Isteni kelt tésztás tej- tojásmentes süti
Ez a süti egy nem-lehet-abbahagyni, lágy, finom tésztájú tej-tojásmentes finomság. Sós töltelékkel kiváló, de mivel semleges ízű a tésztája, akár édes töltelékkel is nagyszerű lehet.
Tészta:
1 kg liszt
2 ek sikér
1 púpozott kk só
2 ek olaj
2 púpozott ek margarin
1 ek kristálycukor
4 ek búzakorpa vagy más rostanyag (nem elengedhetetlen, a könnyebb emészthetőség miatt)
1 tasak szárított élesztő
500 ml víz
Példa töltelékekre:
Húsos töltelék:
1-2 szál lángolt kolbász darálva
1-2 ek margarin (amennyi a jó kenhetőséghez kell)
búzakorpa vagy más rostanyag ízlés szerint (nem elengedhetetlen, a könnyebb emészthetőség miatt)
Halas töltelék:
1 dob. olajos hal (amennyire lehet olaj nélkül, hogy ne legyen túl híg)
1/2 ek margarin
1/2 kisebb citrom leve
só, bors ízlés szerint
búzakorpa vagy más rostanyag sűrítésként, annyi, hogy kényelmesen kenhető legyen
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatom egy kis langyos cukros vízben.
A lisztet, sikért, sót, cukrot és a korpát összekeverem a mérőedényben. A keverék kisebb részét kikeverem a margarinnal csomómentesre (forgótálas robotgéppel szoktam), majd hozzáadom az olajat és keverés közben fokozatosan hozzáöntöm a maradék keveréket és a vizet.
Amikor egységes tésztát kapok hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt és várom, hogy egyenletesen bedolgozódjon a tésztába (a végén rá szoktam segíteni kézzel a tészta sűrűsége miatt).
Átrakom a tésztát egy nagyobb tálba, letakarom, és langyos helyen kelesztem min. 1 órát.
Közben elkészítem a tölteléket. Én alapból a fenti két félét szoktam, mert a tésztamennyiség felveszi – és mindkettőt szeretjük.
Az elkészítés egyszerű: tetszőleges sorrendben összekeverem és villával összetöröm, összedolgozom az összetevőket.
Miután megkelt a tészta, 2-3 mm vastagra kinyújtom (előfordulhat, hogy kissé ragad, de lisztes deszkán és lisztes kézzel nincs vele gond), egy kb. 10 cm-es szájú pohárral köröket szaggatok ki belőle (természetesen lehet téglalapra is vágni), egy kiskanállal jó bőven megpakolom a körök közepét, majd félbehajtom és a széleinél összenyomkodom őket.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe pakolom a sütiket, majd előmelegített sütőben alsó-felső sütéssel 25 perc alatt kisütöm.
Ha tetszett amit itt láttál, és érdekelnek az allergiával és egyebekkel kapcsolatos írásaim, kérlek csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, itt: Allergia Blog
Ha van személyes történeted amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!
Köszönettel: Lin