A macsekok megmutatják! 9 tipp az allergén-mentes főzéshez

Az allergén-mentes főzés alapszabályait szedtem össze Nektek, vicces formában, lépésről-lépésre. 

1. Fontos, hogy tudd, mik azok az allergének, amiket mindenképpen el kell kerülnöd. Lisztérzékenység (cöliákia, és nem-cöliákiás glutén intolerancia) esetében leginkább emésztőrendszeri gondjaid alakulhatnak ki gyorsan, illetve hosszútávú tünetek. Allergia esetében a bőrteszt segíthet: okoz-e azonnali allergiás reakciót a tápanyaggal való érintkezés? Ha a bőrön (pl. karodon) nem is mindig, de a szájon gyorsan szoktak jelentkezni a tünetek allergia esetén. De legbiztosabb gasztroenterológusnál vagy allergológusnál kérni segítséget allergia gyanú esetén! Otthon veszélyes lehet kísérletezni!

GIF a Boredpandáról

 2. Ha az orvos tesztekkel is igazolta a feltételezésed, és kiderült, hogy mire vagy allergiás, akkor már tudod: nyomokban sem tartalmazhat az ételed allergént! El kell kerülni a tiltott dolgokat! 

GIF a Boredpandáról

3. Bárcsak szuperszaglással rendelkeznénk, hogy meg tudjuk állapítani, hogy érintkezett-e vagy sem a felhasználni kívánt összetevő számunkra káros dolgokkal!

GIF a Boredpandáról

4. Hjah… El kell olvasni minden csomagoláson az összetevők listáját! Ha túl aprók a betűk, vigyél nagyítót… Vagy kérj segítséget “látótól”. Előre szólok, szinte mindenen azt fogod olvasni, hogy “nyomokban tartalmazhat”… Nem valami megnyugtató.

GIF a Boredpandáról

5. Allergén-mentesen főzni nem gyerekjáték! Nem árt a tapasztalat. Vagy mások tapasztalata. Olvass utána, hogy kell csinálni, mert könnyű elrontani, allergént “belecsempészni” az ételbe akaratodon kívül is. A jó hír, hogy rengeteg Facebookos csoportban kaphatsz segítséget, illetve sok tematikus blog vagy honlap foglalkozik “mentes” főzéssel, receptekkel.

GIF a Boredpandáról

6. Ne engedd, hogy főzés közben hozzá nem értők beleszóljanak, eltereljék a figyelmed.

GIF a Boredpandárólők 

7. A gyakorlott háziasszonyok olyan ügyesen készítik el a “mentes” ételféleségeket, hogy semmilyen íz vagy állagbeli különbség nincs. Tökéletes, tápláló és egészséges lesz a figyelemmel készült mentes finomság, csak gyakorolni kell. Ne keseredj el, ha elsőre nem sikerül. Kezdetnek érdemesebb egyszerű recepteket kipróbálni.

CSODÁS lesz az illata!

GIF a Boredpandáról

És FANTASZTIKUS az állaga!

GIF a Boredpandáról

8. Ha allergiás vagy, új, ismeretlen ételeket (vagy új gyártó termékeit) csak megfelelő óvatossággal kóstold, mert érhet kellemetlen meglepetés. Minél többet eszel a számodra káros ételből, annál erősebb, és tovább tartó rossz hatása lehet rád…

GIF a Boredpandárólket

Szóval csak lassan, óvatosan!

GIF a Boredpandáról

9. Nem volt gond. A vacsora rendben zajlott. Senki sem lett rosszul.  Sőt! Végre jöhet a megérdemelt pihenés. Jóllakottan. Nincs is ennél jobb, ugye?

GIF a Boredpandáról

Ha tetszett amit itt láttál, és érdekelnek az allergiával és egyebekkel kapcsolatos írásaim, kérlek csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, itt: Allergia Blog

Ha van személyes történeted amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!

Köszönettel: Lin

Címkék: , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »