Sokszor olyan diétát írnak elő, mely során teljesen ki kell hagyni élelmiszerfajtákat az étrendből.
Lehet ez gabona (glutén), tej, tojás vagy akár mogyoró- diófélék, olajos magvak is. Diétahibába könnyebb beleszaladni, mint gondolnád!
Gyakran csodálkozunk, hogy diéta ellenére mégsem múlnak a tünetek. A tünetek enyhüléséhez legtöbbször legalább 3 hét teljes, tévesztésmentes diéta szükséges!
A tejfehérjét emelem ki először.
TIPPEK:
1. Olvass el minden címkét, összetevő listát a termékeken.
2. Csak megbízható pékségekben vagy éttermekben vásárolj.
3. Informáld kellően a családtagjaidat is a diéta mibenlétéről.
4. Allergiás gyermeked esetén informáld a bölcsit/óvodát/iskolát – a pedagógusokat és a konyhásokat is, hogy pontosan milyen diétát kell tartania a gyermekednek. (Képezd ki őket, hogy nehogy megkínálják túró rudival, joghurtos müzlivel.)
5. A gyermekedet – amennyiben ő allergiás – tanítsd meg, hogy mire allergiás, és ha kap ajándékba egy édességet, sütit, ne fogadja el azonnal, hanem kérdezze meg az összetételét.
Íme pár hétköznapi tévesztési lehetőség tejfehérje allergia esetén:
– Növényi alapú tejszínhab: a nagy bevásárlóközpontokban kapható növényi alapú tejszínhabok tartalmaznak tehéntejfehérjét és néha laktózt is. Érdemes bioboltokba ellátogatni, ahol rizsből, kókuszból vagy szójából készült tejszínhabot árulnak.
– Előre gyártott félkész termékek: Sokszor becsapós a spenót, mert gyakran eleve tejszínes alappal árulják. A kínai fagyasztott zöldségekben is gyakran van tej. Fagyasztott gesztenyepüré esetén is mindig el kell olvasni az összetevők listáját, hiszen gyakran tejszínnel “finomítják”.
– Joghurt, kefir, sajt, túrókrém, túró rudi: Ezek tehéntejből készülnek. Ugyanolyan tejfehérje van bennük. Nincs olyan, hogy ezek “más fehérjék” lennének. Aki tejfehérje allergiás, ugyanúgy rosszul lesz tőlük. (Csak a bioboltban kapható tejmentes növényi tejpótló dolgokat válaszd, vagy készíts otthon gabonatejet, kölestúrót!)
– “Igyon kecsketejet! Igyon bivalytejet!” – “Divatos” tévedés, és sokszor tejfehérje allergiásoknak ajánlják. Az orvosok a keresztallergia miatt nem javasolják a kipróbálását. Aki csak kissé érzékeny (immunrendszert nem bevonó tejfehérje intolerancia) – esetleg kipróbálhatja, de az allergiásoknak veszélyes! Tehát akinél az IgE vérteszt pozitív lett tejre, lehetőleg ne próbálkozzon! Tejcukrot pedig minden állat teje tartalmaz.
– “Bio” szappanok, “tej és méz” – jelenség: A boltokban, egyéb helyeken gyakran tej alapú szappanokat, kozmetikumokat árulnak. Ha az ember tejallergiás, a tejes krémtől, kézmosótól, szappantól csúnyán begyulladhat a bőre, szeme.
– “Csak a levesbe tettem egy kicsi tejfölt”. “Csak a palacsintatésztába raktam épp egy kevés tejet.” Az allergiásoknál ugyanolyan tüneteket okoz. Az állapota nem fog javulni tévesztés esetén.
– Nem gyanús édességek: nyalókák között is van joghurtos ízesítésű, az étcsokikban is lehet valamennyi tejszármazék. Mindent el kell olvasni kóstolás előtt.
– “Mi a baja a gyereknek? Diétás tejet kapott, laktózmenteset!” A laktóz intolerancia nem ugyanaz, mint a tejfehérje allergia. A laktóz intolerancia is kellemetlen tünetekkel járhat, de enzimpótló gyógyszerekkel fogyaszthat tejtermékeket, illetve ihat laktózmentes tejet, ehet laktózmentes sajtot, joghurtot. A tejfehérje allergiások semmi olyat nem ehetnek, amiben akár egy ici-pici tejfehérje is van.
– Margarinok: A margarinok nagy részében van tejszármazék. Lehetőleg olyan margarint kell keresni, amiben kiemelik, hogy nincsen!
– Fagyizók, éttermek: Van pár hely, ahol lehet kapni tejmentes fagyit vagy ételféleséget. Viszont nagyon oda kell figyelni a tálalásra. A fagyik esetén sokszor a tejes fagyi után nyúlnak a kanállal a tejmentes fagyiba, így átviszik az allergént a mentes fagyira. Biztonságosan külön eszközzel kellene szedni. (Ezért jobb a tejmentes jégkrém, mert csomagolási hiba ritkábban történik.) Étteremben hasonló hibákat követhetnek el, például ugyanabban az olajban sütik meg a tejmentes ételt, mint amiben a rántott sajt sült.
– Attól nem lesz tejmentes a pizza, szendvics, pogácsa ha leszedjük a tetejéről a sajtot… Ne fogadd el.
– Csak megbízható pékségekben vásárolj tejmentes dolgot, mert gyakran tartalmazhat valamennyi tejet a termék, például rétesek esetén a mákba belepottyantott túródarabot… A tárolás / szállítás során is például szóródhat sajt egy tejmentesnek mondott pékárura. Szóval sokkal biztonságosabb az otthon sütött péktermék. A pékségek kiszolgálói pedig néha lusták elővenni a listát, hogy elolvassák, valóban tej nélkül készült-e a finomság, van, hogy kapásból rávágják, hogy minden tejmentes (- amikor a pultban sorakoznak a sajtos stanglik – “de hát az sajt, nem tej! Csak vajat használtunk a sütéshez, az sem tej! – de az, azaz van benne tejfehérje, ami árt.)
– Meglepő, de rengeteg hústermék is tartalmaz tejet: felvágottak, virsli, tepertő… Mindig kérdezz utána megbízhatóan informált személytől a pultban, illetve olvass el mindig minden összetevő listát.
Te mit írnál még hozzá?
Ha tetszett amit itt láttál, és érdekelnek az allergiával és egyebekkel kapcsolatos írásaim, kérlek csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, itt: Allergia Blog
Ha van személyes történeted amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!
Köszönettel: Lin
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: