Allergia és életmód

Almás rizssüti: A leggyorsabb tej- tojás- gluténmentes sütemény!

Ez a gyors süti bababarát, könnyen ehető, szétolvad a szájban, finom, és a legtöbb allergéntől mentes.

A kislányom majdnem mindenre allergiás volt. A hozzátáplálásának kezdetén igencsak bajban voltam, hiszen az olajos magoktól, a gluténtartalmú dolgoktól is voltak tünetei, a tejre és tojásra is allergiás. És még sok más dologra is… Nagy fejtörést okozott, hogy mit kezdjen el enni?

Ezt a sütit szívesen ette. Könnyű volt harapni, fogak nélkül megrágni. És ami a legfontosabb: nem volt rá allergiás a babám!

Kell hozzá egy nagyobb reszelt alma, 1 pohárnyi főtt rizs, rizsliszt, hogy a felesleges nedvességet felszívja (attól függően, mennyire nedves az alma és a rizs – hogy a tészta jól gyúrható maradjon) – ízlés szerint lehet édesíteni akár cukorral, vagy édesítőszerrel – de az édesítés kihagyható, ha az ember eleve édes almát választ (pl. Gála almát).

Nincs más dolgod, csak összegyúrni a reszelt almát a főtt rizzsel, majd megszórod rizsliszttel, hogy lágy, de ne szétesős legyen. Persze ha úgy érzed, nem elég édes, édesítheted ízlés szerint a masszát. A tenyeredben fasírtokat formálsz belőle, és sütésre alkalmas olajban kisütöd pont úgy, ahogy a fasírtokat is szoktad.

Olajos magokra érzékenyek lehetőleg válasszanak sütésre alkalmas kukorica olajat vagy repceolajat a napraforgómag olaj helyett. (A szűz olajok gyakran nem alkalmasak sütésre mert megégnek, ezért nézd meg a csomagoláson, hogy milyen hőfokon használhatóak!)

Fotó: Lin

Fotó: Lin

A sütemény természetesen elkészíthető akár banánnal, vagy körtével is. 

Főtt kölessel, rizsliszttel sűrítve is ki fogom próbálni, remélem nem esik úgy sem szét! Köszönöm a Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok csoport ötletét!

Ha tetszett amit itt láttál, és érdekelnek az allergiával és egyebekkel kapcsolatos írásaim, kérlek csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, itt: Allergia Blog

Ha van személyes történeted amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!

Köszönettel: Lin

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!