A gluténérzékenység gyakran nehezen felismerhető. A tünetei változatosak lehetnek, más betegségekre is utalhatnak. A nem gyakorlott orvosok a hasmenés, puffadás miatt gyakran fertőzésekre gyanakodnak. Természetesen ezeket a tüneteket egyéb étel intolerancia is okozhatja, vaktában nem lehet megállapítani, hogy pontosan honnan ered a probléma. Néha a páciens egy-egy erős tünettel szakorvoshoz fordul: nőgyógyászhoz, mert meddőségi gondjai vannak, pszichiátriára vagy neurológiára, mert úgy érzi folyamatosan fáradt, nem tud gondolkozni, gyakran migrénes… A bőrgyógyász a kellemetlen bőrproblémák miatt sem mindig szokott teljes ételérzékenységi kivizsgálást javasolni, hanem tüneti kezelést (pl. szteroidos krémet) ad. A szakorvosok kizárólagosan a szakterületükön belül adott kezelései pedig nem mindig segítenek, hiszen a problémák kiinduló okát – a lisztérzékenységet sokszor nem ismerik fel. A holisztikus orvoslás szerintem nem jó, hogy csak a kuruzslók kedvenc szava… Bárcsak minden szakorvos olyan alapos lenne, mint a “mesebeli” Dr. House!
Gyermekeknél a fejlődés, növekedés leállásával, kóros soványsággal, betegeskedéssel, és gyakran figyelemzavarral, neurológiai problémákkal is jár a gluténérzékenység. A fogzománc is károsodhat a felszívódási zavarok miatt. A cöliákiás gluténérzékenység miatt a vékonybél folyamatos gyulladásban van, és a tápanyagok nem szívódnak fel megfelelően. Gyakran kialakul a cöliákia következtében étel intolerancia is: IgE allergén specifikus vérteszttel és karcolásos teszttel sem mutatható ki allergia, viszont a szervezet a károsodott bélbolyhok miatt képtelen megemészteni bizonyos tápanyagokat. Például: Tejcukrot (laktózt), gyümölcscukrot (fruktózt), tejfehérjét, tojást. Ez az állapot a gluténmentes diéta szigorú tartása mellett javulhat, és ha a bélbolyhok regenerálódnak, a bélflóra helyreáll, gyakran sikerrel lehet visszavezetni a tápanyagokat az étrendbe. Természetesen a gluténmentes életmódot továbbra is tartani kell! A neurológiai tünetek talán a legfurcsábbak. Gluténérzékenység okozhat “ködös elme” állapotot is.
De különbséget kell tenni a cöliákia, a nem cöliákiás gluténérzékenység és a gabona allergia között. Mindhárom betegség kezelési módja a gluténmentes diéta. Cöliákia esetén a diétát élethosszig kell tartani. A gabona allergia az esetek egy részében kinőhető. A nem cöliákiás gluténérzékenység új betegségként definiálták, még nincs meghatározva, hogy biztosan élethosszig kell-e gluténmentesen étkezniük az érintett betegeknek.
Viszont diéta mellett is lehet teljes életet élni, sőt, így teljes az élet igazán, hiszen az ember végre jól érzi magát!
Edit megosztotta a tapasztalatait: hogyan jutott el a cöliákia diagnózisig, és most diétásan milyenek a hétköznapjai:
Tavaly ősszel egyszer csak “összeállt” a kép és vettem egy lisztérzékenységi gyorstesztet. Izgultam, mint mások a terhességi tesztnél… És a két csík ott volt. Ez egyfelől elszomorított, de meg is nyugodtam, hiszen kiderült a probléma. Attól a naptól kezdve diétáztam (tudom, a diagnózisig nem szabad, de mivel 3 helyen tanultam és 2 helyen dolgoztam szükség volt rá, hogy kilépjek a lakásból). Az orvosi diagnózis 2 hónap alatt meglett, és a vérvétel és a biopszia is igazolta a lisztérzékenységet (még diéta ellenére is).
Mivel a családban többen érintettek ebben a betegségben, így tudtam, hogy mivel jár, mire kell figyelnem. Szerencsére párom megértő, és gluténmentessé tehettem az egész lakást.
A legnagyobb kihívás számomra, hogy olyan vendéglátó helyeket találjak, ahol biztonságosan étkezhetek. Legtöbbször elmagyarázom, hogy lisztérzékeny vagyok, és kérek egy natúr husit külön serpenyőben sütve (persze figyeljenek a fűszerekre is) egy kis salátával. De vannak lelkiismeretes vendéglátósok, akik később megkérdezték, hogy ugye semmi problémám nem volt? Mivel egy étteremnek nem a diétás ételek a fő profiljai, így megértem őket, hogy nem készítenek néhány gluténérzékeny miatt kenyereket, nem tartanak külön diétás dolgokat, pláne nincs külön helyiségük erre a célra (ami pl. egy cukrászdában kötelező, ha diétás/diabetikus/gluténmentes megnevezéssel akarják a termékeiket árulni. Ezt általában úgy kerülik ki, hogy gluténmentes helyett rizslisztes, diabetikus helyett xilitesnek nevezik a süteményeket, amik a nem diétások mellett készülnek) nem is várom tőlük. Cukrászként a sütemények, desszertek nem jelentenek problémát, azt elkészítem magamnak.
Ha lisztérzékeny vagy, vagy úgy érzed, hogy a tüneteidet gluténérzékenység is okozhatja, ez a csoport rengeteget fog neked segíteni, mindenben! Gluténmentes konyha és lisztérzékeny hétköznapok Facebook csoport
Ha tetszett amit itt láttál, és érdekelnek az allergiával és egyebekkel kapcsolatos írásaim, kérlek csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, itt: Allergia Blog
Ha van személyes történeted amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!
Köszönettel: Lin
Átérzem :/ Nemrég számoltam be én is a saját kálváriámról a blogon, mert én meg sokat fogytam a diétám miatt. Szerencsére jól érzem magam, mióta tartom magam a szabályokhoz 🙂