Korábban csak a cöliákiát (lisztérzékenységet) és a gabona allergiát különítette el az orvostudomány. A lisztérzékenység gyógyíthatatlan, egyetlen terápiája a glutént tartalmazó ételek teljes elhagyása. A gabona allergia az immunrendszert bevonva okoz tüneteket. Az utóbbi években számos kutatási eredmény bizonyította, hogy glutén intoleranciában szenvedhetnek azok is, akik a fent említett betegségekben nem. Nem egyszerű megtalálni a betegségeket kiváltó élelmiszerfajtát sem, hát még különbséget tenni a szindrómák között… Az idén megjelent tanulmány szerint az újonnan körülírt tünetegyüttest nem-cöliákiás gluténérzékenységnek, röviden gluténérzékenységnek hívják.
Mindhárom betegség tünetei a következők lehetnek:
– Irritált bélrendszeri panaszok (hasi fájdalom, hányinger, puffadás, felfújódás, hasmenés, székrekedés), és a következő szisztémás tünetek: fejfájás, ízületi és izomfájdalom, izomösszehúzódások, láb vagy kar zsibbadás, krónikus fáradtság, “ködös elme”, súlycsökkenés, vérszegénység, magatartás- és figyelemzavar, hiperaktivitás, depresszió. Néha bőrvörösséggel, ekcémával, fekélyes szájgyulladással is jár. (Korábban feltételezték, hogy az autizmust is hasonló felszívódási zavarok is okozhatják.) A gabonaallergia annyiban más, hogy tünetei gyorsan, a glutén elfogyasztása után pár órán belül jelentkeznek, és a vérben antitestek (IgE) is jelen vannak.
A három gluténhoz kapcsolódó betegség esetében hasonlóak a tünetek. Diagnosztizálni úgy lehet, ha az ismert diagnosztikus tesztekkel a cöliákiát és a gabonaallergiát (IgE vérteszttel) is kizárják. A gabonaallergia tünetei a gabona elfogyasztása után 2 órán belül jelentkeznek, míg az intoleranciáé akár több nappal a glutén fogyasztása után. A kóstolásos vizsgálat előtt az összes glutén tartalmú ételt ki kell vonni az étrendből minimum 3 hétig, majd klinikán végzett ételpróbán kell részt venni, hogy megállapíthassák, valóban a glutén okozza-e a tüneteket.
Amennyiben tényleg igazolódik a glutén intolerancia, ki kell hagyni a glutént az étrendből. A glutén kihagyásával teljesen eltűnnek a tünetek.
Szerencsére egyre több helyen találhatóak jó minőségű és finom liszt-helyettesítők.
Forrás: ITT.
Ha tetszett amit itt láttál, és érdekelnek az allergiával és egyebekkel kapcsolatos írásaim, kérlek csatlakozz a Facebook oldalamhoz is, itt: Allergia Blog
Ha van személyes történeted amit szeretnél megosztani, vagy csak kiírni magadból, hogy jobban érezd magad, esetleg tapasztalatokkal, receptekkel segítenél ételallergiás sorstársaidon – várom a leveled az allergia.cafeblog@gmail.com -ra!
Köszönettel: Lin
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: