A kukorica gluténmentes finomság. Tápanyagokban gazdag, vasat, foszfort, karotint és meszet is tartalmaz, 100 grammjában 3-4 grammnyi a fehérje, és körülbelül 20 gramm szénhidrát található. És most van a szezonja, a piacok tele vannak a legédesebb, legtejesebb friss kukoricákkal. Érdemes bevásárolni belőle, fejenként legalább 2 csövet vegyél! (Vagy inkább 3-at!)
Milyet válasszunk? Ami még a külső leveleiben van. A frissebbek, még lágy szeműek az igazán finomak. Akkor a legfinomabb a kukorica, amikor a friss zöld hajában a szálacskák – bajuszkák sárgásak, frissek, rugalmasak.
A legegyszerűbb, talán a leggyorsabb “mentes” étel a főtt kukorica. Annyi forrásban lévő vízbe kell rakni a kukoricát, hogy ellepje. A legzsengébb kukoricát elég csak 10-20 percig főzni a víz újraforrását követően, amíg meg nem puhul. Sózva tálalható, ínyencek olívaolajjal is bekenhetik sózás előtt.
Vigyázat: A kukorica gyakran hasgörcsöket okoz, mert a benne található keményítő bomlás közben gyakran gázt termel. A kukoricára allergiások ne fogyasszák. Allergiára lehet gyanakodni, amennyiben kukoricafogyasztás után puffadás és bélgázosodás mellett egyéb tünet is jelentkezik: hasmenés, hányás, kiütések, bedagadás, tesztszerte vörösség, viszketés, ekcéma is előfordulhat.
Aki allergiás a fűfélékre illetve a rozspollenre, keresztallergiás tüneteket okozhat a kukorica: száj- és nyelvviszketést, enyhe szájduzzanatot. Az orális allergia szindróma csak ritkán okoz ennél súlyosabb tüneteket, a gasztroenterológusok vagy az allergén elkerülését, vagy antihisztamin használatát javasolják az enyhe keresztallergiás tünetek esetében. Súlyos allergia esetén az elsődleges segítség a folyékony adrenalin (autoinjektorban, combba történő beadással), enyhébb allergiás tünetek esetében pedig antihisztamint, illetve szteroidot javasolnak a szakemberek.
Ha tetszett amit itt láttál, és érdekelnek az allergiával és egyebekkel kapcsolatos írásaim, kérlek csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, itt: Allergia Blog
Ha van személyes történeted amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!
Köszönettel: Lin
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: