Allergia és életmód

Allergia miatt kezdett egészségesen élni – Viki története

Az egész sztori több, mint egy éve kezdődött. Vagy talán még régebben. Harmadik gyermekem születése után nem volt jó az egészségem. Semmi komoly, de sok apró fertőzés, felfázás és hasonlók voltak terítéken állandóan. Éreztem, hogy meggyengült az immunrendszerem, de a terhességnek és szülésnek tulajdonítottam (amik amúgy problémamentesek voltak).
 
Egy éve viszont, pont aznap mikor gyermekem 3 éves lett fura foltok jelentek meg a lábszáramon. Ezzel kezdődött és több orvos után kiderült, bélgyulladás okozza és erithema nodosum az. Nagy nehezen kaptam megfelelő gyógyszert -ekkorra már elég rossz általános állapotban voltam és naponta lázasodtam amit az elsőre kapott antibiotikum sem vitt le. A speciális gyógyszer segített és kezdtem kicsit jobban lenni. Kezdetben Crohn-betegségre vagy colitisre gyanakodtak. Több orvosi vizsgálat következett: tükrözések, ct-k, vérvételek és egyéb, allergéneket kereső terheléses tesztek. Nem találtak semmit, a gyulladás megszűnt és a hónapokig tartó fáradtság is javult.
 
Aztán a sokadik orvosom több hónappal és sok vizsgálat után javasolt egy fizetős vérvételi allergiatesztet ami kimutatott három élelmiszert, amikre allergiás vagyok. Ez a tojás, tej (fehérje) és a rozs volt. Elkezdtem diétázni, de nem voltam teljesen rendben még ekkor sem. Próbáltam figyelni, mi okoz gondot, lehet-e még más oka a rosszulléteimnek (melyek emésztőrendszeri tünetek voltak és nagyon tartottam attól, visszatér a bélgyulladás). Még mikor nem tudták, mi bajom is próbáltam diétázni (Crohn-betegségben és colitisben szenvedőknek ajánlott diétával, majd mikor szóba jött a lehetősége, akkor gluténmentesen is étkeztem -tudom, diagnózis nélkül nem jó ötlet, de annyira rosszul voltam, a mindennapjaimat sem tudtam megoldani és muszáj volt rendbe jönnöm még a végeláthatatlanul hosszú orvosi vizsgálatok és eredmények előtt).
 
És egyedül akkor lettem érdemben jobban, mikor gluténmentesen étkeztem. Az allergiák kimutatása után arra gondoltam, ez azért volt, mert a gluténmentes tészták tojás- és tejmentesek is. A diagnózis nélküli gluténmentes diétát csak röviden tartottam, mikor kiderült, negatív lett a vérvételi eredmény is erre, abbahagytam (rosszabbul is lettem utána).
Fotó: Freeimages

Fotó: Freeimages

 
Szóval mivel a hármas allergiás diagnózis után sem voltam teljesen jól, és kerestem, mi bajom lehet, arra jutottam, hogy anno is a gluténmentesség -és nem csak a rozsmentesség- segített, egy próbát megér. Több orvosi vizsgálatot már nem lehetett végezni, orvosom is befejezettnek tekintette esetemet. A gluténmentes diéta második hetében már teljesen jól voltam, minden (!) tünetem megszűnt. Tudom, hogy a klinikai tesztek nem bizonyították be, hogy gluténérzékeny lennék, szóval elvileg nem vagyok az, de a gluténmentes táplálkozással vagyok jól és a gluténtartalmú ételek fogyasztása kellemetlen tüneteket okoz. 
 
Történetem ennyi. Sokat gondolkozom még most is azon, mi lehet ez -bár pont a minap olvastam arról a nem kimutatható glutén szenzitivitásról, ami talán magyarázat esetemre is. Számomra logikusnak tűnik, hogy ha az egyik gabonafélére, a rozsra érzékeny vagyok bizonyítottam, akkor onnan már nincs olyan messze a többi, gluténtartalmú gabonaféle sem, nem? Mindenesetre a glutén-, tej- és tojásmentes diéta sikeres, tünetmentes vagyok és ez számomra elég. Nem könnyű tartani a diétát -nem a motivációval van gond, de nehezen találok olyan ételeket, amik mindhárom allergéntől mentesek, nehezen tudom beszerezni a növényi tejektől kezdve a gluténmentes kenyéren át a gm tésztákig mindent -még ki kell tapasztalnom, mi hol kapható, melyik márka ízletes számomra és hasonlók.  
 
Egyelőre az itthoni sütéseim gluténmentes lisztekkel is mind kudarcba fulladtak, de nem adom fel! Csak bele kell szokni, hiszen még csak pár hónapja diétázom. Sokat segítenek a Facebookos csoportok és mint írtam, az Allergia blog is. És, ami még jó: mióta diétázom, sokkal egészségesebben étkezem, mint valaha. Rengetegszer eszem nyersen és főételként is zöldségeket, igyekszem sok gyümölcsöt is fogyasztani, hiszen ezek allergénmentesek (csak a főzelékekkel gyűlik még meg a bajom a sűrítés kapcsán). Nagyon kevés félkész, még kevesebb készételt eszem, gyorsétteremből is csak salátát vagy sült krumplit (de ide is ritkán megyek). Elhagytam az édességeket is (étcsokoládét eszem vagy olykor próbálkozom itthon sütni valamit, de még nem igazán sikerült semmi).
 
Fotó: Freeimages

Fotó: Freeimages

 
Teljesen átformálódott étkezésem pozitív irányba, bár persze azt az egy évet amíg rosszul voltam és a sok kellemetlen vizsgálaton kellett átesnem. Kihagytam volna, de a lényeg, hogy végül is sikerült valamire jutniuk és megvan az a diéta amivel jól vagyok.  
 
Kedves Viki!
 
Nagyon köszönöm a soraidat! Jó egészséget kívánok, és kitartást!
Szerencsére sok jó és kreatív recept fellelhető az interneten, hidd el, egyre könnyebben fog menni a főzés is!
Örülök, hogy jó úton jársz!
 
Szeretettel: Lin
 

Ha tetszett amit itt láttál, és érdekelnek az allergiával és egyebekkel kapcsolatos írásaim, kérlek csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, itt: Allergia Blog

Ha van személyes történeted amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!

Köszönettel: Lin

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!