Sokaknak vannak allergiás tüneteik, de az allergiateszt gyakran nem mutat ki semmit. Mi lehet a gond?
Rengeteg dolog okozhat allergiás tüneteket: a fel nem ismert lisztérzékenység is lehet az alapbetegség ilyenkor (felszívódási zavarokat, ezzel allergiás tüneteket, és egyéb társbetegségeket is okoz), de akár csak rosszul tárolt ételek is lehetnek a problémák forrásai.
Gyakran előfordul az is, hogy a túl sűrűn alkalmazott antibiotikumok, illetve a savlekötők is bezavarnak, és felszívódási zavarokat okoznak. A hisztamin intoleranciát sem érdemes kizárni, de ez ritkábban fordul elő. Allergiás jellegű tüneteket okozhat még irritábilis bél szindróma, és Crohn-betegség is…
Rengeteg betegség okozhat allergiás tüneteket, ezért érdemes megfelelő szakorvost megkeresni – gasztroenterológust vagy allergológust.
Érdemes viszont elkerülni a biorezonanciát, a Voll-tesztet, a kineziológust, a természetgyógyászt: tévutakra vezethetnek, és felesleges és gyakran káros diétát írhatnak elő, és a betegség valódi okára nem biztos, hogy fény derül.
Gyakran bizonyos ételektől allergiás tünetek jelentkeznek, de nem mindig igazi, immunrendszert is érintő allergia okozza: hasfájás, hasmenés, puffadás, hányás, viszketés, kiütések, fejfájás a legtipikusabb tünetek. Ha az IgE specifikus allergiateszt nem mutat ki semmit, a probléma akkor is valós. A leggyakrabban az alap allergének (tej, tojás, diófélék, földimogyoró, gabona, hal) okoznak gondot. Ezek mellett gyümölcsök, méz, hagyma, konzerv-ételek, vörösbor, élesztő, érlelt sajtok, kakaó, savanyúságok, mustár, ketchup, felvágottak, eper, spenót, banán, paradicsom esetében is gyakran jelentkezhetnek tünetek.
Veszélyes valódi allergia
Ritkán okozza valódi (IgE mediált, immunrendszert bevonó, nem ritkán azonnali reakciót, pl. bőrpírt, kiütéseket, azonnali szájviszketést, bedagadást, befulladást) allergia a tüneteket. Karcolásos, illetve IgE allergén-specifikus vérvételes teszt mutatja ki. Valódi allergia esetén az allergiás veszélyben lehet, érdemes mindenhová autoinjektoros adrenalint vinnie magával – egy kicsi allergéntől akár meg is halhat, anafilaxiás sokkot kaphat.
Lisztérzékenység/cöliákia miatti allergiás tünetek
Amennyiben az allergiatesztek nem mutatnak ki semmit (karcolásos teszt, vérvétel), az allergiás tünetek sokszor felszívódási zavarok miatt alakulnak ki. Az ételérzékenységek egy része hátterében nem diagnosztizált cöliákia (lisztérzékenység) van: a lisztérzékenység miatt károsodik a vékonybél, és ezért a szervezet a leggyakoribb allergénekkel nem tud “elbánni”. A lisztérzékenység mellett gyakran kialakul a fruktózérzékenység (gyümölcscukor lebontásának zavara – hatására puffadás, hasfájás, hasmenés gyakran előfordul) és laktózérzékenység (tejcukor lebontási defektus, szintén puffadással, hasfájással, hasmenéssel jár) is, illetve egyéb cukor- és tápanyag felszívódási zavarok, melyek tartós, szigorúan tartott lisztmentes életmód hatására rendszeresen javulnak. A cöliákiásoknak élethosszig tartó szigorú gluténmentes életmódot kell tartani, ellenkező esetben autoimmun folyamatok indulhatnak el a szervezetükben, és rengeteg társbetegséget szerezhetnek. Pl. egyéb allergiás tünetek, korai csontritkulás, felszívódási zavarok, hiánybetegségek (pl. kalciumhiány, vashiány), neurológiai gondok, ízületi panaszok, hasmenés, puffadás, fogyás, diabétesz, bélrendszeri rák, pajzsmirigy betegség, meddőség, bőrbetegségek, gyermekeknél növekedési elmaradás, tipikus a vashiány, a kóros soványság, és egyéb fejlődési problémák.
Irritábilis bél szindróma (IBS) / FODMAP: probléma a keményítővel, gyümölcsökkel és édesítőszerekkel
A lisztérzékenyek gluténmentes diéta megkezdése után is gyakran tapasztalnak hasfájást, savasodást, puffadást. Ezt gyakran a cukor (fruktóz, laktóz, ill. édesítőszerek: cukoralkohol, nyírfacukor, stb.) lebontási zavara okozza, illetve a gluténmentes ételekben gyakran túl nagy mennyiségű keményítő, és rostok is okozhatják. Érdemes egy ideig kerülni a magas fruktóztartalmú ételeket, és az édesítőszereket mindenképpen, és törekedni egy kiegyensúlyozott diéta kialakítására. (Érdemes rákeresni a FODMAP definíciójára.)
Kisgyermekek fejletlen emésztőrendszere
Kisgyermekek esetében leggyakrabban az emésztőrendszer fejletlensége okoz allergiás tüneteket, de 3 éves korra legtöbbször elmúlik az olyan allergia, melyet nem mutat ki allergén-specifikus bőr karcolásos teszt, illetve vérvételi teszt.
Emésztési problémák, enzimhiány, hisztamin intolerancia
A tartósan tárolt élelmiszereknek magasabb a hisztamintartalma, és a hisztamint az érzékenyebb emberek szervezete nem tudja teljes mértékben semlegesíteni. A gyomorban található emésztőenzimek csökkent mennyisége problémát okoz, különösen gyakran fordul ez elő akkor, ha a gyomorpanaszok miatt valaki huzamosabb ideig savlekötőt szedett. A savlekötő szedése miatt is lehet számítani gyengébb emésztésre, így allergiás tünetei lehetnek valakinek anélkül, hogy valódi allergiában szenvedne. Hasonló a helyzet a gyakran adott antibiotikumokkal is. Felnőtteknél, és gyermekeknél is “divat” a savlekötő adása kivizsgálás nélkül, illetve a túlzott antibiotikum-adás akkor is, ha csak enyhe megfázással küzd a páciens. A savlekötő gátolja az enzimek termelődését, az antibiotikumok pedig károsítják a bélflórát.
Hiszamin intolerancia leggyakrabban 40-es hölgyek esetében alakul ki az enzimek csökkenése miatt. “Bor-sajt-felvágott-pizza – fejfájás, viszketés, gyomorfájás…” Ez a leggyakoribb panasz ilyen esetekben. Viszont kimutatására a tévhitek ellenére nem a bőr karcolásos teszt hisztamin-kontrollja való, hanem speciális vérvétellel mutatható ki az enzimhiány. A karcolásos allergiatesztek hisztamin kontrollja csak azt mutatja meg, hogy működik-e a bőrteszt: aki antihisztamint/szteroidokat szed, a bőrtesztje ál-negatív is lehet. A bőrteszt akkor értékelhető, ha a hisztamin kontroll 4+-es értékű. Hisztamin intolerancia esetén enzimek szedését javasolhatják, de a legjobb a hisztaminszegény étrend: ki kell hagyni a magas hisztamintartalmú dolgokat: a bort, élesztőt, a tartósított, konzerv-dolgokat, felvágottakat, halat, érlelt sajtokat, érlelt savanyúságokat, stb. Friss húsokat és friss zöldségeket ajánlanak leginkább.
Ételekben felszaporodó hisztamin, méreganyagok
Allergiás tüneteket okozhat az is, ha az élelmiszereket, zöldségeket, gyümölcsöket, húsokat nem tároltuk megfelelően. A felvágottakra nem véletlenül van ráírva, hogy felbontás után 1 napon belül el kell fogyasztani. Még ha jó íze is van egy korábban felbontott felvágottnak, hűtve is felszaporodhat benne annyi méreganyag ha kibontva tároljuk, hogy allergiás és egyéb – akár ételmérgezéses – tüneteket is okozhat. Hasonló a helyzet minden tartósan tárolt élelmiszerrel… Talán a legérzékenyebb étel a spenót – a spenótot sem szabad több napon keresztül hűteni, lehetőleg legkésőbb másnap el kell fogyasztani.
Ezt a kivizsgálási sort ajánlom:
Mindenképpen forduljon szakemberhez: gasztroenterológushoz vagy allergológushoz, illetve gyors vérvételi eredményért magánlaboratóriumhoz is fordulhat.
- Allergiás tünetek esetén érdemes elsőként allergiatesztet végezni (bőr karcolásos teszt, és IgE specifikus vérvétel) – amennyiben az IgE specifikus karcolásos és vérvételi teszt is pozitív értékeket ad, valószínűleg megvan a bűnös.
- Allergia teszttel egyidőben – addig, amíg a panaszos rendszeresen fogyaszt még gluténtartalmú élelmiszereket – cöliákia (lisztérzékenység) tesztet is végezni. Csak akkor működik megfelelően a teszt, amíg a páciens rendszeresen fogyaszt gluténtartalmú ételeket. Ha diétázik, a teszt nem mutat ki ellenanyagokat. A cöliákia vérvételi teszt előtt minimum 3-5 hétig napi kb. 2 szelet búzakenyér fogyasztása szükséges.
- Érdemes laktóz/fruktózterhelést végezni, amennyiben puffadásos, hasmenéses tünetei is vannak a páciensnek.
- Amint lehet, bevezetni az allergén-mentes elválasztó diétát – Tünetmentességig a páciens ne egyen allergént, majd az allergéneket egyesével vissza lehet próbálni, amennyiben korábban nem okozott azonnali (veszélyes) reakciót egy allergén sem. Veszélyes, IgE mediált ételallergia esetében sose kísérletezzünk otthon az allergén étrendi visszavezetésében. Egy kis mennyiségű allergén is okozhat azonnali súlyos allergiás reakciót, leggyakrabban a földimogyoró, olajos magvak, és tengeri rák esetében.
Felesleges diétát nem érdemes tartani. Fontos megtalálni, hogy mi okozza a gondot, megfelelő diétás tervet készíteni, és emellett minél változatosabban, egészségesebben étkezni, több friss ételt fogyasztani.
Ha tetszett amit itt láttál, és érdekelnek az allergiával és egyebekkel kapcsolatos írásaim, kérlek csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, itt: Allergia Blog
Ha van személyes történeted amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!
Köszönettel: Lin
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: