZABAD fürjtojást fogyasztani:
A fürjtenyésztő gazdák szerint.
A fenti források és még számos más, itt nem idézett forrás átolvasása után személy szerint azzal az állásponttal értek egyet, amelyet a fent citált spanyol kutatók is leírtak: az allergiák egészen változatos kombinációban léteznek, és elképzelhető, hogy egyes személyek csak egy-egy faj tojására érzékenyek, míg más személyek egyszerre többféle madárfaj tojására (tollára-húsára) is lehetnek allergiásak. Azt, hogy Kedves Olvasónk melyik csoportba tartozik, a távolból nem tudjuk eldönteni, ezért nyomatékosan kérjük tyúktojásra allergiás olvasóinkat, hogy mielőtt ki szeretnék próbálni a fürjtojást, konzultáljanak az orvosukkal.
Egy érdekes és hiteles cikk a fürjtojásról: http://alimento.blog.hu/2014/08/22/a_csodalatos_furjtojas
A további cikkekért kövesd Életmódunk – Egészség, diéta, allergia blogok – hitelesen Facebook oldalunkat!
Ha van személyes történeted, amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com-ra!
Köszönettel: Noiro és Lin