A szkeptikusok szerint röviden áltudományos cafrang a paleolit diéta. A tudományosan hangzó magyarázat, étkezés-történeti fejtegetések mind-mind “sántítanak”, többnyire féligazságok. Mégis egy csomó embernél, akik egészségügyi, és emésztési panaszokkal küzdöttek már évek óta – megoldást jelentett, hogy beléptek a népszerű diétarendszerbe, és szigorúan betartják a paleolit diéta követelményeit. Hogy is van ez? Miért is tud akkor a diéta működni, ha mindez áltudományos?
A paleolit diéta során igazából a statisztikailag legkevésbé tolerált tápanyagokat hagyják ki. Pedig ha az emésztési problémákkal küzdő ember helyes és teljes diagnózist kapna szakorvostól, az állapotjavulás érdekében elképzelhető, hogy csak pár dolgot kellene kihagynia az étrendjéből.
Ha nagyon tájékozott szeretnél lenni a paleolit étrenddel kapcsolatban, ráadásul tudományos igényességgel olvasnál róla, akkor IDE KATTINTS.
Ezeket hagyják ki az étrendjükből a paleózók:
Hozzáadott cukrokat (glükózt, fruktózt), zöldségek közül: a krumplit, kukoricát, szóját; gabonákat: pl. búzát, rozst, árpát, zabot stb.; hüvelyes zöldségeket: babot, borsót, lencsét; olajos magvak közül: földimogyorót; tejtermékeket: tejet, kefirt, joghurtot, sajtokat, túrót, tejfölt, tejszínt stb.
Paleolit diéta jó az ételallergiásoknak, laktózérzékenyeknek, gluténérzékenyeknek, cukorbetegeknek?
Az ételallergiások és étel-intoleranciában szenvedők állapota megfelelő szigorú diéta hatására javul. A leggyakrabban a tej és talán a glutén okoz problémát. A paleó diéta pedig “sokmindenmentes”. A cöliákiában (lisztérzékenységben) szenvedők pedig gyakran több élelmiszertípusra is érzékenyek egyszerre. Belgyógyász ismerősöm mondta, hogy ha valaki sok mindenre allergiás, akkor érdemes kivizsgáltatni cöliákiára is – sokszor ez a kiinduló probléma. A paleolit diéta ráadásul szénhidrátban szegény, ezért jó lehet a cukorbetegeknek is, de az inzulin adagolást újra pontosan be kell állítani.
Sokan, akik a paleolit diétától lettek jobban, nem kaptak orvosi diagnózist, nem tudják pontosan, mi okozta a korábbi tüneteiket. Miért nem diagnosztizálják először a betegeket még időben? Gyakori hasfájással, puffadással, kiütésekkel nem mindig jutunk el a megfelelő szakrendelésre: Tipikus, hogy az emésztőrendszeri problémák miatt az orvosok arra gyanakodnak, hogy pszichiátriai gondjaink vannak, a stresszel nem tudunk mit kezdeni, ezért csak “szomatizálunk”, tüneteket produkálunk. Ha ránézésre rendben van minden nem veszik komolyan a panaszokat. Felírnak egy nyugtatót… Vashiány esetén vaspótlást javasolnak (pedig a lisztérzékenység tipikus első jele lehet). Mostanában szintén “nagy divat lett” a refluxra gyanakodni hasfájás, gyakori hányinger, puffadás, émelygés esetén, és emiatt a háziorvosok kivizsgálás előtt és helyett gyakran savlekötőt javasolnak. A háziorvosok boldogok, hogy maguk megoldják a problémát. Pedig ezeket az enyhe tüneteket, magát a refluxot is okozhatja ételallergia, ételintolerancia, esetleg lisztérzékenység – cöliákia is.
A paleolit diétát gyakran a korábban orvostól-orvosig járó, de az orvosokban csalódott emberek választják az áradozó gyógyulástörténeteket hallva. És lőn csoda, sok-sok embernek segít is a szigorú diéta. (A cöliákia vizsgálatot viszont a megkezdett gluténmentes diéta lehetetlenné teszi. Sajnos a cöliákia szűréshez legalább 4-8 hétig napi 2 szelet glutént tartalmazó kenyeret kell enni…) Sokkal jobb lenne pontos diagnózis alapján csak a szükséges allergéneket kihagyni az étrendből. Gyermekeknek, terhes / szoptató anyáknak, máj és vesebetegeknek ellenjavallt a paleolit diéta! Hiánybetegségek is kialakulhatnak diétázás során.
A nézeteimet az Alimento blogon foglalták össze talán a legrészletesebben:
Forrás, teljes írás ide kattintva olvasható el
“
- Sok sikertörténet visszatérő eleme a folyamatos kísérletezgetés. Ez az alternatív étrendi irányzatok általános jellemzője, úgy tűnik a paleolit sem kivétel. Csak azt tudom javasolni, hogy legalább egy alapos orvosi kivizsgálásig jussunk el, mielőtt nekiállunk laikus módon önmagunkat diagnosztizálni meg kísérletezni.
- Sok a nem diagnosztizált lisztérzékeny vagy étel-allergiás. Ezekben az esetekben a paleolit étrend általános eliminációs étrendként működik, nyilvánvalóan az allergén eltávolításával sikeresen. Az esetleírások alapján autoimmun betegségeknél, gyulladásos bélbetegségeknél tényleg érdemes lenne glutén-érzékenységre szűrést végezni.
- Nagyon sokan szállnak szembe az orvosi diagnózissal, kezelésekkel. A magyar egészségügyet nekem sem kell bemutatni, és az orvos-beteg kapcsolatot is lehetne hosszan elemezni. Nagyon sok alternatív irányzat egyfajta hivatalos orvoslás elleni mozgalommá vált, ez a vonal erősen jelen van a paleolitban is. A sikertörténetekben itt érezhető egy komoly szubjektivitás, az egyéni tapasztalatok tükrében az egészségügyből sötét gonosz, a paleolit étrendből pedig csodálatos megmentő lesz…
- Szinte minden túlsúlyos személy fogyásról számolt be. A klinikai vizsgálatokat ismerve (a cikk végén) ez nem meglepő, a magas szénhidrát-tartalmú élelmiszerek kiiktatás jelentős energia-elvonást jelent, ami testsúlycsökkenéshez vezet. Természetesen a testsúly csökkenése pozitív egészségügyi változások sorozatát indítja el, erről nagyon sok sikertörténet szól.
- Sok siker van különféle szénhidrát-anyagcsere zavaroknál (inzulinrezisztencia, 2-es típusú cukorbetegség, PCOS). Itt a szénhidrát-bevitel jelentős csökkentése, a mérsékelt glikémiás terhelés fejti ki hatását.
- A paleolit rendszer nagyon sok olyan elemet épített be, melyek egy-egy betegség esetén állapotjavulást eredményezhet. Egy kicsit ez ismét hasonlít a kísérletezéshez: konkrét diagnózis helyett egy széles spektrumú elimináció történik.”
Egyik szemem sír, a másik nevet. Sok krónikus betegség orvosolható lehetne megfelelő diéta beállításával. A paleolit diéta pedig több legyet üt egy csapásra. Cukorbetegeknek, lisztérzékenyeknek, laktózérzékenyeknek is járhat haszonnal. Például ha a lisztérzékeny (cöliákiás) beteg nem tartja a diétáját, súlyos egészségügyi következményei lesznek. (Erről bővebben IDE KATTINTVA tud olvasni.) Ha viszont valaki tartja a diétát, az emésztőrendszere egy idő után regenerálódhat. Szintén súlyos gondokat okozhat, ha laktózérzékenyként nem tartjuk a laktózmentes diétát. Szintén javulni fog annak az állapota, aki szigorúan laktózmentesen kezd élni. A paleolit étrend egyszerre gluténmentes és tejmentes is, tehát egy csapásra mindkettő”tipikus” problémaforrás ezzel a diétával kiküszöbölhető. És a szénhidrátszegény étrend miatti súlycsökkenés egészségügyi előnyökkel járhat. Viszont túlzottan “sokmindenmentes”.
De ha a páciens az orvosokhoz fordul… Azok miért nem végeznek egyszerű ételallergia és intolerancia vérvételi vizsgálatokat? A gluténérzékenységi teszt akár a patikában megtalálható gyorsteszt is lehetne, könnyen fény derülne a problémára… Miért kell akár éveket is várni a diagnózisig, és miért kell áltudományos diétákat tartani valós diagnózis és orvosi, dietetikusi segítség nélkül?
Jó lenne megfelelő kvalitású gasztroenterológushoz vagy allergológushoz fordulni olyan rendelésre, ahol elérhetőek a megfelelő diagnosztikai lehetőségek, nem csak vaktában írnak fel szteroidot, savlekötőt, vagy egyéb gyógyszert a meglévő panaszokra.
Én ezt tenném: Ha az orvos nem segít, emésztési és autoimmun jellegű problémák esetén mindenképpen vennék gyógyszertári cöliákia (lisztérzékenységi) szűrő tesztet, illetve magánlaborban végeztetnék vérvételes IgE alapú allergiatesztet, illetve komplex cöliákia szűrést. Sajnos az állami rendeléseken nem minden esetben végeznek szűrővizsgálatot a finanszírozás hiányosságai miatt. Ha végeznek is, nagyon gyakori, hogy akár két hónapot kell várni az eredményre, míg a magánlabor eredménye akár egy héten belül megérkezik… Szintén magánorvosnál készíttetnék karcolásos allergiatesztet is. Laktóz intolerancia gyanúja esetén az első “otthoni” vizsgálatot végeznék: hogy kihagynám a tejalapú tápanyagokat pár hétig az étrendből, gyakorlatilag semmilyen tejszármazékot sem ennék – a tünetek ekkor laktóz-intolerancia és tejfehérje allergia esetén is javulnak. Laktózmentes tejterméket kezdenék el fogyasztani: Laktózintolerancia esetében a tünetek nem jönnek elő, tejfehérje allergia esetében előjönnek. Laktóz intolerancia esetében a laktózt tartalmazó élelmiszer fogyasztása pedig újra megjelennek a tünetek. Ekkor gasztroenterológushoz fordulnék, megosztanám vele a konkrét tapasztalatokat, ott pedig elvégezhetnék a laktóz intoleranciát igazoló hidrogén-kilégzéses tesztet.
Miért érdemes orvosilag igazolni, hogy diéta tartása szükséges?
– Tudni fogod, hogy pontosan mi a bajod! Ha pontosan tudod, hogy mi okozta a problémádat, azt is tudni fogod, hogy mi történik, ha nem tartod a diétát, és milyen egyéb tünetekkel járhat a diéta be nem tartása. Esetleg szükséges kiegészítő orvosi kezelések sem maradnak el.
– Nem alakul ki vitaminhiány, mert az orvos csak azokat a tápanyagokat “vonja meg”, amelyek tényleg panaszt okoznak.
– Az orvos javasolja (jó esetben), hogy a kiegyensúlyozott diéta érdekében forduljunk dietetikus szakemberhez.
– A lisztérzékenyek és a laktózérzékenyek, ételallergiások is adókedvezményt kapnak.
– Ha kórházba kerülsz, paleó diétát nem kérhetsz, de ha orvosilag igazolt diétát kell tartanod, akkor biztosítaniuk kell(ene) részedre a mentes menüt.
Ha tetszett amit itt láttál, és érdekelnek az allergiával és egyebekkel kapcsolatos írásaim, kérlek csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, itt: Allergia Blog
Ha van személyes történeted amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!
Köszönettel: Lin
Egyetértek. Nem ugyanott dolgozunk véletlenül? 😉 Magyarországon. (Ja, igen. 🙂 )
Korábbi cikkem: http://allergia.cafeblog.hu/2015/03/23/ondiagnozis-a-netrol-az-orvosok-nem-tevedhetetlenek-de-jobb-ha-ovatos-vagy/
Én ezzel teljesen egyetértek, ha valóban ki lehet deríteni mire vagyunk érzékenyek, akkor hajrá (magánlabor).
Csak ne járjon senki úgy, mint én a laktóz intolival. Egy dolog, hogy elvileg ki lehet mutatni valamit, és másik dolog, hogy sima állami kórházi gasztrón milyen leleteket közölnek. De ennyi erővel más osztályokon is 🙂
Ha egy vizsgálat, labor és/vagy egy orvos megbízható az más dolog, ilyen nincs túl sok akkreditáció és díszes maszlag ide vagy oda.
Elvben egyetértek veled, sokkal jobb lenne, ha egészséges emberekkel lennénk körülvéve. Viszont jó, ha az ember tényleg tudja, mi a baja, mert akkor nem fog elcsábulni vendégségekben.
Más-más szigorral kell eljárni, ha valaki ételintoleranciában szenved, ételallergiás, gluténérzékeny, illetve a laktózérzékenységre is lehet egyszerűbb megoldás. Érdemes kideríteni mi volt az alapprobléma, amelyre megoldás a paleó. Ezért jó szerintem a magánlabor, hiszen az állami ellátásban kapásból nem ajánlják, központi utasítás, hogy minél kevesebb diagnosztikai eszközt vegyenek igénybe a finanszírozási gondok miatt… És ránézésre nem fog kiderülni, hogy mi a gond.
“Sokan, akik a paleolit diétától lettek jobban, nem kaptak orvosi diagnózist, nem tudják pontosan, mi okozta a korábbi tüneteiket. Miért nem diagnosztizálják először a betegeket még időben? ”
Mert ócska és elavult a hazai orvosi rendszer, a diagnosztika, sok embernek meg pont nincsenek fölösleges hónapjai (évei) orvosokra, az életükkel foglalkoznának. Ergó meggyógyulniuk kell, normálisan enniük (lásd paleó 🙂 s nem dilettáns orvosok tökölésére várniuk.
Viszonylag egyszerű.
“Mostanában szintén “nagy divat lett” a refluxra gyanakodni hasfájás, gyakori hányinger, puffadás, émelygés esetén, és emiatt a háziorvosok kivizsgálás előtt és helyett gyakran savlekötőt javasolnak.”
Ez a félrekezelés a jellemző, na ezért paleóznak sokan. Mert ebben az életükben éppen nincs idejük arra, hogy félrekezeljék őket. Mert minek, jogos a kérdés. Majd máskor, hátha van legközelebb.. de a TB-t addig is fizetik, az egészséges emberek is úgyhogy nem kell aggódni, max. több egészséges ember esetén emelni kell a tb támogatott gyógyszerek árát, és akkor a gyógyszergyártók is ugyanúgy megélnek mint eddig. Pofon egyszerű megoldások vannak.