Allergia és életmód

Kukorica-szezon van! Ezért jó a főtt kukorica

A kukorica gluténmentes finomság. Tápanyagokban gazdag, vasat, foszfort, karotint és meszet is tartalmaz, 100 grammjában 3-4 grammnyi a fehérje, és körülbelül 20 gramm szénhidrát található. És most van a szezonja, a piacok tele vannak a legédesebb, legtejesebb friss kukoricákkal. Érdemes bevásárolni belőle, fejenként legalább 2 csövet vegyél! (Vagy inkább 3-at!)

Ilyen a finom friss kukorica! Fotó: Lin

Ilyen a finom friss kukorica! Fotó: Lin

Milyet válasszunk? Ami még a külső leveleiben van. A frissebbek, még lágy szeműek az igazán finomak. Akkor a legfinomabb a kukorica, amikor a friss zöld hajában a szálacskák – bajuszkák sárgásak, frissek, rugalmasak.

Fővés közben, bő vízben. Fotó: Lin

Fővés közben, bő vízben. Fotó: Lin

A legegyszerűbb, talán a leggyorsabb “mentes” étel a főtt kukorica. Annyi forrásban lévő vízbe kell rakni a kukoricát, hogy ellepje. A legzsengébb kukoricát elég csak 10-20 percig főzni a víz újraforrását követően, amíg meg nem puhul. Sózva tálalható, ínyencek olívaolajjal is bekenhetik sózás előtt. 

Illatos, édes, finom, gluténmentes, és tápláló. Fotó: Lin

Illatos, édes, finom, gluténmentes, és tápláló. Fotó: Lin

Vigyázat: A kukorica gyakran hasgörcsöket okoz, mert a benne található keményítő bomlás közben gyakran gázt termel. A kukoricára allergiások ne fogyasszák. Allergiára lehet gyanakodni, amennyiben kukoricafogyasztás után puffadás és bélgázosodás mellett egyéb tünet is jelentkezik: hasmenés, hányás, kiütések, bedagadás, tesztszerte vörösség, viszketés, ekcéma is előfordulhat.

Aki allergiás a fűfélékre illetve a rozspollenre, keresztallergiás tüneteket okozhat a kukorica: száj- és nyelvviszketést, enyhe szájduzzanatot. Az orális allergia szindróma csak ritkán okoz ennél súlyosabb tüneteket, a gasztroenterológusok vagy az allergén elkerülését, vagy antihisztamin használatát javasolják az enyhe keresztallergiás tünetek esetében. Súlyos allergia esetén az elsődleges segítség a folyékony adrenalin (autoinjektorban, combba történő beadással), enyhébb allergiás tünetek esetében pedig antihisztamint, illetve szteroidot javasolnak a szakemberek.

 

Ha tetszett amit itt láttál, és érdekelnek az allergiával és egyebekkel kapcsolatos írásaim, kérlek csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, itt: Allergia Blog

Ha van személyes történeted amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!

Köszönettel: Lin

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!