Az allergén-mentes főzés alapszabályait szedtem össze Nektek, vicces formában, lépésről-lépésre.
1. Fontos, hogy tudd, mik azok az allergének, amiket mindenképpen el kell kerülnöd. Lisztérzékenység (cöliákia, és nem-cöliákiás glutén intolerancia) esetében leginkább emésztőrendszeri gondjaid alakulhatnak ki gyorsan, illetve hosszútávú tünetek. Allergia esetében a bőrteszt segíthet: okoz-e azonnali allergiás reakciót a tápanyaggal való érintkezés? Ha a bőrön (pl. karodon) nem is mindig, de a szájon gyorsan szoktak jelentkezni a tünetek allergia esetén. De legbiztosabb gasztroenterológusnál vagy allergológusnál kérni segítséget allergia gyanú esetén! Otthon veszélyes lehet kísérletezni!
2. Ha az orvos tesztekkel is igazolta a feltételezésed, és kiderült, hogy mire vagy allergiás, akkor már tudod: nyomokban sem tartalmazhat az ételed allergént! El kell kerülni a tiltott dolgokat!
3. Bárcsak szuperszaglással rendelkeznénk, hogy meg tudjuk állapítani, hogy érintkezett-e vagy sem a felhasználni kívánt összetevő számunkra káros dolgokkal!
4. Hjah… El kell olvasni minden csomagoláson az összetevők listáját! Ha túl aprók a betűk, vigyél nagyítót… Vagy kérj segítséget “látótól”. Előre szólok, szinte mindenen azt fogod olvasni, hogy “nyomokban tartalmazhat”… Nem valami megnyugtató.
5. Allergén-mentesen főzni nem gyerekjáték! Nem árt a tapasztalat. Vagy mások tapasztalata. Olvass utána, hogy kell csinálni, mert könnyű elrontani, allergént “belecsempészni” az ételbe akaratodon kívül is. A jó hír, hogy rengeteg Facebookos csoportban kaphatsz segítséget, illetve sok tematikus blog vagy honlap foglalkozik “mentes” főzéssel, receptekkel.
6. Ne engedd, hogy főzés közben hozzá nem értők beleszóljanak, eltereljék a figyelmed.
7. A gyakorlott háziasszonyok olyan ügyesen készítik el a “mentes” ételféleségeket, hogy semmilyen íz vagy állagbeli különbség nincs. Tökéletes, tápláló és egészséges lesz a figyelemmel készült mentes finomság, csak gyakorolni kell. Ne keseredj el, ha elsőre nem sikerül. Kezdetnek érdemesebb egyszerű recepteket kipróbálni.
CSODÁS lesz az illata!
És FANTASZTIKUS az állaga!
8. Ha allergiás vagy, új, ismeretlen ételeket (vagy új gyártó termékeit) csak megfelelő óvatossággal kóstold, mert érhet kellemetlen meglepetés. Minél többet eszel a számodra káros ételből, annál erősebb, és tovább tartó rossz hatása lehet rád…
Szóval csak lassan, óvatosan!
9. Nem volt gond. A vacsora rendben zajlott. Senki sem lett rosszul. Sőt! Végre jöhet a megérdemelt pihenés. Jóllakottan. Nincs is ennél jobb, ugye?
Ha tetszett amit itt láttál, és érdekelnek az allergiával és egyebekkel kapcsolatos írásaim, kérlek csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, itt: Allergia Blog
Ha van személyes történeted amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!
Köszönettel: Lin